Back to top
Danas /// 9. avgust 2021.

https://www.danas.rs/kultura/ko-ima-pravi-pecat-ulus-a/

 

Ko ima pravi pečat ULUS-a?

 

Kriza u Udruženju likovnih umetnika Srbije (ULUS) dobila je novi zaokret 5. avgusta kada su u Agenciju privrednog registra (APR) kao zakonske zastupnice Udruženja upisane Marija Kauzlarić i Vahida Ramujkić (na osnovu Zapisnika sa Skupštine i Zapisnika i odluke UO iz 2019. godine).

Samo dve nedelje ranije, 20. jula Mirjana Denkov Mraović je obavestila Vojislava Klačara, u tom trenutku predsednika UO ULUS-a, i njegovog zamenika Radivoja Markovića, da su izbrisani iz APR-a i da jedino ona, kao zakonska zastupnica, upisana u APR 28. 12. 2020. godine ima pravo da upravlja ULUS-om. To pravo je stekla na osnovu pravosnažne presude po kojoj se odluke donesene na Skupštini ULUS-a iz 2013. smatraju ništavim.

Mirjana Denkov Mraović je tako posle devet godina vođenog spora protiv uprave Udruženja izabranog na Skupštini 2013. godine dospela na čelo ULUS-a, zavedena je u APR kao predsednica UO Udruženja, a do 5. avgusta je bila i njegova jedina zakonska zastupnica.

Tako je, prema našim saznanjima, i ostalo do zaključenja ovog broja, ali da se u APR-u imena lako i upisuju i brišu iz ovog primera je očigledno.

Kod Mirjane Denkov Mraović se nalazi i službeni pečat Udruženja koji predstavnici organa i tela ULUS-a izabranih na Skupštini 2019. traže od nje da im ga vrati, dodajući da je u njegov posed došla bez odgovarajućih pravnih radnji. Mirjana Denkov Mraović pak to odbija optužujući predstavnike organa i tela uprave ULUS-a izabranih na Skupštini 2019. da su falsifikovali pečat kako bi se upisali u APR.

Nije bez značaja pomenuti i da trvenja na relaciji Mirjana Denkov Mraović – predstavnici organa i tela ULUS-a izabranih na Skupštini 2019. godine deluje neprirodno, pa i nelogično, pogotovo što su u prošlosti bili na istoj strani, međutim, iz njihovih poteza u poslednjih mesec dana, objavom saopštenja, pisama i inicijativa na društvenim mrežama, utisak je da između sebe vode rat iako načelno ističu drugačije – „da im je stalo do dijaloga i rešenja“.

Vojislav Klačar, član UO ULUS, izabran na Skupštini 2019, pokušao je da objasni za Danas u čemu je problem.

– ULUS se nalazi u specifičnoj situaciji. Grupa umetnika zajedno sa mnom izabrana da upravlja Udruženjem na Skupštini ULUS-a 2019. godine, koja je bila jedna od najbrojnijih u poslednjih 30 godina, suočena je sa pravnim tumačenjem presude od strane članova UO iz 2012. godine – kaže Klačar.

Prema njegovim rečima, te 2012. godine UO je izglasan na Skupštini na kojoj je bilo prisutno 46 članova Udruženja dok je 2019. godine izabran UO na Skupštini na kojoj je bilo 178 članova Udruženja.

– Čim smo se upoznali sa presudom, krenuli smo da reagujemo u pravcu traženja najboljeg rešenja za sve članove Udruženja misleći da se nalazimo na istoj strani – ističe Klačar, dodajući da su 14. jula ove godine članice i članovi izabrani 2012, predvođeni Mirjanom Denkov Mraović, nekako došli u posed pečata bez neophodnih pravnih radnji i iz APR izbrisali zakonske zastupnike Udruženja.

– Kada kažem „bez neophodnih pravnih radnji“, hoću da kažem da proces primopredaje nikad nije sproveden – pojašnjava Klačar. On dodaje da je sada važno konstatovati da Skupština održana 2019. nikada nije osporena nekim zahtevom ili tužbom, te da inače prema Zakonu Udruženja u članu 20, stav 2 stoji da ništavost pravnih akata ne dira u prava stečena od trećih savesnih lica, odnosno, članstva.

– I pored pravnih problema ovakvi potezi dovode do krize i sukoba u Udruženju, pa zato pozivam na dijalog koleginice i kolege Sonju Kostić, Vladimira Ristivojevića, Nikolu Radića, Dragoljuba Jovičića i Milivoja Novakovića, pošto je dosad u njihovo ime isključivo govorila Mirjana Denkov Mraović – poručio je Klačar. On podseća da o značaju Udruženja i o značaju da se ova situacija prevaziđe što pre govori i velika organizovana podrška organima i telima izabranim na Skupštini 2019.

– Do ovog trenutka imamo već preko 400 potpisa pojedinaca i oko 20 organizacija. Među 400 pojedinaca nalazi se i 250 aktivnih članova Udruženja – ističe Klačar.

Prema njegovim rečima, UO izabran na Skupštini 2019. godine doneo je i vrlo demokratsku odluku a to je da se članovi UO rotiraju na mestu predsednika.

– Mi ne želimo da imamo predsednika UO onako kako su ih imali nekadašnji upravni odbori, već na svakih šest meseci da se menjamo deleći na taj način obaveze i odgovornost – kaže Klačar.

On dodaje da veruje da će se na Skupštini situacija razrešiti i da se nada da se ovakve podele i sukobi neće dalje dešavati.

S druge strane, Mirjana Denkov Mraović kaže da su predstavnici organa i tela izabrani na Skupštini 2019. predali zahtev za upis u APR tako što su ilegalno izradili falsifikovani pečat.

– To je nedvosmisleno i postoje dokumenta o tome. Mi smo na to upozorili. Ja sam o tome napravila službenu belešku i preuzela pečat jer po zakonu o pečatu bila sam jedina odgovorna za njega u tom trenutku – ističe Denkov Mraović.
– Oni su predali lažni dokument, izradili ilegalni pečat i na taj način su upisali Mariju Kauzlarić i Vahidu Ramujkić u APR, ali sam ja i dalje ostala jedan od zakonskih zastupnika Udruženja.

Taj službeni pečat jedan jedini je i dalje je kod mene – izričita je Mirjana Denkov Mraović.

Ona podvlači da nisu samo Marija i Vahida zakonski zastupnici pa da mora da im preda pečat ili da je čista situacija, što podrazumeva pristojan dijalog koji je sada, kako kaže, daleko od toga.

Mirjana Denkov Mraović dodaje i da predstavnici Skupštine iz 2019. nju optužuju da je ukrala pečat potpuno ignorišući činjenicu da je ona od decembra upisana u registar APR- a i da je tada imala pravo raspolaganja pečatom.

– Potpuno ignorišu činjenicu da smo mi pokušavali devet meseci da razgovaramo i da napravimo pozitivno rešenje, a da su oni obećavali i da su pokušali da nas izigraju. I presudu i sve dogovore. Ja sam i dalje upisana kao pravni zastupnik i imam obavezu da se ponašam odgovorno – ističe Mirjana Denkov Mraović za Danas.

Upitana zašto joj je stalo da ona sazove izbornu Skupštinu ULUS-a, odgovara da je to njena i obaveza UO iz 2012. godine.

– Skupštinu sazivamo da bi Udruženje vratili u pravne okvire i zatvorili krug dugogodišnjeg sporenja. Posledice poništenih skupštinskih odluka su ozbiljne, a ignorisanjem ih nećemo rešiti – napominje Denkov Mraović.

O tome da li prema njenoj oceni predstavnici organa i tela ULUS-a izabranih na Skupštini 2019. godine valjano vode Udruženje tako da bi za ULUS bilo korisno da ostanu na njegovom čelu, Mirjana Denkov Mraović odgovara da je dobar deo Uprave imao potencijala i mogućnosti da napravi značajan preokret i da je u tome zdušno podržavan.

– Direktno i na sve načine smo ih podržavali kad god bi nam se bilo ko od njih obratio. Međutim, činjenica je da su čak četiri od ukupno devet članova Upravnog odbora podnela ostavke, predsednica Umetničkog saveta i veći broj članova drugih organa i tela. Poslednja dešavanja ukazuju da preostali deo pomenute Uprave pribegava maniru ponašanja iz 2013. godine – laži, klevete, targetiranja i šikaniranja umetnika. Ipak, uverena sam da će članovi koji su u međuvremenu doprineli afirmaciji rada ULUS-a kroz procedure izborne Skupštine dobiti podršku članstva i mogućnost da nastave rad – poručuje Denkov Mraović

Na pitanje kako vidi to što predstavnici organa i tela izabranih na Skupštini 2019. imaju veliku podršku kulturne javnosti (kroz Apel kao, kao i u medijima gde su često isticani transformacija i modernizacija ULUS-a u najboljem smislu te reči – prim A. Ć.) Mirjana Denkov Mraović odgovara da je ona u pomenutom apelu “targetirana”.

– Ja sam u tekstu apela targetirana kao osoba koja je zloupotrebila pečat i takođe člana radne zajednice. To je notorna laž, bezočna i svesna namera obmane. Svako može da proveri u registru APR-a da sam ja upisana kao zastupnik Udruženja na osnovu sudske presude još 28. 12. 2020. i od tog datuma imam pravo korišćenja službenog pečata ULUS-a i ni u jednoj prilici ga nisam zloupotrebila. Pored činjenice da se ovim apelom obmanjuje kako članstvo, tako i cela kulturna javnost, takođe ovaj apel predstavlja svojevrsni čin poziva za podršku daljim targetiranjima umetnika, bezakonju i potpunom haosu a pitamo se – zašto. Zašto kolege sa tako „veličanstvenim“ rezultatima uporno pokušavaju da izbegnu suočavanje sa članstvom ULUS-a na predstojećoj Izbornoj skupštini i kroz izveštaj potvrde svoje rezultate, već pribegavaju novim vidovima manipulacija i pritisaka sa uzurpiranih glasila ULUS-a – pita se Mirjana Denkov Mraović.

Predstavnici organa i tela ULUS-a izabranih na Skupštini 2019. slažu se sa Mirjanom Denkov Mraović da je radi prevazilaženja problema sazivanje Skupštine neophodno i dodaju:

– Mi ćemo se potruditi da i ova skupština po broju prisutnih aktivnih članova bude reprezentativna.

Zajednički jezik

Ironija je da se, dok traju trvenja u ULUS-u, odvija njegov program, u kome je i Bijenale mladih – da paradoks bude veći – pod sloganom “Zajednički jezik”. Ovaj kao i druge programe ULUS-a je pohvalio teoretičar umetnosti Stevan Vuković, koji je podržao organe i tela izabrane na Skupštini 2019. iako je on sam bio u programskom savetu u vreme mandata Mirjane Denkov Mraović. Na pitanje Danasa zašto je tako odlučio odgovara: „Podržao sam upravu koja je znatno unapredila organizacionu strukturu i programsku politiku ULUS-a, a ujedno ima mnogo snažnije uporište u članstvu Udruženja od uprave iz vremena mandata Mirjane Denkov Mraović. To što sam ja želeo da postignem svojim uključivanjem u programski savet 2013. jeste da se u okviru ULUS-a rade izložbe kakve je tek uprava iz 2019. ne samo omogućila, već i podstakla“, kaže Stevan Vuković. On dodaje su njegova podrška upravi iz 2019, kao i podrška većeg dela naše stručne javnosti, usmereni ka obezbeđivanju kontinuiteta u radu tih organa i tela tog udruženja, koja su uspela da od ULUS-a naprave instituciju. „Čak i u vrlo nepovoljnim okolnostima (finansijskim, prostornim i drugim) ta institucija proizvodi programe veoma visokog kvaliteta i relevantnosti, a istovremeno radi i na poboljšanju socijalnog statusa umetnika, i to posebno samostalaca“, zaključuje Stevan Vuković.

To se nije dogodilo

Prema oceni Stevana Vukovića, ULUS je realizovao sjajne programe, a od sada aktuelnih on ističe posebno izložbe “To se nije dogodilo” Sekcije proširenih medija ULUS-a, koja je otvorena 15. jula u Bioskopu Balkan u slavu stogodišnjice časopisa “Zenit” (koordinatori izložbe su članovi te sekcije: Dušan Radovanović, Milica Lapčević, Neda Kovinić, Miloš Peškir i Ivana Markez Filipović kao gost-selektor), i „Zajednički jezik“ (Bijenale mladih), čije su kustoskinje Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, otvorena 29. jula u u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” i drugim prostorima u gradu.

Polarotor /// 4. avgust 2021.

http://www.polarotor.rs/it-desavanja/epson-x-bijenale-mladih-2021/

 

Epson x Bijenale mladih 2021

 

Bijenale mladih je višemesečna manifestacija koja se održava pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije tokom koje se organizuju radionice produkcije radova sa timom kustosa iz Srbije i regiona, organizuje međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, kao i višenedeljni diskurzivni program. Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“.

„Značaj jedne ovakve manifestacije nije samo u tome što okuplja jako veliki broj najrazličitijih umetnika i utiče pozitivno na očuvanje kulturne baštine našeg naroda, već je sama manifestacija mesto gde se umetnost i stvara. Jako mi je drago što kompanija Epson ove godine može da podrži Bijenale i pomogne da umetnici dobiju najbolju moguću platformu kako bi promovisali svoje radove tokom izložbenog dela“, izjavila je Ana Bajagić, marketing i PR menadžer kompanije Epson za Balkan.

Zahvaljujući kompaniji Epson mladi umetnici će tokom manifestacije imati priliku da koriste najnovije projektore, modele EF12 i EB-U05 kako bi oživeli svoje kreacije i prezentovali ih publici tokom meseca avgusta na nekim od najprometnijih lokacija u gradu. Pomenuti modeli koriste 3LCD i lasersku tehnologiju koja za rezultat daje jako visok kontrast i svetlinu čak i tokom dana, omogućavajući tako umetnicima da prikažu svoje radove u bilo kojim uslovima, bez bojazni da publika neće videti rezultate njihovog mukotrpnog rada.

Pored podrške tokom izložbenog dela, kompanija Epson je takođe obezbedila štampu materijala koji se koriste za promociju događaja, bilborda i plakata.

U programskom smislu, Bijenale mladih je zamišljeno kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju, što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U organizacionom smislu, Bijenale je zamišljeno kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva, predviđajući mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom.

Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Više informacija o događaju i kompletan program možete naći ovde: ulus.rs

Nedeljnik /// 3. avgust 2021.

https://www.nedeljnik.rs/epson-x-bijenale-mladih-2021/

 

Epson x Bijenale mladih 2021

 

Bijenale mladih je višemesečna manifestacija koja se održava pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije tokom koje se organizuju radionice produkcije radova sa timom kustosa iz Srbije i regiona, organizuje međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, kao i višenedeljni diskurzivni program. Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“.

„Značaj jedne ovakve manifestacije nije samo u tome što okuplja jako veliki broj najrazličitijih umetnika i utiče pozitivno na očuvanje kulturne baštine našeg naroda, već je sama manifestacija mesto gde se umetnost i stvara. Jako mi je drago što kompanija Epson ove godine može da podrži Bijenale i pomogne da umetnici dobiju najbolju moguću platformu kako bi promovisali svoje radove tokom izložbenog dela“, izjavila je Ana Bajagić, marketing i PR menadžer kompanije Epson za Balkan.  

Zahvaljujući kompaniji Epson mladi umetnici će tokom manifestacije imati priliku da koriste najnovije projektore, modele EF12 i EB-U05 kako bi oživeli svoje kreacije i prezentovali ih publici tokom meseca avgusta na nekim od najprometnijih lokacija u gradu. Pomenuti modeli koriste 3LCD i lasersku tehnologiju koja za rezultat daje jako visok kontrast i svetlinu čak i tokom dana, omogućavajući tako umetnicima da prikažu svoje radove u bilo kojim uslovima, bez bojazni da publika neće videti rezultate njihovog mukotrpnog rada.

 

Pored podrške tokom izložbenog dela, kompanija Epson je takođe obezbedila štampu materijala koji se koriste za promociju događaja, bilborda i plakata.

U programskom smislu, Bijenale mladih je zamišljeno kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju, što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U organizacionom smislu, Bijenale je zamišljeno kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva, predviđajući mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”,  a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom.

Takav jezik  je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Više informacija o događaju i kompletan program možete naći ovde: ulus.rs

City magazine /// 2. avgust 2021.
ICT vesti /// 4. avgust 2021.

https://www.ictvesti.com/epson-x-bijenale-mladih-2021/

 

EPSON X BIJENALE MLADIH 2021

 

Bijenale mladih je višemesečna manifestacija koja se održava pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije tokom koje se organizuju radionice produkcije radova sa timom kustosa iz Srbije i regiona, organizuje međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, kao i višenedeljni diskurzivni program. Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“.

„Značaj jedne ovakve manifestacije nije samo u tome što okuplja jako veliki broj najrazličitijih umetnika i utiče pozitivno na očuvanje kulturne baštine našeg naroda, već je sama manifestacija mesto gde se umetnost i stvara. Jako mi je drago što kompanija Epson ove godine može da podrži Bijenale i pomogne da umetnici dobiju najbolju moguću platformu kako bi promovisali svoje radove tokom izložbenog dela“, izjavila je Ana Bajagić, marketing i PR menadžer kompanije Epson za Balkan.

Zahvaljujući kompaniji Epson mladi umetnici će tokom manifestacije imati priliku da koriste najnovije projektore, modele EF12 i EB-U05 kako bi oživeli svoje kreacije i prezentovali ih publici tokom meseca avgusta na nekim od najprometnijih lokacija u gradu. Pomenuti modeli koriste 3LCD i lasersku tehnologiju koja za rezultat daje jako visok kontrast i svetlinu čak i tokom dana, omogućavajući tako umetnicima da prikažu svoje radove u bilo kojim uslovima, bez bojazni da publika neće videti rezultate njihovog mukotrpnog rada.

Pored podrške tokom izložbenog dela, kompanija Epson je takođe obezbedila štampu materijala koji se koriste za promociju događaja, bilborda i plakata.

U programskom smislu, Bijenale mladih je zamišljeno kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju, što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U organizacionom smislu, Bijenale je zamišljeno kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva, predviđajući mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”,  a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom.

Takav jezik  je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Više informacija o događaju i kompletan program možete naći ovde: ulus.rs

RTS /// 1. avgust 2021.

https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/4462520/zorica-atic.html?fbclid=IwAR2ydxPGWpaOP_3B5oaGUGwJSP1tRl9n3KB26aLtMdxPbDKVLkpk6iSEM24

 

Gošća današnje emisije U prvih pet biće direktorka Centra za kulturu Grocka, istoričarka umetnosti i kustoskinja Zorica Atić. Članica je reprezentativnih strukovnih udruženja: Društva konzervatora Srbije i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, kao i kustoskinja vrednih kulturnih dobara: Rančićeve kuće sa galerijom i Legata dr Aleksandra Kostića u Grockoj, čija je inicijatorka i u čijoj je postavci učestvovala kao autorka. Sve ove teme će usloviti naš današnji razgovor, kao i interesovanje Zorice Atić za teme kulturne baštine i okruženja. Biće reči o tome kako funkcioniše kulturni centar na periferiji najvećeg grada, govorićemo o programima koji se upravo odvijaju, kao što je Likovna kolonija u okviru 53. Gročanskih svečanosti, ali i o onim koji su tek u planu.

Od događaja koji su obeležili nedelju za nama prokomentarisaćemo Bijenale mladih pod sloganom „Zajednički jezik", kao i koncert elektroakustičnog kvarteta Kaplan/ Džukljev/ Zarić/ Baret, održanog u četvrtak u Ustanovi kulture „Parobrod".

Za čitanje ćemo preporučiti knjige Mladena Jakovljevića „Kad se vratim", u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada, kao i knjigu „Iz života jednog dangube" nemačkog romantičara Jozefa Ajhendorfa. Čućemo kakav je program u Kinoteci bio posvećen reditelju Vojislavu Nanoviću.

 

Zoomer /// 30. jul 2021.

http://zoomer.rs/medjunarodna-izlozba-zajednicki-jezik-na-bijenalu-mladih/?fbclid=IwAR3LbBeekv8anhJ_bDVPZQbSfEBXgagY1ugPDOyLTYgyHch7vy4U_bgTE4U

 

Međunarodna izložba „Zajednički jezik” na Bijenalu mladih

 

Juče je na Bijenalu otvorena prva međunarodna izložba savremenih umetnika, pod nazivom „Zajednički jezik”, predstavljena pod okriljem ULUS-a na nekoliko lokacija u Beogradu.

Izložba će trajati do 5. septembra. Svečana ceremonija otvaranja održana je u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić, dok su istovremeno otvoreni i ostali izložbeni prostori.

Ideja je ponovno pokretanje Bijenala, koji ima kult izražavanja vizuelnih umetnika, što je proisteklo od strane Fonda mladih „Moše Pijade”. U nekom širem konceptu, teži se očuvanju tradicije održavanja Bijenala mladih na našim prostorima, s obzirom na to da su se izložbe pune tri decenije održavale najpre u Rijeci, a potom i deset godina u Vršcu.

„Veoma sam srećan što sam deo prvog Bijenala Mladih u Beogradu. Divno je biti deo mlade grupe ljudi koja je ispunjena pozitivnom energijom, entuzijazmom, ljubavlju prema umetnosti… U takvom okruženju sve prepreke, svi nedostaci, kao i manjak podrške, postaju premostivi”, kaže za Zoomer Bogdan Đukanović, jedan od učesnika. „Posebno treba čestitati Jovani, Teodori i Senki – mladim kustoskinjama koje su samouvereno držale dirigentsku palicu, kao i celom organizacionom timu Bijenala mladih koji vodio računa o realizaciji ove velike izložbe”, dodaje.

Bogdanov rad „Prolaz”, koji je napravio ovim povodom, nalazi se na Savksom šetalištu na Kalemegdanu.

„U pitanju su dva velika zida koja su postavljena tako da stvaraju veoma uzak prolaz. Unutrašnjost zidova je ispunjena dnevnim novinama koje sam dobijao od svojih sugrađana u poslednjih godinu dana, dok je spoljašnjost zidova ispunjena grafitima ljudi koji su šetali Kalemegdanom i bili dovoljno slobodni da priđu i počnu da „žvrljaju”. Na taj način sam suprodstavio dve energije koje su prisutne u našoj svakodnevici”, objašnjava Bogdan.

Ideja iza ovog projekta je kreiranje pravolinijskog procepa kao metafore društvenog odnosa dnevne politike i kulture prema pojedincu.

„Zamislio sam da ljudi prolaze između zidova i da se na taj način nađu u “neizvesnoj situaciji”. Nedostatak fizičkog prostora će im oduzeti moć na trenutak, podstaći će racionalizaciju osećaja slobode, a možda i preispitivanje njene važnosti? Rad je ostao otvoren za interakciju sa publikom kao i za interpretaciju, očekujem da će publika biti slobodna da sama upotpuni rad sa svojim mislima i crtežima i da će iskoristiti njegovo prisustvo. Bijenale mladih i lokacija koja mi je dodeljena, dozvolili su mi da preispitam zastupljeno konvencionalno mišljenje da je umetničko delo nešto nedodirljivo, zatvoreno i određeno samo za vizuelno konzumiranje. Radujem se da vidim dalji razvoj “Prolaza”, šta je sve spreman da upije i odrazi”, završava Bogdan.

Do petog septembra, svoja dela na Bijenalu mladih izlagaće oko 150 mladih umetnika, a teme kojima se bave tiču se kriznog stanja u društvu ali i u umetnosti, sagledanu kroz ideološku transformaciju rada, javnog prostora i javnog interesa, ali i zdravstveno-ekoloških posledica koje imaju uticaj na savremeni svet.
Ulaz je za sve sadržaje besplatan, osim za izložbena mesta koja se nalaze u sklopu Beogradske tvrđave (Barutana, Vojni bunker i Rimski bunar) na kojima će cena biti smanjena za 50% uz propusnicu Bijenalea.

Arte /// 29. jul 2021.

http://www.arte.rs/sr/aktuelno/bijenale_mladih_zajednicki_jezik-14222

 

Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i niz javnih prostora) sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave.

Ceremonija otvaranja obaviće se 29. jula u 17h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1, a u istom momentu biće otvorena i sva ostala izložbena mesta. Piknik povodom otvaranja trajaće od 17-24h na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana.

Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK 2021 realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.

Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih (1972-1990) koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“. Takođe, širi okvir ovog poduhvata je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Organizacioni tim Bijenala je sastavljen od 35 mladih protagonista na polju kulture, a samo Bijenale uveliko prevazilazi strogo izložbenu formu i zamišljeno je kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, samoorganizaciju u pogledu produkcije, a otvorena je za nove učesnike i partnerstva i predviđa mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko. One su skupa sa Organizacionim timom mladih radile na razvijanju novih ideja mladih umetnika koje su se kasnije i (ko)producirale, a biće predstavljene na izložbi. Kustoski tim je zaslužan za izložbenu koncepciju koja uspostavlja preklapanja i pronalazi sistem u kom se formiraju različiti kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih mestom koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju - što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije, uz kustoske radionice, biće organizovan i edukativni program u saradnji sa Domom kulture Studentski Grad i mnogobrojnim akterima na lokalnoj umetničkoj i kulturnoj sceni.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

 

Iz koncepta izložbe ZAJEDNIČKI JEZIK:

Snove o zajedništvu je daleko lakše sanjati, nego živeti. Govoriti jezik zajedništva u praksi znači koristiti zajednički označitelj “mi”, ali i činiti to oprezno. Ne želimo da govorimo u ime nekoga, već da pokušamo da uspostavimo novo kolektivno telo, koje “govori” ovaj jezik, tako što razume i oseća iste probleme.

Taj jezik poznaje samo plural. On je višeznačan, nadnacionalan, transkulturalan, ne poznaje granice i granice ga ni ne zanimaju. On je pre svega razmena, i nije moguće pronaći samo jednu zajedničku tačku u kojoj se svi putevi, ideje i perspektive sažimaju i presecaju, a svi glasovi slažu. Nema ni potrebe tragati za takvom singularnošću. Umesto tačke biramo da razvijamo konstelacije. Umesto laganog dodira, odlučujemo se za prožimanje kao strategiju. Umesto povremenih susreta nudimo nerazmrsivo preplitanje kao novi metod. Umesto sporadičnih poznatih reči, čitav jezički aparat baziran na razumevanju postaje sredstvo komunikacije koju koristimo.

Kada govorimo jezikom zajedništva mi ne govorimo o opštim mestima, već o mestima opštih briga. Ako novi počeci i novi svetovi jesu mogući (a mi verujemo da jesu) kako ćemo onda izgraditi novo kolektivno telo koje će ih živeti? Kako da iskoristimo šumove savremenog društva da istražimo horizonte i prostore budućnosti koje nagoveštavaju, kako da ih zamislimo i dosegnemo?

Naš svet možda nije zadesio atomski udar kao u pesmi “I Melt With You” ali on svejedno jeste na samoj ivici društvenog, ekološkog, ekonomskog kolapsa, i baš u takvom svetu osećamo potrebu da gradimo novi kolektivitet jer nam je neophodan. Onaj koji svoju snagu ne meri zgusnutim redovima, niti mnogobrojnošću. On se ne gradi kroz fantaziju o velikom zajedništvu, već kroz mnogo malih povezivanja. Kroz mnogo topljenja i stapanja (Paviljon Cvijete Zuzorić), kroz zajedničke snove ili košmare o boljim životima (Planetarijum), kroz sve ono za šta ili protiv čega ćemo se tek boriti zajedno (Barutana)... Gradi se sporo, i pažljivo, kroz mnoštvo nežnih relacija i odnosa, iskričavih strujanja, razmenu energije, elektricitet, vibracije. Spojnice novog kolektiva nisu ni čvrste ni fiksirane. Granice nisu definisane, nema oštrih ivica. Novi kolektiv je pre svega heterogeni fluks. Nežan je, fleksibilan i fluidan, i baš zato izuzetno otporan.

 

Izložba je segmentirana u 11 izložbenih celina u kojima učestvuje ukupno 118 izlagača iz celog sveta, a veliki broj učesnika nastupiće i u pratećem programu Bijenala.

 

UMETNIČKI PAVILJON “CVIJETA ZUZORIĆ”, uto-pet 13-19h, vikend 12-18h

Izložbena celina: NEW CONSTELLATIONS - I'll stop the world and melt with you

Izlagači/ce: Adna Muslija, Clément Bedel, Danijela Matović, Iva Palurović, Iris Blauensteiner, Jelena Micić, Jovan Turčinović, KOLXOZ, Katarina Stanojlović, Konstantinos Petrović, Lidija Ristić, Ljubomir Popović, Marija Anđelković, Marko Riboškić, Milica Mijajlović, Milica Vesić, Nina Puhar i Milica Žujović, Ognjen Rodić, Sanja Anđelković, Sanja Ćopić, Sara Milojević i Luka Jovanov, Shaotong He, Sofija Pavković, Sonja Jo, Topčiderska klasa (Aleksandar Jovanović, David Radonjić, Jovana Blagojević, Ksenija Erjavec, Marija Solujić, Marijana Arunović, Marko Obradović, Mihailo Ristić, Nevena Ostojić i Pavle Ćurčić), Vanja Novaković, Vanja Žunić i Pavle Banović, Vera Kavaleuskaya, Viktoria Schmid, Žarko Aleksić

 

GALERIJA ULUS, uto-ned 13-20h

Izložbena celina: BUBBLE: Dropped in the state of imaginary grace

Izlagači/ce: Davud Turković, Isidora Krstić, Jana Gligorijević i Marija Stanković, Jelena Milićević, Milena Petronijević, Nikša Suzić, Pavle Golijanin, Sara Masnikosa, Tamara Milošević, Zulfikar Filandra

 

PODRUM GALERIJE ULUS, uto-ned 13-20h

Izložbena celina: BORDERLINE: I saw the world thrashing all around your face

Izlagači/ce: Ana Aleksić, Andrijana Bugarić, Anja Tončić, Glen De Cock, Ivana Mirchevska i Elena Chemerska, Ksenija Tajsić, Léa Tissot, Miljana Niković

 

VELIKI BARUTNI MAGACIN (Barutana), uto-ned 11-19h

Izložbena celina: BATTLEGROUND: There's nothing you and I won't do

Izlagači/ce: Darja Mamula, Katarina Ilijašević, Marija Nikolić, Milena Ivanović, Nikola Radosavljević, Romana Pehar, SABA (Silvia Amancei i Bogdan Armanu), Slobodan Sailović, Vojislav Pavlović

 

RIMSKI BUNAR, uto-sub 11-19h

Izložbena celina: REMEDY: I made a pilgrimage to save this humans race

Izlagači/ce: Bojana Branković, Kristina Palanjuk, Nemanja Milenković, Rita Nobre, Sofiia Sorokina, Tisa Neža Herlec i Mojca Zupančič

 

VOJNI BUNKER, uto-sub 11-19h

Izložbena celina: UNDERNEATH: Moving forward using all my breath

Izlagači/ce: Anja Štark, Darko Sretić, Dunja Ćorlomanović, Lazar Stojić, Milena Petrović, Pavle Radović, Vladimir Vasić

 

AMAM - STARO TURSKO KUPATILO (Planetarijum), uto-sub 11-19h

Izložbena celina: #GOALS: Dream of better lives

 

Izlagači/ce: Aleksandar Radičević, Juliana Nozomi, Kristina Bajilo, Mila Panić, Pavle Ćurčić, Tara Rodić

 

KONAK KNEGINJE LJUBICE, utorak-četvrtak i subota: 10-17h pet: 10-18h, ned: 10-14h

Izložbena celina: IDENTITIES: Was it always mesh and lace?

Izlagači/ce: Adrienn Újházi i Marija Šumarac, Dea Džanković, Dejan Krstić, Karen Nhea Nielsen i Marko Gutić Mižimakov, Katarina Vasiljević, Lubica Mildeova, Nataša Nedelkova, Sandra Lakićević, Sara Apostolović, Saša Tatić, Sofija Milčić, Sofija Modošanov, Sybil Montet, Teodora Dimitrijević, Željka Aleksić

 

FOOTNOTE CENTRE, uto-sub 15-19h

Izložbena celina: TÊTE-À-TÊTE: The future's open wide

Izlagači/ce: Agata Szymanek, Aleksandar Rakezić, Alexandra Papademetriou, Hekler (Nataša Prljević, Jelena Prljević, Sonja Blum), Maja Simišić, Milica Dukić, Nađa Kračunović, Denise Lee, David Bilek, Tijana Radenković

 

LUNA PARK

Izlagači/ce: Borjan Grujić, Nastasija Franklin i Jelena Krivokapić, SABA (Silvia Amancei i Bogdan Armanu)

 

JAVNI PROSTORI U OKVIRU BEOGRADKSE TVRĐAVE – na otvorenom

Označeni su na mapi Bijenala

Izlagači/ce: Bogdan Đukanović, Darija Dragojlović, Jelisaveta Rapaić, Rebekka Ana Aimée Stuhlemer, Samit Nesvrstanih

 

JAVNI PROSTORI IZVAN BEOGRADSKE TVRĐAVE

Označeni su na mapi Bijenala

Brankov most - silazak sa mosta prema Zelenom vencu i Gavrila Principa: Alma Gačanin, “Good life”

Kuća legata, Kneza Mihaila 46: Bojan Stojčić “Seeking for a person”

Tošin Bunar - posle isključenja sa autoputa kod studentskog doma “11. april”: Kemil Bekteši, “Bekteši”

Gavrila Principa - preko puta Ekonomskog fakulteta i OŠ ”Isidora Sekulić”: Olena Newkryta, “Und Wir Mittendrin. Wir sind Hier. Wir sind bei Uns”

Ružičnjak iza Vojnog muzeja + pešački prelaz iz Knez Mihailove ulice ka Beogradskoj tvrđavi: Jovana Sudimac, “Swoosh grip”

 

PERFORMANSI / JAVNI NASTUPI

Izvođači/ce: Aleks Zain i Nataša Milojević, Nemanja Bošković, Nina Ristić, Ognjen Rodić, Sonja Radaković, Stefan Lukić, Tisa Neža Herlec i Mojca Zupančič, Viking Krew

 

MKM – KULTURNI CENTAR MAGACIN - vreme događaja će biti najavljeno

 

SAHAT KULA - vreme događaja će biti najavljeno

 

KULA NEBOJŠA - vreme događaja će biti najavljeno

 

 

 

PRATEĆI PROGRAM:

 

29. jul 17:00h /// Svečano otvaranje Bijenala /// UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

29. jul 17-24h /// Matine piknik - Kišobran žurka /// Donji grad - Beogradska tvrđava (plato ispred Planetarijuma)

1. avgust 18h-20h /// Topčiderska klasa - žurka povodom useljenja /// UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

1. avgust 20h /// Koncert - Tisa Neža Herlec - vokal; Yaşar Kan - saksofon; Mojca Zupančič - sintisajzer; Rok Zalokar - sintisajzer; Ruggero Di Luisi - perkusije, bubnjevi, Aleksandar Škorić - perkusije, bubnjevi /// Muzički paviljon - Gornji grad - Beogradska tvrđava

4. avgust 17-20h /// Hekler - radionica /// Online / KC “Fusnota”, Strahinjića Bana 12 (dvorišna zgrada)

5 - 7. avgust 10-17h /// Trišnja - radionica /// Luna park

7. avgust 17-20h /// Hekler - radionica /// Online / KC “Fusnota”, Strahinjića Bana 12 (dvorišna zgrada)

10. avgust 17-20h /// Hekler - radionica /// Online / KC “Fusnota”, Strahinjića Bana 12 (dvorišna zgrada)

14. avgust 13h /// Agata - radionica virtuelnog dodira /// Online

25 - 29. avgust tačno vreme će biti naknadno objavljeno/// Alexandra Papademetriou - radionica “The Degrowth Toolbox for Artistic

28. avgust 19h /// Nina Ristić - predstava “Positive” Lockdown /// UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

2. septembar 18h /// Vera Kavaleuskaya - kolektivna subverzivna meditacija “All that has melted into air, inhale” /// UP “Cvijeta Zuzorić”

3. septembar 19h /// Nemanja Bošković - performans “Ray” /// Kula Nebojša, Donji grad - Beogradska tvrđava

4. septembar 20h /// Predstava “Mazohizam (hoću keks!)” /// KC “Magacin”, Kraljevića Marka 7

* Sonja Radaković - performans /// Sahat kula - Beogradska tvrđava

5. septembar 19h /// Zatvaranje izložbe / Viking Crew - koncert /// terasa UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

* 15 - 30. septembar /// Diskurzivni program /// Dom kulture “Studentski grad”

* Datum i vreme programa će biti naknadno objavljeni na sajtu i društvenim mrežama Bijenala mladih

 

 

KARTE

Ulaz na Bijenale mladih će na dan otvaranja biti na svim lokacijama besplatan.

Tokom trajanja izložbe prilikom posete Barutani, Vojnom bunkeru i Rimskom bunaru naplaćivaće se karte za ulazak od strane Beogradske tvrđave, ali će za posetioce Bijenala, uz pokazivanje propusnice koja se nalazi na sajtu Bijenala, cene karti biti subvencionisane u iznosu od 50% u odnosu na regularnu cenu karte i iznosiće: Rimski bunar - 60 dinara, Vojni bunker 50 dinara, Veliki barutni magacin - 100 dinara, odnosno za sva tri prostora - 210 dinara. U svim ostalim prostorima ulaz na Bijenale mladih je besplatan. Bijenale mladih ne ostvaruje prihod od prodatih ulaznica.

 

Partner Bijenala mladih je Dom kulture Studentski grad i JP Beogradska tvrđava, a podršku Bijenalu pružili su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Muzej grada Beograda, Kulturni centar Magacin (MKM), Astronomsko društvo Ruđer Bošković, Centar za promociju nauke, Footnote Centre, Austrijski kulturni forum, Ambasada Republike Češke, Zajedničko.org, JKP Zelenilo, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Institut za savremenu umjetnost Crne Gore (ISU), Beogradski zoološki vrt, Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB), Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu (FLU), Anatomski muzej/Medicinski fakultet u Beogradu, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu (FDU), Izlagački prostor U10, Galerija Remont, Zepter osveživači, Luna park Adria – Beograd, Kišobran, Converse i Kuća legata.

Molimo sve posetioce da se pridržavaju svih aktuelnih pandemijskih mera opreza i budu odgovorni prema sebi i drugima.

Dobre vesti /// 29. jul 2021.

https://dobrevesti.rs/%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8/item/13578-bijenale-mladih-medjunarodna-izlozba-savremene-umetnosti

 

BIJENALE MLADIH: Međunarodna izložba savremene umetnosti

 

Međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici otvorena je danas na više lokacija u Beogradu.

To su: Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i niz javnih prostora) sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave.

Ceremonija otvaranja obavljena je danas u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu a u istom momentu otvorena su sva ostala izložbena mesta. Piknik povodom otvaranja trajaće od 17-24 časa na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana.

Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK 2021 realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a (Udruženje likovnih umetnika Srbije) a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.

Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih (1972-1990) koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“. Takođe, širi okvir ovog poduhvata je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Organizacioni tim Bijenala je sastavljen od 35 mladih protagonista na polju kulture, a samo Bijenale uveliko prevazilazi strogo izložbenu formu i zamišljeno je kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, samoorganizaciju u pogledu produkcije, a otvorena je za nove učesnike i partnerstva i predviđa mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko. One su skupa sa Organizacionim timom mladih radile na razvijanju novih ideja mladih umetnika koje su se kasnije i (ko)producirale, a biće predstavljene na izložbi. Kustoski tim je zaslužan za izložbenu koncepciju koja uspostavlja preklapanja i pronalazi sistem u kom se formiraju različiti kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih mestom koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju – što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije, uz kustoske radionice, biće organizovan i edukativni program u saradnji sa Domom kulture Studentski Grad i mnogobrojnim akterima na lokalnoj umetničkoj i kulturnoj sceni.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade. Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Izvor: ULUS

Widewalls /// 29. jul 2021.

https://www.widewalls.ch/magazine/youth-biennial-2021-belgrade

 

Youth Biennial 2021 Debuts in Belgrade

 

The Serbian contemporary scene is surely not that visible for many people, and the reasons for that are multiple. This country has passed through wars, economic crises, and transition In the past, and it still struggles with numerous social, economic, and environmental issues. However, despite the difficult situation in terms of funding, a divide between the institutional and independent art production, and the influx of foreign capital (in the attempt of creating an art market), the things are moving forward.

The art scene is diverse with numerous initiatives, one of the most recent ones being the Youth Biennial. For a very long time, the local art scene hasn’t had a chance to have full insight into the practices of the young artists, and this particular manifestation tends to change that by bringing a bold curatorial concept imagined to showcase the fresh international and local production.

Presented to the Belgrade public for the first time, this year's Youth Biennial titled Language in Common is organized under the jurisdiction of The Association of Fine Artists of Serbia (ULUS) across Belgrade, the capital of Serbia.

The Concept
The curatorial team consisting of Senka Latinović, Teodora Jeremić, and Jovana Trifuljesko has decided to explore the notion of a common language as a result of a synergy of different concepts. Led by the belief that the exhibition should not speak in the name of someone, but communicate through the common signifier "we", the curators sought to establish a different kind of collective body that speaks a common language.

Such language is a combination of symbols, hashtags, neologisms, emojis, but it is not only that; It is also the communication system of the emerging revolutionary collective and a meeting place of a new generation that communicates differently.

Starting From The Scratch
A specific method was established to create the Youth Biennale into a meeting point of the desires of all involved, starting from the production and installment of artworks to the construction of an adequate discourse and the distribution of knowledge. To support that, the curators have envisioned curatorial workshops and educational programs within the entire event in cooperation with ULUS members and other figures active on the local contemporary scene.

The First Edition of Belgrade Youth Biennial
The works of more than 100 artists and art groups will be exhibited in public spaces across Kalemegdan such as the amusement park, Roman well, and the Belgrade zoo, but also institutional venues like Art Pavilion Cvijeta Zuzorić, the Military Museum, and the Gallery of the Natural History Museum, as well as three spaces nearby the fortress (ULUS Gallery, Princess Ljubica's Residence and Cultural center Magacin).

The Belgrade Youth Biennial 2021 will be on view from 29 July to 5 September 2021.

Izlazak /// 29. jul 2021.

https://www.izlazak.com/vizuelna-umetnost/24594-bijenale-mladih-zajednicki-jezik

 

Bijenale mladih - Zajednički jezik

 

Od 29. jula u periodu od 17-22h će biti otvoreno Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i niz javnih prostora) sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave. Ceremonija otvaranja obaviće se 29. jula u 17h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1, a u istom momentu biće otvorena i sva ostala izložbena mesta. Piknik povodom otvaranja trajaće od 17-24h na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana. Izložba traje do 05.09.

Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK 2021 realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.

Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih (1972-1990) koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“. Takođe, širi okvir ovog poduhvata je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Organizacioni tim Bijenala je sastavljen od 35 mladih protagonista na polju kulture, a samo Bijenale uveliko prevazilazi strogo izložbenu formu i zamišljeno je kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, samoorganizaciju u pogledu produkcije, a otvorena je za nove učesnike i partnerstva i predviđa mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko. One su skupa sa Organizacionim timom mladih radile na razvijanju novih ideja mladih umetnika koje su se kasnije i (ko)producirale, a biće predstavljene na izložbi. Kustoski tim je zaslužan za izložbenu koncepciju koja uspostavlja preklapanja i pronalazi sistem u kom se formiraju različiti kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih mestom koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju - što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije, uz kustoske radionice, biće organizovan i edukativni program u saradnji sa Domom kulture Studentski Grad i mnogobrojnim akterima na lokalnoj umetničkoj i kulturnoj sceni.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Iz koncepta izložbe ZAJEDNIČKI JEZIK:

Snove o zajedništvu je daleko lakše sanjati, nego živeti. Govoriti jezik zajedništva u praksi znači koristiti zajednički označitelj “mi”, ali i činiti to oprezno. Ne želimo da govorimo u ime nekoga, već da pokušamo da uspostavimo novo kolektivno telo, koje “govori” ovaj jezik, tako što razume i oseća iste probleme.

Taj jezik poznaje samo plural. On je višeznačan, nadnacionalan, transkulturalan, ne poznaje granice i granice ga ni ne zanimaju. On je pre svega razmena, i nije moguće pronaći samo jednu zajedničku tačku u kojoj se svi putevi, ideje i perspektive sažimaju i presecaju, a svi glasovi slažu. Nema ni potrebe tragati za takvom singularnošću. Umesto tačke biramo da razvijamo konstelacije. Umesto laganog dodira, odlučujemo se za prožimanje kao strategiju. Umesto povremenih susreta nudimo nerazmrsivo preplitanje kao novi metod. Umesto sporadičnih poznatih reči, čitav jezički aparat baziran na razumevanju postaje sredstvo komunikacije koju koristimo.

Kada govorimo jezikom zajedništva mi ne govorimo o opštim mestima, već o mestima opštih briga. Ako novi počeci i novi svetovi jesu mogući (a mi verujemo da jesu) kako ćemo onda izgraditi novo kolektivno telo koje će ih živeti? Kako da iskoristimo šumove savremenog društva da istražimo horizonte i prostore budućnosti koje nagoveštavaju, kako da ih zamislimo i dosegnemo?

Naš svet možda nije zadesio atomski udar kao u pesmi “I Melt With You” ali on svejedno jeste na samoj ivici društvenog, ekološkog, ekonomskog kolapsa, i baš u takvom svetu osećamo potrebu da gradimo novi kolektivitet jer nam je neophodan. Onaj koji svoju snagu ne meri zgusnutim redovima, niti mnogobrojnošću. On se ne gradi kroz fantaziju o velikom zajedništvu, već kroz mnogo malih povezivanja. Kroz mnogo topljenja i stapanja (Paviljon Cvijete Zuzorić), kroz zajedničke snove ili košmare o boljim životima (Planetarijum), kroz sve ono za šta ili protiv čega ćemo se tek boriti zajedno (Barutana)... Gradi se sporo, i pažljivo, kroz mnoštvo nežnih relacija i odnosa, iskričavih strujanja, razmenu energije, elektricitet, vibracije. Spojnice novog kolektiva nisu ni čvrste ni fiksirane. Granice nisu definisane, nema oštrih ivica. Novi kolektiv je pre svega heterogeni fluks. Nežan je, fleksibilan i fluidan, i baš zato izuzetno otporan.

Izložba je segmentirana u 11 izložbenih celina u kojima učestvuje ukupno 118 izlagača iz celog sveta, a veliki broj učesnika nastupiće i u pratećem programu Bijenala.

Elle /// 29. jul 2021.

https://elle.rs/Lifestyle/Umetnost/a31992/bijenale-mladih-zajednicki-jezik-izlozba.html

 

Danas se otvara Bijenale mladih - ZAJEDNIČKI JEZIK! Posetite ovu međunarodnu izložbu savremene umetnosti do 5.9.

Leto je u znaku Bijenala mladih!

 

Obaveštavamo Vas da će 29. jula u periodu od 17-22h biti otvoreno Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i niz javnih prostora) sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave.

Ceremonija otvaranja obaviće se 29. jula u 17h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1, a u istom momentu biće otvorena i sva ostala izložbena mesta. Piknik povodom otvaranja trajaće od 17-24h na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana.

Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK 2021 realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.

Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih (1972-1990) koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“. Takođe, širi okvir ovog poduhvata je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Organizacioni tim Bijenala je sastavljen od 35 mladih protagonista na polju kulture, a samo Bijenale uveliko prevazilazi strogo izložbenu formu i zamišljeno je kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, samoorganizaciju u pogledu produkcije, a otvorena je za nove učesnike i partnerstva i predviđa mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko. One su skupa sa Organizacionim timom mladih radile na razvijanju novih ideja mladih umetnika koje su se kasnije i (ko)producirale, a biće predstavljene na izložbi. Kustoski tim je zaslužan za izložbenu koncepciju koja uspostavlja preklapanja i pronalazi sistem u kom se formiraju različiti kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih mestom koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju - što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije, uz kustoske radionice, biće organizovan i edukativni program u saradnji sa Domom kulture Studentski Grad i mnogobrojnim akterima na lokalnoj umetničkoj i kulturnoj sceni.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Iz koncepta izložbe ZAJEDNIČKI JEZIK
Snove o zajedništvu je daleko lakše sanjati, nego živeti. Govoriti jezik zajedništva u praksi znači koristiti zajednički označitelj “mi”, ali i činiti to oprezno. Ne želimo da govorimo u ime nekoga, već da pokušamo da uspostavimo novo kolektivno telo, koje “govori” ovaj jezik, tako što razume i oseća iste probleme.

Taj jezik poznaje samo plural. On je višeznačan, nadnacionalan, transkulturalan, ne poznaje granice i granice ga ni ne zanimaju. On je pre svega razmena, i nije moguće pronaći samo jednu zajedničku tačku u kojoj se svi putevi, ideje i perspektive sažimaju i presecaju, a svi glasovi slažu. Nema ni potrebe tragati za takvom singularnošću. Umesto tačke biramo da razvijamo konstelacije. Umesto laganog dodira, odlučujemo se za prožimanje kao strategiju. Umesto povremenih susreta nudimo nerazmrsivo preplitanje kao novi metod. Umesto sporadičnih poznatih reči, čitav jezički aparat baziran na razumevanju postaje sredstvo komunikacije koju koristimo.

Kada govorimo jezikom zajedništva mi ne govorimo o opštim mestima, već o mestima opštih briga. Ako novi počeci i novi svetovi jesu mogući (a mi verujemo da jesu) kako ćemo onda izgraditi novo kolektivno telo koje će ih živeti? Kako da iskoristimo šumove savremenog društva da istražimo horizonte i prostore budućnosti koje nagoveštavaju, kako da ih zamislimo i dosegnemo?

Naš svet možda nije zadesio atomski udar kao u pesmi “I Melt With You” ali on svejedno jeste na samoj ivici društvenog, ekološkog, ekonomskog kolapsa, i baš u takvom svetu osećamo potrebu da gradimo novi kolektivitet jer nam je neophodan. Onaj koji svoju snagu ne meri zgusnutim redovima, niti mnogobrojnošću. On se ne gradi kroz fantaziju o velikom zajedništvu, već kroz mnogo malih povezivanja. Kroz mnogo topljenja i stapanja (Paviljon Cvijete Zuzorić), kroz zajedničke snove ili košmare o boljim životima (Planetarijum), kroz sve ono za šta ili protiv čega ćemo se tek boriti zajedno (Barutana)... Gradi se sporo, i pažljivo, kroz mnoštvo nežnih relacija i odnosa, iskričavih strujanja, razmenu energije, elektricitet, vibracije. Spojnice novog kolektiva nisu ni čvrste ni fiksirane. Granice nisu definisane, nema oštrih ivica. Novi kolektiv je pre svega heterogeni fluks. Nežan je, fleksibilan i fluidan, i baš zato izuzetno otporan.

Izložba je segmentirana u 11 izložbenih celina u kojima učestvuje ukupno 118 izlagača iz celog sveta, a veliki broj učesnika nastupiće i u pratećem programu Bijenala.

PROGRAM
UMETNIČKI PAVILJON “CVIJETA ZUZORIĆ”, uto-pet 13-19h, vikend 12-18h

Izložbena celina: NEW CONSTELLATIONS - I'll stop the world and melt with you

Izlagači/ce: Adna Muslija, Clément Bedel, Danijela Matović, Iva Palurović, Iris Blauensteiner, Jelena Micić, Jovan Turčinović, KOLXOZ, Katarina Stanojlović, Konstantinos Petrović, Lidija Ristić, Ljubomir Popović, Marija Anđelković, Marko Riboškić, Milica Mijajlović, Milica Vesić, Nina Puhar i Milica Žujović, Ognjen Rodić, Sanja Anđelković, Sanja Ćopić, Sara Milojević i Luka Jovanov, Shaotong He, Sofija Pavković, Sonja Jo, Topčiderska klasa (Aleksandar Jovanović, David Radonjić, Jovana Blagojević, Ksenija Erjavec, Marija Solujić, Marijana Arunović, Marko Obradović, Mihailo Ristić, Nevena Ostojić i Pavle Ćurčić), Vanja Novaković, Vanja Žunić i Pavle Banović, Vera Kavaleuskaya, Viktoria Schmid, Žarko Aleksić

GALERIJA ULUS, uto-ned 13-20h

Izložbena celina: BUBBLE: Dropped in the state of imaginary grace

Izlagači/ce: Davud Turković, Isidora Krstić, Jana Gligorijević i Marija Stanković, Jelena Milićević, Milena Petronijević, Nikša Suzić, Pavle Golijanin, Sara Masnikosa, Tamara Milošević, Zulfikar Filandra

PODRUM GALERIJE ULUS, uto-ned 13-20h

Izložbena celina: BORDERLINE: I saw the world thrashing all around your face

Izlagači/ce: Ana Aleksić, Andrijana Bugarić, Anja Tončić, Glen De Cock, Ivana Mirchevska i Elena Chemerska, Ksenija Tajsić, Léa Tissot, Miljana Niković

VELIKI BARUTNI MAGACIN (Barutana), uto-ned 11-19h

Izložbena celina: BATTLEGROUND: There's nothing you and I won't do

Izlagači/ce: Darja Mamula, Katarina Ilijašević, Marija Nikolić, Milena Ivanović, Nikola Radosavljević, Romana Pehar, SABA (Silvia Amancei i Bogdan Armanu), Slobodan Sailović, Vojislav Pavlović

RIMSKI BUNAR, uto-sub 11-19h

Izložbena celina: REMEDY: I made a pilgrimage to save this humans race

Izlagači/ce: Bojana Branković, Kristina Palanjuk, Nemanja Milenković, Rita Nobre, Sofiia Sorokina, Tisa Neža Herlec i Mojca Zupančič

VOJNI BUNKER, uto-sub 11-19h

Izložbena celina: UNDERNEATH: Moving forward using all my breath

Izlagači/ce: Anja Štark, Darko Sretić, Dunja Ćorlomanović, Lazar Stojić, Milena Petrović, Pavle Radović, Vladimir Vasić

AMAM - STARO TURSKO KUPATILO (Planetarijum), uto-sub 11-19h

Izložbena celina: #GOALS: Dream of better lives

Izlagači/ce: Aleksandar Radičević, Juliana Nozomi, Kristina Bajilo, Mila Panić, Pavle Ćurčić, Tara Rodić

KONAK KNEGINJE LJUBICE, utorak-četvrtak i subota: 10-17h pet: 10-18h, ned: 10-14h

Izložbena celina: IDENTITIES: Was it always mesh and lace?

Izlagači/ce: Adrienn Újházi i Marija Šumarac, Dea Džanković, Dejan Krstić, Karen Nhea Nielsen i Marko Gutić Mižimakov, Katarina Vasiljević, Lubica Mildeova, Nataša Nedelkova, Sandra Lakićević, Sara Apostolović, Saša Tatić, Sofija Milčić, Sofija Modošanov, Sybil Montet, Teodora Dimitrijević, Željka Aleksić

FOOTNOTE CENTRE, uto-sub 15-19h

Izložbena celina: TÊTE-À-TÊTE: The future's open wide

Izlagači/ce: Agata Szymanek, Aleksandar Rakezić, Alexandra Papademetriou, Hekler (Nataša Prljević, Jelena Prljević, Sonja Blum), Maja Simišić, Milica Dukić, Nađa Kračunović, Denise Lee, David Bilek, Tijana Radenković

LUNA PARK

Izlagači/ce: Borjan Grujić, Nastasija Franklin i Jelena Krivokapić, SABA (Silvia Amancei i Bogdan Armanu)

JAVNI PROSTORI U OKVIRU BEOGRADKSE TVRĐAVE – na otvorenom

Označeni su na mapi Bijenala

Izlagači/ce: Bogdan Đukanović, Darija Dragojlović, Jelisaveta Rapaić, Rebekka Ana Aimée Stuhlemer, Samit Nesvrstanih

JAVNI PROSTORI IZVAN BEOGRADSKE TVRĐAVE

Označeni su na mapi Bijenala

Brankov most - silazak sa mosta prema Zelenom vencu i Gavrila Principa: Alma Gačanin, “Good life”

Kuća legata, Kneza Mihaila 46: Bojan Stojčić “Seeking for a person”

Tošin Bunar - posle isključenja sa autoputa kod studentskog doma “11. april”: Kemil Bekteši, “Bekteši”

Gavrila Principa - preko puta Ekonomskog fakulteta i OŠ ”Isidora Sekulić”: Olena Newkryta, “Und Wir Mittendrin. Wir sind Hier. Wir sind bei Uns”

Ružičnjak iza Vojnog muzeja + pešački prelaz iz Knez Mihailove ulice ka Beogradskoj tvrđavi: Jovana Sudimac, “Swoosh grip”.

PERFORMANSI / JAVNI NASTUPI

Izvođači/ce: Aleks Zain i Nataša Milojević, Nemanja Bošković, Nina Ristić, Ognjen Rodić, Sonja Radaković, Stefan Lukić, Tisa Neža Herlec i Mojca Zupančič, Viking Krew

MKM – KULTURNI CENTAR MAGACIN - vreme događaja će biti najavljeno

SAHAT KULA - vreme događaja će biti najavljeno

KULA NEBOJŠA - vreme događaja će biti najavljeno

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRATEĆI PROGRAM:

29. jul 17:00h /// Svečano otvaranje Bijenala /// UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

29. jul 17-24h /// Matine piknik - Kišobran žurka /// Donji grad - Beogradska tvrđava (plato ispred Planetarijuma)

1. avgust 18h-20h /// Topčiderska klasa - žurka povodom useljenja /// UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

1. avgust 20h /// Koncert - Tisa Neža Herlec - vokal; Yaşar Kan - saksofon; Mojca Zupančič - sintisajzer; Rok Zalokar - sintisajzer; Ruggero Di Luisi - perkusije, bubnjevi, Aleksandar Škorić - perkusije, bubnjevi /// Muzički paviljon - Gornji grad - Beogradska tvrđava

4. avgust 17-20h /// Hekler - radionica /// Online / KC “Fusnota”, Strahinjića Bana 12 (dvorišna zgrada)

5 - 7. avgust 10-17h /// Trišnja - radionica /// Luna park

7. avgust 17-20h /// Hekler - radionica /// Online / KC “Fusnota”, Strahinjića Bana 12 (dvorišna zgrada)

10. avgust 17-20h /// Hekler - radionica /// Online / KC “Fusnota”, Strahinjića Bana 12 (dvorišna zgrada)

14. avgust 13h /// Agata - radionica virtuelnog dodira /// Online

25 - 29. avgust tačno vreme će biti naknadno objavljeno/// Alexandra Papademetriou - radionica “The Degrowth Toolbox for Artistic

28. avgust 19h /// Nina Ristić - predstava “Positive” Lockdown /// UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

2. septembar 18h /// Vera Kavaleuskaya - kolektivna subverzivna meditacija “All that has melted into air, inhale” /// UP “Cvijeta Zuzorić”

3. septembar 19h /// Nemanja Bošković - performans “Ray” /// Kula Nebojša, Donji grad - Beogradska tvrđava

4. septembar 20h /// Predstava “Mazohizam (hoću keks!)” /// KC “Magacin”, Kraljevića Marka 7

* Sonja Radaković - performans /// Sahat kula - Beogradska tvrđava

5. septembar 19h /// Zatvaranje izložbe / Viking Crew - koncert /// terasa UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

* 15 - 30. septembar /// Diskurzivni program /// Dom kulture “Studentski grad”

* Datum i vreme programa će biti naknadno objavljeni na sajtu i društvenim mrežama Bijenala mladih

KARTE
Ulaz na Bijenale mladih će na dan otvaranja biti na svim lokacijama besplatan.

Tokom trajanja izložbe prilikom posete Barutani, Vojnom bunkeru i Rimskom bunaru naplaćivaće se karte za ulazak od strane Beogradske tvrđave, ali će za posetioce Bijenala, uz pokazivanje propusnice koja se nalazi na sajtu Bijenala, cene karti biti subvencionisane u iznosu od 50% u odnosu na regularnu cenu karte i iznosiće: Rimski bunar - 60 dinara, Vojni bunker 50 dinara, Veliki barutni magacin - 100 dinara, odnosno za sva tri prostora - 210 dinara. U svim ostalim prostorima ulaz na Bijenale mladih je besplatan. Bijenale mladih ne ostvaruje prihod od prodatih ulaznica.

Partner Bijenala mladih je Dom kulture Studentski grad i JP Beogradska tvrđava, a podršku Bijenalu pružili su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Muzej grada Beograda, Kulturni centar Magacin (MKM), Astronomsko društvo Ruđer Bošković, Centar za promociju nauke, Footnote Centre, Austrijski kulturni forum, Ambasada Republike Češke, Zajedničko.org, JKP Zelenilo, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Institut za savremenu umjetnost Crne Gore (ISU), Beogradski zoološki vrt, Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB), Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu (FLU), Anatomski muzej/Medicinski fakultet u Beogradu, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu (FDU), Izlagački prostor U10, Galerija Remont, Zepter osveživači, Luna park Adria – Beograd, Kišobran, Converse i Kuća legata.

Sponzori Bijenala su: Epson, Alma Quattro, Media Max, Kronošpan, Mačkov podrum, Verkat.

Espreso /// 29. jul 2021.

https://www.espreso.co.rs/kultura/galerija/842345/bijenale-mladih-izlozba-savremene-umetnosti

 

BIJENALE MLADIH: Otvorena je međunarodna izložba savremene umetnosti na više lokacija u Beogradu

 

Na izložbi su predstavljeni radovi više od 120 umetnika do 35 godina, a koji su objedinjeni temom Zajednički jezik

Bijenale mladih je međunarodna izložba savremene umetnosti koja će po prvi put biti održana u Beogradu. Organizovana je pod okriljem ULUS-a (Udruženje likovnih umetnika Srbije), na više lokacija:

Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacinu...

Izložba je zvanično otvorena danas u 17h u UP Cvijeta Zuzorić.

Na izložbi su predstavljeni radovi više od 120 umetnika do 35 godina, naziv izložbe je Zajednički jezik, u okviru koje je obrađeno više tema:

CONFINEMENT (izolacija, usamljenost, klaustrofobija, kriza, white cube, identitet, ideologija, društvene mreže, introspekcija/sloboda),

BREATHING (zajedništvo, urgentnost, neophodnost, strujanje, razmena, oživljavanje, disanje, svežina, ritam, protočnost, promena, pokretljivost, propustljivost, neukrotivost),

POST- (Post… post… pos..t, kriza, mladost, polarizacija, imaginacija, kapitalizam)

Kako su organizatori ranije govorili, izložba komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je, kako je navedeno, konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to – on je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju, te mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Juče smo otišli do Kalemegdana da proverimo kako teku pripreme za današnje otvaranje izložbe i tamo smo naišli na već postavljenu konstrukciju mladog umetnika Bogdana Đukanovića.

Pored njegovog rada zatekli smo mlade ljude koji su iskoristili priliku da svoja trenutna razmišlja i osećanja iskažu na zidu u vidu crteža ili teksta i na taj način upotpune koncept mladog umetnika. Bogdan je postavio veliki "Prolaz" na Savsko šetalište na Kalemegdanu, rad koji je napravio povodom ove manifestacije. Unutrašnjost zidova je ispunio dnevnim novinama koje je dobijao od svojih sugrađana u poslednjih godinu dana, dok je spoljašnjost zidova ostavio publici koja šeta Kalemegdanom da ispuni grafitima. Polazište mu je bila ideja da napravi pravolinijski procep kao metaforu društvenog odnosa dnevne politike i kulture prema pojedincu.

Zamislio je da ljudi prolaze između zidova i da se na taj način nađu u "neizvesnoj situaciji", da im nedostatak fizičkog prostora oduzme moć na trenutak i na taj način podstakne racionalizaciju osećaja slobode, kao i preispitivanje njene važnosti. U pitanju je interaktivan i otvoren umetnički rad koji svojim prisustvom poziva publiku da bude slobodna da ga upotpuni svojim idejama i osećanjima, kroz crtež ili tekst.

"Prolaz", kao i ostala dela koja će biti izložena u okviru Bijenala mladih možete pogledati do 5. septembra.

Mašina /// 28. jul 2021.

https://www.masina.rs/bijenale-mladih-u-beogradu-od-29-jula-do-5-septembra-na-vise-lokacija/

 

Bijenale mladih u Beogradu od 29. jula do 5. septembra na više lokacija

 

Bijenale će obuhvatiti međunarodnu izložbu savremene umetnosti mladih, radionice produkcije radova sa timom kustosa iz Srbije i regiona i diskurzivni program.

Organizator bijenala je Udruženje likovnih umetnika Srbije, ULUS. Kako se navodi u zvaničnoj najavi, namera organizatora je da ponudi platformu za produkciju i izvođenje umetničkih radova, razmenu znanja i iskustava, izgradnju diskursa i ravnopravnu saradnju afirmisanim i novim akterima u polju umetnosti.

Kustoski tim Bijenala čine: Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, koje su angažovane na osnovu konkursa.

Tokom više nedelja održavanja bijenala mladi umetnici će biti u prilici da radom i udruživanjem doprinesu njegovom stvaranju, formatiranju i budućem smeru razvoja, a publika će moći da vidi radove na više lokacija u Beogradu: Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin.

Ovogodišnje bijenale nadovezuje se na tradiciju Bijenala mladih koje se od početka šezdesetih do početka osamdesetih godina održavalo u Rijeci, a od 1994-2004 u Vršcu i oslanja na baštinu Fonda mladih nastajalu u periodu od 1972-1990. godine, koju čuva ULUS.

Bijenalu su prethodile pripreme ostvarene u okviru inicijative ULUS Mladih, formirane 2020. godine kao programske jedinice ULUS-a za saradnju s mladim umetnicima, njihovu promociju i osnaživanje. U pripremama, koje su sadržale dve faze, učestvovalo je 100 mladih umetnika, a projekat je volonterski podržao veliki broj etabliranih kustosa, kritičara, organizatora kulturnih događaja i umetnika.

Pripreme su obuhvatile i saradnju sa evropskim (Sala D’Art Jove, Barselona, Španija), regionalnim (Institut za savremenu umjetnost Crne Gore, Podgorica, Crna Gora, Fakultet za stvari koje se ne mogu naučiti, Skoplje, Severna Makedonija) i lokalnim (Dom kulture Studentski grad i Arhitektonski fakultet u Beogradu) organizacijama.

Svečano otvaranje Bijenala će se održati 29. jula od 17h u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, a na dan otvaranja ulaz će biti besplatan na svim lokacijama. Na sajtu ULUS-a dostupna je i ulaznica čijim štampanjem se ostvaruje popust za posetu lokacijama na kojima ulaz neće biti dostupan ostalim danima, odnosno Barutani, Rimskom bunaru i Vojnom bunkeru.

RTS /// 28. jul 2021.

https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/4459258/bijenale-mladih-graficka-zadruga.html

 

Bijenale mladih, Grafička zadruga

Današnja emisija je posvećena mladim snagama u umetnosti

 

Priprema Bijenala mladih započeta je pre godinu dana u Udruženju likovnih umetnika Srbije, nizom predavanja i radionica za prijavljene umetnike najmlađe generacije. Usledio je izbor tri kustoskinje: Teodore Jeremić, Senke Latinović i Jovane Trifuljesko, koje će nam dati neposredne uvide u tok priprema za opsežnu izložbu desetinama autora do 35 godina starosti, u brojnim prostorima širom centra Beograda, koja će trajati naredna dva meseca.

Od kustoskinja ćemo čuti šta je balansiralo nesumnjivu zahtevnost zadatka pripreme i oblikovanja Bijenala mladih, a utiske ćemo čuti i od Nemanje Milenkovića, jednog od umetnika koji učestvuju na izložbi.

Takođe prošle godine Šok zadruga začela je ideju o obogaćivanju infrastrukture samoorganizovane umetničke produkcije u Novom Sadu osnivanjem Grafičke zadruge. Namera je definisana kao „razvoj i promocija grafičke prakse (pletenje grafičke mreže)".

Samu Grafičku zadrugu razvija najmlađa generacija umetnika, tek izašlih sa novosadske Akademije umetnosti, podstaknuta i potpomognuta trodecenijskim iskustvom Šok zadrugara. Čućete Lidiju Krnjajić, Kostu Petrovića i Željka Grulovića.

Emisiju uređuje i vodi Mirjana Boba Stojadinović.
Naslovnu sliku potpisuje Kreasi Kanvas

Dan u Beogradu /// 27. jul 2021.

https://www.danubeogradu.rs/2021/07/ulus-bijenale-mladih-zajednicki-jezik-language-in-common/

 

ULUS: Bijenale mladih – Zajednički jezik / Language In Common

 

Od 29. jula do 5. septembra 2021. na više lokacija u Beogradu ULUS će organizovati Bijenale mladih sa temom „Zajednički jezik / Language In Common„.

Bijenale mladih je međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, Galeriji ULUS, Rimskom bunaru, Vojnom bunkeru, Velikom barutnom magacinu (Barutana), Amamu (Planetarijum), Sahat kuli, Kuli Nebojša, KC „Footnote“, KC „Magacin“ i nizu drugih javnih prostora, sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave.

Ceremonija otvaranja obaviće se 29. jula (17.00) u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, a u istom momentu biće otvorena i sva ostala izložbena mesta.

Piknik povodom otvaranja trajaće od 17.00 do ponoći na Donjem Kalemegdanu, na platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana.

Bijenale mladih realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko.

One su skupa sa Organizacionim timom mladih radile na razvijanju novih ideja mladih umetnika koje su se kasnije i (ko)producirale, a biće predstavljene na izložbi. Kustoski tim je zaslužan za izložbenu koncepciju koja uspostavlja preklapanja i pronalazi sistem u kom se formiraju različiti kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih mestom koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju – što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja.

U okviru celokupne manifestacije, uz kustoske radionice, biće organizovan i edukativni program u saradnji sa DK „Studentski grad“ i mnogobrojnim akterima na lokalnoj umetničkoj i kulturnoj sceni.

Tema manifestacije „Zajednički jezik“ predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat.

Izložba je segmentirana u 11 izložbenih celina u kojima učestvuje ukupno 118 izlagača iz celog sveta, a veliki broj učesnika nastupiće i u pratećem programu Bijenala.

Blic /// 26. jul 2021.

https://www.blic.rs/vesti/beograd/otvaranje-bijenala-mladih-zajednicki-jezik-na-kalemegdanu-u-cetvrtak/lvse51l

 

Otvaranje bijenala mladih "Zajednički jezik" na Kalemegdanu u četvrtak

 

Bijenale mladih – Zajednički jezik, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, biće otvorena u četvrtak, a trajaće do 5. septembra, navodi se u saopštenju Javnog preduzeća "Beogradska tvrđava".

- Beogradsaka tvrđava je mesto dešavanja koja treba posetiti od jula do septembra - kažu domaćini bijenala.

Ceremonija otvaranja obaviće se u četvrtak u 17 časova u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1, a u istom momentu biće otvorena i sva ostala izložbena mesta. Piknik povodom otvaranja trajaće od 17 časova do ponoći na Donjem gradu Beogradske tvrđave, na platou ispred Planetarijuma.

Bijenale mladih se organizuje pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin, Amam - Planetarijum, Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i niz javnih prostora) sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave.

Bijenale mladih – Zajednički jezik 2021 realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.

Izložba je segmentirana u 11 izložbenih celina u kojima učestvuje ukupno 118 izlagača iz celog sveta, a veliki broj učesnika nastupiće i u pratećem programu Bijenala.

Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih (1972-1990) koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“. Takođe, širi okvir ovog poduhvata je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Za sve one koji žele da posete dešavanja na Beogradskoj tvrđavi, dajemo pregled radnog vremena najznačajnijih lokacija, uz napomenu da su mnoga dešavanja organizuju i na otvorenom prostoru.

Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić”, od utorka do petka od 13 do 19 sati, vikendom od 12 do 18 sati
Veliki barutni magacin (Barutana), od utorka do nedelje od 11 do 19 sati
Rimski bunar, od utorka do subote od 11 do 19 sati
Vojni bunker, od utorka do subote od 11 do 19 sati
Amam (Planetarijum), od utorka do subote od 11 do 19 sati
Ulaz na Bijenale mladih će na dan otvaranja biti na svim lokacijama besplatan, a tokom trajanja Bijenala, prilikom posete Barutani, Vojnom bunkeru i Rimskom bunaru naplaćivaće se ulaznice po umanjenoj ceni od 50% u odnosu na regularnu cenu za sve one koji ispoštuju proceduru koju su predvideli organizatori Bijenala mladih.

The World News /// 26. jul 2021.

https://theworldnews.net/rs-news/otvaranje-bijenala-mladih-zajednicki-jezik-na-kalemegdanu-u-cetvrtak

 

Otvaranje Bijenala mladih "Zajednički jezik" na Kalemegdanu u četvrtak

 

Bijenale mladih – Zajednički jezik, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, biće otvorena u četvrtak, a trajaće do 5. septembra, navodi se u saopštenju Javnog preduzeća "Beogradska tvrđava".

- Beogradsaka tvrđava je mesto dešavanja koja treba posetiti od jula do septembra - kažu domaćini bijenala.

Ceremonija otvaranja obaviće se u četvrtak u 17 časova u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1, a u istom momentu biće otvorena i sva ostala izložbena mesta. Piknik povodom otvaranja trajaće od 17 časova do ponoći na Donjem gradu Beogradske tvrđave, na platou ispred Planetarijuma.

Bijenale mladih se organizuje pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin, Amam - Planetarijum, Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i niz javnih prostora) sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave.

Bijenale mladih – Zajednički jezik 2021 realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.

Izložba je segmentirana u 11 izložbenih celina u kojima učestvuje ukupno 118 izlagača iz celog sveta, a veliki broj učesnika nastupiće i u pratećem programu Bijenala.

Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih (1972-1990) koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“. Takođe, širi okvir ovog poduhvata je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Za sve one koji žele da posete dešavanja na Beogradskoj tvrđavi, dajemo pregled radnog vremena najznačajnijih lokacija, uz napomenu da su mnoga dešavanja organizuju i na otvorenom prostoru.

Ulaz na Bijenale mladih će na dan otvaranja biti na svim lokacijama besplatan, a tokom trajanja Bijenala, prilikom posete Barutani, Vojnom bunkeru i Rimskom bunaru naplaćivaće se ulaznice po umanjenoj ceni od 50% u odnosu na regularnu cenu za sve one koji ispoštuju proceduru koju su predvideli organizatori Bijenala mladih.

Brana's Devine World /// 26. jul 2021.

https://branasdivineworld.com/vesti/otvaranje-bijenala-mladih-uz-piknik-na-kalemegdanu/

 

Otvaranje Bijenala mladih uz piknik na Kalemegdanu

 

U Donjem gradu, na platou ispred Planetarijuma, ovog četvrtka se od 17h do ponoći održava se vanredni piknik u organizaciji Kišobrana. Piknik je ujedno deo manifestacije Bijenale mladih koja se otvara iste večeri u Umetničkom paviljonu Cvejta Zuzorić.

Za muziku na pikniku su zaduženi Nevena Jeremić i Nikola Vemić. Obezbeđena su i piva Kabinet brewery, burgeri Burger house, vegeterijanski specijaliteti El Raval cuina, Bubamara sladoledi, džin 2Tales spirits, sokovi i još ponešto iz Zaokreta.

Bijenale mladih

Bijenale mladih je međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacinu) i nizu javnih prostora u gradu.

Na ovogodišnjem Bijenalu predstaviće se više od 120 umetnika uzrasta do 35 godina.

Ulaz je besplatan.

BURO. /// 25. jul 2021.

https://buro247.rs/news/kultura/izlo-ba-koju-treba-da-upi-ete-u-svoje-kalendare-bijenale-mladih.html

 

Izložba koju treba da upišete u svoje kalendare: Bijenale mladih

 

Ove godine lokalna umetnička scena postaje bogatija za još jednu veliku izložbu, što je iskreno se nadamo praksa koja će nastaviti da živi i u godinama koje dolaze. Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a održaće se od 29. jula u periodu 17 - 22h.

Izložba se organizuje se pod okriljem ULUS-a, na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacinu i nizu javnih prostora u gradu. Bijenale organizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40 novih radova mladih umetnika.

Organizacioni tim je sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a Bijenale je zamišljeno kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti. Zajednički jezik, tema manifestacije predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu (Javne pripreme II).

Izložba komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, ali ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

 

 

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Teodora Jeremić, Senka Latinović i Jovana Trifuljesko, a osmislile su koncepciju kojom uspostavljaju preklapanja i pronalaze sistem u kom se formiraju različiti, ali i jednaki kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju - što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije su organizovane kustoske radionice i edukativni programi u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

Otvaranje je zakazano za 29.jul u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1, nakon čega počinje Piknik u organizaciji dobro poznatih Kišobranaca čijoj se svakoj žurci i svakom pikniku izuzetno radujemo. Piknik će trajati od 17h do ponoći na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma. Proslavljamo nove ideje, svežu kreativnost i sasvim novu manifestaciju u gradu!

Art Magazin /// 25. jul 2021.

http://www.artmagazin.info/index.php?option=com_content&task=view&id=5226&Itemid=230

 

Bijenale mladih 2021 - Zajednički jezik

 

BEOGRAD. Od 29. jula do 5. septembra 2021. biće otvoreno Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu: Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacinu i nizu javnih prostora u gradu.

Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih (1972-1990) koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih "Moše Pijade". Takođe, širi okvir ovog poduhvata je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Bijenale organizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a. Organizacioni tim je sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a Bijenale je zamišljeno kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva, predviđajući mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, a osmislile su koncepciju kojom uspostavljaju preklapanja i pronalaze sistem u kom se formiraju različiti, ali i jednaki kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju - što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije su organizovane kustoske radionice i edukativni programi u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

Zajednički jezik, tema manifestacije predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu (Javne pripreme II).

Izložba komunicira kroz zajednički označitelj "mi", a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Otvaranje manifestacije na kojoj će se predstaviti preko 120 mladih umetnika uzrasta do 35 godina je 29. jula u 17 h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Unetnici koji učestvuju na Bijenalu mladih 2021:

Adna Muslija, Clément Bedel, Danijela Matović, Iva Palurović, Iris Blauensteiner, Jelena Micić, Jovan Turčinović, KOLXOZ, Katarina Stanojlović, Konstantinos Petrović, Lidija Ristić, Ljubomir Popović, Marija Anđelković, Marko Riboškić, Milica Mijajlović, Milica Vesić, Nina Puhar i Milica Žujović, Sanja Anđelković, Sanja Ćopić, Sara Milojević i Luka Jovanov, Shaotong He, Sofija Pavković, Sonja Jo, Topčiderska klasa (Aleksandar Jovanović, David Radonjić, Jovana Blagojević, Ksenija Erjavec, Marija Solujić, Marijana Arunović, Marko Obradović, Mihailo Ristić, Nevena Ostojić i Pavle Ćurčić), Vanja Novaković, Vanja Žunić i Pavle Banović, Vera Kavaleuskaya, Viktoria Schmid, Žarko Aleksić, Davud Turković, Isidora Krstić, Jana Gligorijević i Marija Stanković, Jelena Milićević, Milena Petronijević, Nikša Suzić, Pavle Golijanin, Sara Masnikosa, Tamara Milošević, Zulfikar Filandra, Ana Aleksić, Andrijana Bugarić, Anja Tončić, Glen De Cock, Ivana Mirchevska i Elena Chemerska, Ksenija Tajsić, Léa Tissot, Miljana Niković, Darja Mamula, Katarina Ilijašević, Marija Nikolić, Milena Ivanović, Nikola Radosavljević, Romana Pehar, SABA (Silvia Amancei i Bogdan Armanu), Slobodan Sailović, Vojislav Pavlović, Bojana Branković, Kristina Palanjuk, Nemanja Milenković, Rita Nobre, Sofiia Sorokina, Tisa Neža Herlec i Mojca Zupančič, Anja Štark, Darko Sretić, Dunja Ćorlomanović, Lazar Stojić, Milena Petrović, Pavle Radović, Vladimir Vasić, Aleksandar Radičević, Juliana Nozomi, Kristina Bajilo, Mila Panić, Pavle Ćurčić, Tara Rodić, Adrienn Újházi i Marija Šumarac, Dea Džanković, Dejan Krstić, Karen Nhea Nielsen i Marko Gutić Mižimakov, Katarina Vasiljević, Lubica Mildeova, Nataša Nedelkova, Sandra Lakićević, Sara Apostolović, Saša Tatić, Sofija Milčić, Sofija Modošanov, Sybil Montet, Teodora Dimitrijević, Željka Aleksić, Agata Szymanek, Aleksandar Rakezić, Alexandra Papademetriou, Hekler (Nataša Prljević, Jelena Prljević, Sonja Blum), Maja Simišić, Milica Dukić, Nađa Kračunović, Denise Lee, David Bilek, Tijana Radenković, Borjan Grujić, Nastasija Franklin i Jelena Krivokapić, SABA (Silvia Amancei i Bogdan Armanu), Bogdan Đukanović, Darija Dragojlović, Jelisaveta Rapaić, Rebekka Ana Aimée Stuhlemer, Samit Nesvrstanih, Alma Gačanin, Bojan Stojčić, Kemil Bekteši, Olena Newkryta, Jovana Sudimac, Aleks Zain i Nataša Milojević, Nemanja Bošković, Nina Ristić, Ognjen Rodić, Sonja Radaković, Stefan Lukić, Tisa Neža Herlec i Mojca Zupančič, Viking Krew.

N1 /// 22. jul 2021.

https://rs.n1info.com/kultura/bijenale-mladih-zajednicki-jezik-prvi-put-u-beogradu-od-29-jula/

 

Bijenale mladih – Zajednički jezik, prvi put u Beogradu od 29. jula

 

Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti koja će predstaviti radove više od 120 umetnika (do 35 godina), objedinjene temom Zajednički jezik, biće održano prvi put u Beogradu od 29. jula, pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Kustoski tim Bijenala mladih, angažovan na osnovu konkursa, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, koje su osmislile koncepciju kojom uspostavljaju preklapanja i pronalaze sistem u kojem se formiraju različiti, ali i jednaki kustoski koncepti, odražavajući Bijenale mladih kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju. To uključuje, kako su navele, ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja.

Bijenale organizuje tim sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a zamišljeno je kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva.

Tema “Zajednički jezik” predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih koji su uključeni u taj projekat, zasnovan na tri zasebna kustoska pristupa nastala na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih. Sastavili su ih mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu (Javne pripreme II).

Izložba komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je, kako je navedeno, konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to – on je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju, te mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije…

Projekat podrazumeva i produkciju 40 novih radova mladih umetnika.

Manifestacija obuhvata i kustoske radionice i edukativne programe, organizovane u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

Bijenale će biti otvoreno do 5. septembra u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, a biće održano i u Galeriji ULUS, Domu kulture Studentski grad, Rimskom bunaru, Vojnom bunkeru, Velikom barutnom magacinu (Barutana), Amamu (Planetarijum), Sahat kuli, Kuli Nebojša, kulturnim centrima Footnote i Magacin, kao i na javnim prostorima u gradu.

Aktuelno // 22. jul 2021.

https://aktuelno.net/vesti/kultura/Bijenale-mladih-Zajednicki-jezik-prvi-put-u-Beogradu-od-29-jula/c/6184309

 

Bijenale mladih – Zajednički jezik, prvi put u Beogradu od 29. jula

 

Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti koja će predstaviti radove više od 120 umetnika (do 35 godina), objedinjene temom Zajednički jezik, biće održano prvi put u Beogradu od 29. jula, pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Iz prve ruke /// 22. jul 2021.

https://izprveruke.rs/bijenale-mladih-umetnika-od-29-jula-u-beogradu/

 

Bijenale mladih umetnika od 29. jula u Beogradu

 

Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti na kojoj će se predstaviti više od 120 mladih umetnika, uzrasta do 35 godina, biće otvorena 29. jula u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu.

Umetnici će, pored paviljona „Cvijeta Zuzorić“, svoje radove predstaviti i u Galeriji ULUS-a, Domu kulture Studentski grad, Rimskom bunaru, Vojnom bunkeru, Velikom barutnom magacinu (Barutana), Amamu (Planetarijum), Sahat kuli, Kuli Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i nizu javnih prostora u Beogradu.

Bijenale organizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40 novih radova mladih umetnika.

Ukazano je da je organizacioni tim sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a Bijenale je zamišljeno kao platforma za saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva, predvidjajući mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

U okviru manifestacije biće organizovane i kustoske radionice i edukativni programi u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

SEEcult /// 20. jul 2021.

http://www.seecult.org/vest/bijenale-mladih-zajednicki-jezik

 

Bijenale mladih – Zajednički jezik

 

Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti koja će predstaviti radove više od 120 umetnika uzrasta do 35 godina, objedinjene temom Zajednički jezik, biće održano prvi put u Beogradu od 29. jula, pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Kustoski tim Bijenala mladih, angažovan na osnovu konkursa, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, koje su osmislile koncepciju kojom uspostavljaju preklapanja i pronalaze sistem u kojem se formiraju različiti, ali i jednaki kustoski koncepti, odražavajući Bijenale mladih kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju. To uključuje, kako su navele, ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja.

Bijenale organizuje tim sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a zamišljeno je kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva.

Tema “Zajednički jezik” predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih koji su uključeni u taj projekat, zasnovan na tri zasebna kustoska pristupa nastala na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih. Sastavili su ih mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu (Javne pripreme II).

Izložba komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je, kako je navedeno, konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to - on je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju, te mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije...

Projekat podrazumeva i produkciju 40 novih radova mladih umetnika.

Manifestacija obuhvata i kustoske radionice i edukativne programe, organizovane u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

Bijenale će biti otvoreno do 5. septembra u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, a biće održano i u Galeriji ULUS, Domu kulture Studentski grad, Rimskom bunaru, Vojnom bunkeru, Velikom barutnom magacinu (Barutana), Amamu (Planetarijum), Sahat kuli, Kuli Nebojša, kulturnim centrima Footnote i Magacin, kao i na javnim prostorima u gradu.

Piknik povodom otvaranja trajaće 29. jula od 17 sati do ponoći na Donjem Kalemegdanu, na platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana.

Organizatori mole sve posetioce da se pridržavaju aktuelnih epidemioloških mera i budu odgovorni prema sebi i drugima.

Nova /// 20. jul 2021.

https://nova.rs/kultura/bijenale-mladih-umetnika-od-29-jula-u-beogradu/

 

Bijenale mladih umetnika od 29. jula u Beogradu

 

Bijenale mladih, medjunarodna izložba savremene umetnosti na kojoj će se predstaviti više od 120 mladih umetnika, uzrasta do 35 godina, biće otvorena 29. jula u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu, objavilo je danas Udruženje likovnih umetnika Serbije (ULUS).

Umetnici će, pored paviljona „Cvijeta Zuzorić“, svoje radove predstaviti i u Galeriji ULUS-a, Domu kulture Studentski grad, Rimskom bunaru, Vojnom bunkeru, Velikom barutnom magacinu (Barutana), Amamu (Planetarijum), Sahat kuli, Kuli Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i nizu javnih prostora u Beogradu.

Bijenale organizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40 novih radova mladih umetnika.

Ukazano je da je organizacioni tim sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a Bijenale je zamišljeno kao platforma za saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva, predvidjajući mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

U okviru manifestacije biće organizovane i kustoske radionice i edukativni programi u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

Oblakoder /// 7. jul 2021.

https://www.oblakoder.org.rs/bijenale-mladih-od-29-jula-do-5-septembra/

 

Bijenale mladih od 29. jula do 5. septembra

Međunarodna izložba savremene umetnosti mladih na više lokacija u Beogradu

 

Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a u periodu od 29. jula do 5. septembra 2021. godine na više lokacija u Beogradu (Prostori ULUS-a, Dom kulture Studentski grad, Kalemegdanska tvrđava, niz javnih prostora).

Zajednički jezik, tema manifestacije predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda (Javne pripreme I) a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu (Javne pripreme II).

Izložba komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Kustoskinje Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko uspostavljaju preklapanje i pronalaze sistem u kom se formiraju različiti, ali i jednaki kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju, što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije su organizovane kustoske radionice i edukativni programi u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kultuno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

Organizacioni tim je sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a Bijenale je zamišljeno kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva, predviđajući mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Radio aparat /// 21. april 2021.

https://www.mixcloud.com/komonifikacija/komonifikacija-s05e11-bijenale-mladih-radioaparat/

 

Komonifikacija

 

Bijenale mladih je nova inicijativa, podržana od strane Udruženja Likovnih Umetnika Srbije, koja ima za cilj da okupi mlade umetnike iz različitih delova sveta. Razgovaramo sa Jovanom Trifuljesko iz kustoškog tima i Jelisavetom Rapaić iz organizacionog tima, koje nam pričaju o pripremama ovog projekta, ali i idejama iza njega koje su obuhvaćene nazivom "Zajednički jezik".

RTS /// 26. avgust 2020.

https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/4057846/bijenale--modus-operandi-savremene-umetnosti.html

 

Bijenale – modus operandi savremene umetnosti

 

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) iniciralo je Bijenale mladih, koje je u delu programa pod nazivom Javne pripreme okupilo više od 80 umetnika najmlađe generacije iz Srbije, koji su imali prilike da steknu uvid u kompleksnost produkcije ovakvog događaja. Ovo iskustvo će primeniti u produkciji samog događaja početkom 2021. godine. O tome šta su učili, šta su naučili i na čemu će tek raditi, ispričaće učesnici Jovana Blagojević i Milan Đorđević.

Danas /// 23. avgust 2020.

https://www.danas.rs/kultura/ulus-zavrsava-projekat-bijenale-mladih-javne-pripreme/

 

ULUS završava projekat Bijenale mladih – Javne pripreme

 

U galerijskim prostorima Udruženja likovnih umetnika Srbije danas se završava projekat Bijenale mladih – Javne pripreme, koji traje od 22. jula.

U Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ i Galeriji ULUS su sinhrono organizovane brojne aktivnosti sastavljene od radionica za mlade umetnike, predavanja eminentnih stručnjaka iz polja savremene umetnosti, istraživanja kulturne scene i institucionalne infrastrukture, a sve u cilju osnaživanja grupe od čak 80 prijavljenih mladih umetnika da sledeće godine pokrenu sopstvenu manifestaciju – 1. Bijenale mladih umetnika, međunarodni projekat koji će organizovati ULUS.

Prepoznajući značaj Bijenala mladih, izložbe koja se svojevremeno održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004), a dodatno u kontekstu baštinjenja kolekcije Fonda mladih (1972-1992) koju ULUS do današnjih dana čuva u svojoj arhivi, Umetnički savet Udruženja inicirao je reanimaciju ove tradicije, a mladi umetnici imaće priliku da se više uključe u rad najstarijeg strukovnog udruženja u regionu i istovremeno kreiraju sopstveno polje delovanja koje je u potpunosti samoorganizovano i vidljivo za javnost.

Projekat Bijenale mladih – javne pripreme, volonterski je podržao veliki broj kustosa, kritičara, organizatora kulturnih događaja i umetnika poput Stevana Vukovića, Ksenije Đurović, Jelene Vesić, Nade Grozdanić, Branislava Dimitrijevića, Maje Ćirić, Mirjane Bobe Stojadinović, Maje Lalić, Marijane Cvetković, Dejana Vasića, Divne Vuksanović, Vide Knežević, Isidore Ilić, Aleksandrije Ajduković i mnogih drugih iz tima ULUS-a, a ceo proces se realizuje bez ikakve podrške resornih institucija jer Ministarstvo kulture i informisanja nije podržalo ovaj projekat, dok je konkurs Grada Beograda otkazan.

Kroz veliki broj radionica grupa mladih umetnika osposobiće se da samostalno ukovodi produkcijskim potrebama organizacije budućeg Bijenala mladih, u pogledu savladavanja koji treba da odgovore na organizacione, koncepcijske, finansijske, komunikacione i drugeaspekate razvoja projekta.

Izuzetno veliki odaziv mladih umetnika na poziv koji je ULUS vanistitucionalnim načinom dograđivanja i nedovoljnu infrastrukturnu podršku koja im je na raspolaganju.

Kroz saradnju Umetničkog saveta sa Inicijativom ULUS Mladi, nekolicini mladih umetnika iz Niša i Novog Sada je obezbeđen smeštaj u Beogradu kako bi mogli da učestvuju u ovom projektu.

Ceo projekat se sastoji od 4 segmenta/radionice:

RADIONICA: SISTEM UMETNOSTI / vodi Umetnički savet i gosti iz Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA).

Radionica podrazumeva obilaske i/ili prezentacije načina rada tri tipa izložbenih i produkcionih prostora u polju umetnosti: državnih institucija kulture za mlade (DOB, SKC, DKSG, Prodajna galerija Beograd, MSUB), privatnih instititucija i inicijativa u kulturi (U10, Bioskop Blakan, Galerija Novembar, Galerija Štab, Galerija Rima) i institucija i organizacija nezavisne kulturne scene (Magacin/Praksa, Kvaka 22, Muzej Trudbenik, Matrijaršija).

Istraživanje institucija kulture obavljaju učesnici javnih priprema samostalno, podeljeni u grupe od nekoliko umetnika koji u toku radionice predstavljaju svoja istraživanja u formi prezentacija, a potom analiziraju sopstveno mesto u postojećem proizvodnom aparatu kulture.

RADIONICA: KA ORGANIZACIJI BIJENALA / vode kustosi i ostali istaknuti stručnjaci iz polja savremene umetnosti.

Radionica je struktuirana kao serija predavanja, razgovora i zajedničkog promišljanja mogućnosti organizacije Bijenala mladih u lokalnom kontekstu koristeći iskustva relevantnih stručnjaka iz polja savremene umetnosti, eminentnih kustosa uključenih u organizaciju bijenalnih izložbi, poznavalaca istorijata Udruženja (kontekst rada), kulturnih radnika sa iskustvom u fandrejzingu, promociji i organizaciji velikih kulturnih događaja i mnogih drugih.

U ovoj radionici mladi umetnci dobijaju uvodne smernice za moguću novu organizaciju koje će koristiti u svom narednom samoorganizovanju.

RADIONICA: UMETNIČKI RAD / vode umetnici – predstavnici ULUS-ovih radnih grupa za samostalce i fer prakse. Radionica podrazumeva jednodnevno bavljenje temom rada u umetnosti.

Od ove radionice do kraja projekta, učesnici su podeljeni u grupe: organizaciona struktura, ekonomija, koncept/tema, regionalne saradnje, komunikacija, krizna grupa (razmatra strategije za organizaciju Bijenala u slučaju pandemije).

RADIONICA: ORGANIZACIJA BIJENALA MLADIH / vodi Umetnički savet i članovi Inicijative ULUS Mladih, uz prisustvo raznih gostiju. Završna radionica u sklopu projekta Bijenale mladih – Javne pripreme biće sastavljena od analize stanja i mogućnosti i iznalaženja konkretnih koraka organizacije buduće izložbe.

U slučaju da pandemijski uslovi dozvole, u Galeriji ULUS i Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” završnog dana projekta, 23. avgusta biće održana prezentacija projekta na kojoj će grupa mladih umetnika, učesnika ovogodišnjeg letnjeg programa, javnosti predstaviti jedinstvenu organizaciju Bijenala mladih 2021 na kojoj su intezivno radili.

Zbog pandemijske krize svi programi u sklopu ovog projekta su zatvorenog tipa kako bi se kontrolisao broj osoba u prostorima, a učesnici zajednička predavanja i radionice prate online.

Ista se emituju uživo na zvaničnom youtube kanalu Udruženja i dostupna su svima koji žele da isprate program. Tokom perioda rada u fizičkom prostoru, učesnici su podeljeni u grupe koje broje do osam učesnika, a funkcionišu uz pridržavanje svih propisanih pandemijskih procedura (nošenje maski, držanje fizičke distance i redovna dezinfekcija).

Novosti /// 17. avgust 2020.

https://www.novosti.rs/kultura/vesti/909966/cekajuci-bijenale-mladih-udruzenje-likovnih-umetnika-srbije-obnavlja-cuvenu-medjunarodnu-smotru

 

ČEKAJUĆI BIJENALE MLADIH: Udruženje likovnih umetnika Srbije obnavlja čuvenu međunarodnu smotru

 

LIKOVNIM stvaraocima koji tek stupaju na scenu ULUS namerava da pruži još jednu priliku za afirmaciju - obnoviće smotru Bijenale mladih.

Svojevremeno se izložba istog naziva održavala u Rijeci (1960-1991), potom u Vršcu (1994-2004), a ULUS još čuva u svojoj arhivi dela iz Fonda mladih (1972-1992).

Već su uveliko počele pripreme za manifestaciju koja bi dogodine bila prvi međunarodni projekat u organizaciji ULUS-a, a za koji se prijavilo 80 mladih umetnika. Volonterski, javne pripreme za Bijenale podržao je veliki broj kustosa, kritičara i umetnika poput Stevana Vukovića, Ksenije Đurović, Branislava Dimitrijevića, Maje Ćirić, Mirjane Bobe Stojadinović, Maje Lalić, Marijane Cvetković, Divne Vuksanović, Vide Knežević i drugih.

U Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" i Galeriji ULUS, tokom jula i avgusta oni su se uključili u radionice koje pomažu mladi umetnicima da savladaju organizacione, koncepcijske, finansijske, komunikacione i druge vidove razvoja nove manifestacije.

Zbog pandemijske krize svi programi u sklopu ovog projekta su zatvorenog tipa, kontroliše se broj osoba u prostorima (do osmoro učesnika, uz nošenje maske i držanje fizičke distance), a učesnici predavanja i radionice prate onlajn. Emituju se uživo na zvaničnom jutjub-kanalu Udruženja i dostupna su svima.

Looker Weekly /// 17. avgust 2020.
Nova /// 15. avgust 2020.

https://nova.rs/kultura/mladi-umetnici-na-radionicama-u-cvijeti-i-galeriji-ulus/

 

Mladi umetnici na radionicama u „Cvijeti“ i Galeriji ULUS

 

U Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" i Galeriji ULUS će do 23. avgusta, u okviru Bijenala mladih - Javne pripreme, biti održane brojne radionice, predavanja stručnjaka iz oblasti savremene umetnosti, istraživanja kulturne scene i institucionalne infrastrukture da bi se 80 učesnika osnažilo da dogodine pokrenu svoju manifestaciju - prvo Bijenale mladih umetnika, saopšteno je iz ULUS-a.

Prepoznajući značaj Bijenala mladih, izložbe koja se održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004), a dodatno u kontekstu baštinjenja kolekcije Fonda mladih (1972-1992) koju ULUS čuva u arhivi, Umetnički savet ULUS-a inicirao je reanimaciju ove tradicije, a mladi umetnici imaće priliku da se više uključe u rad najstarijeg strukovnog udruženja u regionu i istovremeno kreiraju sopstveno polje delovanja koje je potpuno samoorganizovano i vidljivo za javnost, saopšteno je iz Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Projekat Bijenale mladih – javne pripreme, volonterski je podržao veliki broj kustosa, kritičara, organizatora kulturnih događaja i umetnika poput Stevana Vukovića, Ksenije Đurović, Jelene Vesić, Nade Grozdanić, Branislava Dimitrijevića, Maje Ćirić, Mirjane Bobe Stojadinović, Maje Lalić, Marijane Cvetković, Dejana Vasića, Divne Vuksanović, Vide Knežević, Isidore Ilić, Aleksandrije Ajduković i mnogih drugih iz tima ULUS-a, a ceo proces se realizuje bez podrške resornih ustanova jer Ministarstvo kulture i informisanja nije podržalo ovaj projekat, dok je konkurs Grada Beograda otkazan, saopšteno je iz ULUS-a.

Zbog pandemijske krize svi programi u sklopu ovog projekta su zatvorenog tipa da bi se kontrolisao broj osoba u prostorima, a učesnici zajednička predavanja i radionice prate onlajn na kanalu Udruženja na „Jutjubu“ i dostupna su svima koji žele da isprate program.

U slučaju da pandemijski uslovi dozvole, u Galeriji ULUS i „Cvijeti Zuzorić“ biće održana prezentacija projekta na kojoj će grupa učesnika letnjeg programa predstaviti organizaciju Bijenala mladih 2021, međunarodni projekat koji će organizovati ULUS, najavljuju organizatori.