Institut za savremenu umjetnost (ISU) najavljuje program edukacije “Večernja škola,” koji će se odvijati kroz seriju predavanja, diskusija i radionica. Kroz ovaj interdisciplinarni i alternativni edukativni program, ISU želi da doprinese slobodnom protoku ideja, znanja i iskustava neophodnih za razumevanje jezika savremene kulture i društva, te razvoju uslova u Crnoj Gori za participaciju u regionalnoj i globalnoj razmeni znanja.


Program se obraća prvenstveno mladim generacijama koje su na početku istraživanja različitih društvenih i umetničkih praksi i teorija, kao i ostalima koji iskažu interesovanje i motivaciju putem ovog javnog poziva. Jedan od ključnih ciljeva “Večernje škole” je i stvaranje terena za uspostavljanje novih komunikacija, razmena i trajnijih saradnji, kako među polaznicima tako i sa našom organizacijom i saradnicima. Zbog toga je program “Večernje škole” osmišljen da podrži aktivno učešće polaznika škole, kroz niz susreta u toku januara i februara 2021. Godine.

 

Prvi programski blok – ORIJENTACIJA

 

19, 20. i 21. januar 2021. god. (utorak, sreda i četvrtak) od 19 – 21h


Program počinje blokom online predavanja i diskusija “Orijentacija,” koji okuplja predavače iz različitih umetničkih i društvenih disciplina: Ana Ivanović (istoričarka umetnosti), Mirko Radonjić (pozorišni reditelj), Nemanja Bečanović (filmski reditelj i eksperimentalni muzičar), Nikola Zečević, (predavač na katedri za političku istoriju na Humanističkim studijama – UDG), Paula Petričević (filozofkinja, feministička i mirovna aktivistkinja), Sonja Dragović (urbanistkinja), Vladimir Đurišić (teoretičar muzike i predavač na Muzičkoj akademiji na Cetinju) i Natalija Vujošević (umetnica i kuratorka ISU). “Orijentacija” nastoji da stvori prostor za razgovor, promišljanje i razumevanje savremenog kulturnog i društvenog konteksta u Crnoj Gori.

 

Drugi blok predavanja – DOPUNSKA NASTAVA

 

i 3. februar 2021. god. (utorak i sreda) od 19 – 21h

 

U drugom programskom bloku “Dopunska nastava,” predstaviće se organizacije i pojedinci iz regiona koji razvijaju sisteme alternativne edukacije i koji svoje prakse grade kroz interdisciplinarno delovanje: Ana Dević (kuratorka i edukatorka, članica WHW kolektiva, Zagreb), Albert Heta (umetnik, PhD istraživač, suosnivač Centra za suvremenu umetnost Stacion Priština, direktor “Summer school as a school” i RRIPAK), Danilo Prnjat (umetnik, volonterski angažovan u Umetničkom savetu ULUS, Beograd), Miran Mohar (umetnik, član IRWIN kolektiva, Ljubljana), Tjasa Pogačar (spisateljica i kuratorka savremene umentosti, suosnivačica časopisa za kritiku i teoriju suvremene umetnosti ŠUM, Ljubljana).

Treći programski blok – ARHIVI – POZNAVANJE DRUŠTVA

 

i 24. februar 2021. god. (utorak i sreda) od 19 – 21h

 
Bavićemo se i zapostavljenim istorijama, umetničkim arhivima i arhivskom obrtu u praksama savremene umetnosti kroz primere i prakse iz regiona i Evrope, u trećem bloku predavanja “Arhivi-Poznavanje društva,” gde će govoriti: Bojana Piškur (kuratorka u Modernoj galeriji u Ljubljani), Zdenka Badovinac (spisateljica, kuratorka i kritičarka umetnosti, Ljubljana), Jelena Vesić, (nezavisna kuratorka i teoretičarka umetnosti, Beograd), Kumjana Novakova (kuratorka filma, rediteljka i istraživačica, Skoplje). Kako proces arhiviranja može da podstakne ne samo reflektivno razmišljanje, već i umetničko djelovanje kao otpor institucionalizaciji i kanonizaciji, biće tema radionice “Šta ostaje od onoga što se desilo?,” koju će voditi umetnica Adrijana Gvozdenović (ISU).

Detaljnije o “Večernjoj školi” možete naći na: http://ica-me.org/me/2020/12/28/vecernja-skola/ i na facebook stranici Instituta za savremenu umjetnost. Kako biste se prijavili za učešće u Večernjoj školi, pošaljite prijavu do 17. januara na institut@ica-me.org koja sadrži vašu kratku biografiju. Kako bi uspostavili željeni kontinuitet, od polaznika se očekuje učešće u celokupnom programu ili u većem delu programa “Večernje škole,” u skladu sa mogućnostima.