Sara Masnikosabijenale mladih 2021.

Sara Masnikosa u svom radu koristi prostorne objekte koji u sadržaju teme prikazuju različite vidove društvenog angažovanja. Ovi prostori, mapirani kroz dimenziju kutije, predstavljaju pozornicu određene čovekove funkcije. Rođena 31. jula 1995. godine u Subotici. Završila Gimnaziju u Paraćinu 2014. godine i iste upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo. Osnovne studije završava 2020. u klasi profesora Gorana Despotovskog, sa prosečnom ocenom 9,96. Trenutno student master akademskih studija slikarstva takođe na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Redovno izlaže od 2015. godine. Do sada je izlagala na sedam samostalnih izložbi i brojnim kolektivnim. Takođe je učesnica mnogobrojnih projekata, radionica i likovnih kolonija. Dobitnica je Dositejeve stipendije 2019/20, godišnje nagrade Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline SLIKANJE (2020.) i nаgrаde Fоndаciје Mali princ zа vrhunskе rеzultаtе u оblаsti umеtnоsti (2021.).

Rad se osvrće na jedan bitan i nezanemarljiv osećaj – preplavljenost stvarnošću. Ne radi se o izlasku iz zone komfora, već o momentu koji nas vraća u nju. Kao momenat kada tonemo u san, osećaj bezbrižnosti sa tonom lirskog karaktera. Svi ga imamo i svi ga želimo, u iscrpljenoj racionalnosti on je vrhunac našeg ostvarenja. Duboko u tom osećaju, duboko u sopstvenoj zoni komfora, nalaze se figure u svojim malim staklenim kutijicama. Stisnute su u ekstremno malom, ali njihovom bezbednom prostoru. Čitavu kompoziciju predstavlja veliki akvarijum napunjen vodom. U akvarijumu se nalaze staklene kutijice koje se blago njišu, koristeći energiju motora; u svakoj kutiji po jedna figura. Sve je transparentno, imamo uvid u njihovu kolektivnu usnulost. Sve ove individue mirno su prepuštene i za njih se ništa ne menja. Njihova kutija je sigurna zona, sa dovoljno zraka. One su mirni svedoci ovog stanja i jedini za koje se ono nikada neće promeniti. Pošto ono predstavlja odsustvo racionalnog, svaka individua će težiti izlasku iz ove situacije i načinu da se vrati do svog racionalnog.

Mogu reći da je moj rad prožet odnosima i funkcijama u relaciji čovek – objekat – gomila – pakovanje. Njihov sadržaj odnosi se na različite vidove društvenog angažovanja, a sam prostor rada obuhvaćen je često dimenzijom kutije.

autori 2021

Milena Petronijević

autori 2021

Samit Nesvrstanih

autori 2021

Clément Bedel​

autori 2021

Pavle Golijan

autori 2021

Sanja Ćopić

autori 2021

Sara Masnikosa

autori 2021

Romana Pehar

autori 2021

Zulfikar Fiandra

autori 2021

Sonja Jo 

autori 2021

Bojana Branković

autori 2021

Ognjen Rodić

autori 2021

Vojislav Pavlović

autori 2021

Ivana Mirchevska + Elena Chemerska

autori 2021

Katarina Ilijašević

autori 2021

Lubica Mildeova

autori 2021

Jelena Milićević

autori 2021

Pavle Ćurčić

autori 2021

Duo Anja Štark

autori 2021

Kristina Palanjuk