TEORIJA ODRASTA I UMETNOST /// Diskurzvini program Bijenalabijenale mladih 2021.

Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“ / Dom kulture Studentski grad

Subota, 30. oktobar, 18h

Razgovor se održava u sklopu samoorganizovanog edukativnog programa za mlade u polju savremene umetnosti „Raspričavanje“ u organizaciji Bijenala mladih. „Raspričavanje“ je mesto izgradnje dodatnog i dopunskog znanja, onog koje se ne može dobiti kroz formalno obrazovanje u oblasti umetnosti, posebno s obzirom na veliki deficit diskurzivnog i teorijskog znanja i povezanosti rada umetnika/ca sa aktuelnim društvenim tokovima u programima umetničkih akademija i fakulteta. Iz ovog razloga program i nosi ovaj naziv jer njime želi označiti izlaženje iz zatvorenoog polja koje je ograničeno samo na vizuelno i zakoračiti u polje refleksivnosti i promišljanja društvenih procesa iz polja umetnosti. Stoga, kroz pokretanje tema poput oblika organizovanja kolektivnog umetničkog delovanja, strateške uloge savremenog umetničkog stvaralaštva u kulturnoj politici, ekonomije umetničkog rada i mogućnosti za uključivanje umetnika u šire društveno-ekonomske procese, umetnosti u sajber svetu, odnosa umetnosti i identitetskih politika, ekologije i drugog, projekat nastoji da pospeši razvoj emancipatorskih praksi pod okriljem ULUS-a.

Urgentnost klimatske krize čini ustaljene oblike rada, uključujući i umetnički, neprimerenim trenutnom vanrednom stanju u kojem je industrijski poredak stvorio dosad neviđenu političku krizu čije nerešavanje preti opstanku čoveka i neljudskim vrstama. Namera razgovora je da pokrene pitanja mišljenja i praktikovanja umetničkog rada i organizovanja umetnika/ca van dominantnih kapitalističkih kategorija rasta, napretka i sličnog u kontekstu „kanibalističkog kapitalizma“ kako imenuje njegovu ekološki destruktivnu logiku teoretičarka Nensi Frejzer koje su i dalje prisutne u polju kulture. Biće razmotren radikalni alternativni ekonomski model teorije odrasta i njegove potencijalne implikacije za sferu kulture, posebno za vizuelnu umetnost, kako na teorijskom nivou, tako na praktičnom nivou, posebno imajući u vidu lokalnu društvenu i kulturnu sredinu.

Moderator: Lav Mrenović (istoričar umetnosti)

Sagovornici/e: Miloš Kovačević (zajedničko.org), Alexandra Papadematriou (vizuelna umetnica i učesnica Bijenala mladih) i Aleksandrija Ajduković (vizuelna umetnica i članica radne grupe za fer prakse ULUS-a)

Razgovor će biti strimovan putem Zoom-a:

https://us02web.zoom.us/j/86048027530?pwd=c0FZSzRGSW1yZjNHeS9tWkd3T2FUUT09

Meeting ID: 860 4802 7530
Passcode: 182208

Program se realizuje u saradnji sa Domom kulture studentski grad i Institutom za savremenu umetnost Crne Gore. Podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Otvorene diskusije su deo debatnog programa ULUS-a koji se sastoji iz tri programske linije: Status umetnika, Status umetnosti i Status udruženja. Prve dve programske linije finansijski su podržane od strane Međunarodnog fonda za pomoć organizacijama u kulturi i obrazovanju u 2021. godini, koji sprovodi Savezno ministarstvo inostranih poslova Nemačke i Goethe Institut.

*Molimo sve posetioce da se pridržavaju svih aktuelnih pandemijskih mera opreza i budu odgovorni prema sebi i drugima.Organizacioni tim Bijenala mladih 2021

VIZ_2.1