Nemanja Bošković /// RAY /// Performans u Kuli Nebojšabijenale mladih 2021.

Pozivamo vas na performans /// RAY /// Nemanje Boškovića 3. septembra u 19 časova u Kuli Nebojša

Performans je izvođačko delo koje je premijerno izvedeno u januaru 2021. godine. Rad je proizašao iz projekta „#45“ koji je sproveden u 2020.-oj godini za vreme trajanja neprimerenog i neadekvatnog limitiranja slobode kretanja, pod okriljem virusa. Kao odgovor na dvomesečni policijski čas, navedeni prošlogodišnji projekat je bio usmeren tako da u toku pandemijske situacije doprinese očuvanju psiho-fizičke stabilnosti, usmerenosti i održi svest o vremenskoj orijentaciji. U okviru projekta sam iskoristio već postojeću edukativnu formu koju sam sprovodio prethodnih godina prilikom fizički dostupnih časova. Implementirajući ples, telesno/somatsko vežbanje i improvizovani pokret kao alate, program je preinačen i prebačen u virtuelni svet, a bio je dostupan ljudima različitih profesija kao niz besplatnih „online“ sesija u trajanju od 45 dana.

Plesni performans crpi inspiraciju upravo iz prethodnog projekta. U njemu koristim realna dešavanja i stanja koja sam doživljavao prilikom sprovođenja virtuelnih sesija i kroz njega opisujem refleksni poriv zbog kojeg sam se upustio u deljenje sopstvenih resursa, kada su i oni sami bili ugroženi.
Izvođački ambijent je hladan i izolovan, dok u njemu postoji samo jedno fiktivno grejno telo. Vođen introspekcijom, puštam je da prođe kroz materijalno i koristim je kao referentnu tačku za kvalitet pokreta. Simboličnim prikazom komunikacije i veza obuzimam prostor, dajući kontrast zatvorenosti i ne dozvoljavam joj da preovlada situacijom. Već se nalazimo u tome, ostaje nam samo da osluškujemo gde treba zategnuti, a kada treba osloboditi intezivnost momenta. Koreliramo zajedno. Drugi nivoi, ali i dalje u kontaktu. Svi smo zaduženi za međusobno bolje.
Performans u sebi sadrži konstantnu promenu i prilagođavanje, i samim tim nikada neće posedovati finalnu formu.

* Molimo sve posetioce da se pridržavaju svih aktuelnih pandemijskih mera opreza i budu odgovorni prema sebi i drugima.

Organizacioni tim Bijenala mladih 2021

241135651_369434754911778_5959695942817053788_n