UMETNOST I KOLEKTIVNO SAMOORGANIZOVANJE /// Diskurzvini program Bijenalabijenale mladih 2021.

Razgovor se održava u sklopu samoorganizovanog edukativnog programa za mlade u polju likovne umetnosti Raspričavanje u organizaciji Bijenala mladih. Raspričavanje je mesto izgradnje dodatnog i dopunskog znanja, onog koje se ne može dobiti kroz formalno obrazovanje u oblasti umetnosti, posebno s obzirom na veliki deficit diskurzivnog i teorijskog znanja i povezanosti rada umetnika sa aktuelnim društvenim tokovima u programima umetničkih akademija i fakulteta.

Iz ovog razloga program i nosi ovaj naziv jer njime želi označiti polje izlaženja iz zatvorenog polja koje je ograničeno samo na vizuelno i zakoračiti u polje refleksivnosti i promišljanja društvenih procesa iz polja umetnosti. Stoga, kroz pokretanje tema poput oblika organizovanja kolektivnog umetničkog delovanja, strateške uloge savremenog umetničkog stvaralaštva u kulturnoj politici, ekonomije umetničkog rada i mogućnosti za uključivanje umetnika u šire društveno-ekonomske procese, umetnosti u sajber svetu, odnosa umetnosti i identitetskih politika, ekologije itd, projekat nastoji da pospeši razvoj emancipatorskih praksi mladih pod okriljem ULUS-a.

Prva debatna sesija imaće za cilj da razmotri mogućnosti za kolektivno samo-organizovanje mladih u polju umetnosti danas, perspektive koje savremeno doba daje za zajedničko delovanje i mogućnosti za prevazilaženje limita koje ono postavlja (izrada mape realih mogućnosti). Ova tema će biti prelomljena iskustva nekolicine organizacionog tima Bijenala mladih / ULUS i tima mladih okupljenih oko Instituta za savremenu umetnost Crne Gore, a koji su se upustili u ovaj proces tokom prethodnog perioda.

Moderatorka: Irena Ristić ( Vanredna profesorka na FDU)

Sagovornici/e: Slobodan Sailović (Organizacioni tim Bijenala mladih), Jovana Trifuljesko (Kustoski tim BM), Senka Radović (Tim arhitekata BM), Natalija Vujošević (Institut savremene umetnosti Crne Gore), Predstavnici ULUS-a.

Razgovor će biti strimovan putem Zoom-a.

Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/81903844481

Program se realizuje u saradnji sa Domom kulture studentski grad i Institutom za savremenu umetnost Crne Gore. Podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Otvorene diskusije su deo debatnog programa ULUS-a koji se sastoji iz tri programske linije: Status umetnika, Status umetnosti i Status udruženja. Prve dve programske linije finansijski su podržane od strane Međunarodnog fonda za pomoć organizacijama u kulturi i obrazovanju u 2021. godini, koji sprovodi Savezno ministarstvo inostranih poslova Nemačke i Goethe Institut.

*Molimo sve posetioce da se pridržavaju svih aktuelnih pandemijskih mera opreza i budu odgovorni prema sebi i drugima.

Organizacioni tim Bijenala mladih 2021

VIZ_1.1