Back to top

Press

AICA /// 23. januar 2022.

https://aicaserbia.org/kustoski-dnevnik-bijenale-mladih-pokusaj-prvi/

Kustoski dnevnik: Bijenale mladih – pokušaj prvi

Senka Latinović
AICA /// 17. januar 2022.
https://aicaserbia.org/o-bijenalu-mladih-u-beogradu-2021/

Bijenale mladih u Beogradu 2021: O javnim pripremama i javnom finansiranju

dr Jelena Vesić

Gosti komentatori: Danilo Prnjat, dr Branislav Dimitrijević, Andrej Dolika
Citati: Jovana Trifuljesko, Senka Latinović, Teodora Jeremić, Stevan Vuković

Jelena Vesić: “U slučaju Bijenala mladih i Beogradskog bijenala, jednog pored (ili naspram) drugog, radi se o dve različite vizije i prakse savremene umetnosti – jedne koja deluje u pravcu stvaranja ponovne koherentnosti na sceni i druge koja nastavlja procese atomizacije i razvlašćivanja. Susret dva Bijenala u Beogradu, tokom još jednog dugog koronaškog leta, predstavljao je u simboličnom smislu borbu stavova na terenu.
Dok bi se Bijenale mladih mogao staviti pod okrilje krilatice “Nema povratka u normalnost” koja je ujedinila glasove progresivnih politika tokom vremena pandemije, Oktobarski salon je govorio iz neutralizujuće , univerzalne i sterilne perspektive moći velike izložbe, kao da se u međuvremenu ništa, pa ni pandemija, nije dogodilo.
Unutar političke ekonomije umetnosti koju su vodili donatori, uglavnom Ministarstvo kulture i Grad, Beogradski bijenale i Bijenale mladih stavljeni su u odnos “centra” i “periferije”. Bijenale mladih se, na izvesan način odvijalo u senci neuporedivo finansijski i institucionalno snažnijeg Oktobarskog Salona, noseći se sa teškim produkcionim i institucionalnim uslovima, ali i uprkos tome, proizvodeći složen i promišljeno izveden izlagačko–samoobrazovni program.”

See Cult /// 13. januar 2022.

http://www.seecult.org/vest/novi-clanovi-ulus-u-cvijeti-0

Novi članovi ULUS-a u Cvijeti


Izložba novih članova Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) biće otvorena 20. januara u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu, a predstaviće radove 60 novoprimljenih umetnika.

Za prijem u članstvo ULUS-a u 2022. godini, verifikovano na nedavnoj Skupštini, selektovano je ukupno 60 umetnika od kojih je petoro po pozivu. Ove godine, kao i prošle, nema počasnih članova.

Radove na izložbi “ULUS novi članovi – 2022” selektovao je Umetnički savet, na osnovu uvida u portfolije umetnika i umetnica koji su dostavljeni prilikom prijave na konkurs. Izložba je prilika za sagledavanje aktuelnog preseka savremenih umetničkih tendencija, kao i za prilika za valorizaciju umetničkih dometa novih autora i autorki iz cele zemlje.

Struktura predstavljenih radova u okviru izložbe novoprimljenih članova prirodno je raznorodna i reflektuje heterogenost medijskog i izražajnog polja unutar kojih deluju umetnici. Takođe, kako je navedeno u najavi, nije bez izvesnih “iskliznuća”, odnosno inovativnih rešenja kojima se otvaraju novi prostori za delovanje umetnika/ca i kreiraju budući horizonti i usmerenja savremene umetnosti.

Na izložbi učestvuje 34 umetnika iz Slikarske sekcije: Aleksandar Paunković, Anđela Đermanović, Bogdana Perić, Dušan Mitić, Ena Jevtić, Gavrilo Rafajlović, Goran Kovačević, Goran Mihajlović, Jadranka Trifunović, Jelena Crnogorac Paunković, Jelena Poznić, Ksenija Erjavec, Ksenija Popović, Luka Marjanović, Maja Petrović Babić, Marija Đuričić, Marija Janićijević, Marija Puzigaća, Mateja Milošević, Milena Brković, Milena Ivanović, Milica Panić, Nedžma Zukorlić, Nevena Ostojić, Nikola Avramović, Paul Richard Landauer (po pozivu), Saša Petrović, Slobodan Sailović, Sofija Vojinović, Sonja Gajić, Tanja Ličina, Teodora Pavković i Uroš Nedeljković, zatim 21 iz Sekcije proširenih medija: Aljoša Ninković, Branimir Stojanović (po pozivu), Dea Džanković, Igor Simić (po pozivu), Isidora Krstić, Iva Palurović, Ivana Kosanović, Ivana Ranisavljević, Jelena Micić, Jovana Blagojević, Jovana Sudimac, Kristina Tica, Marija Labudović Pantelić, Marko Riboškić, Marko Tirnanić, Mersid Ramičević, Mihailo Vasiljević, Stefana Savić, Vanja Perović, Tanja Marković (po pozivu) i Žarko Aleksić, te troje iz Grafičke sekcije: Ivan Perak, Jasna Gulan Ružić i Jovana Mitrović, kao i dvoje iz Vajarske: Sonja Beloš i Andrej Josifović - Pijanista (po pozivu).

Kao najstarije umetničko udruženje u regionu, koje je 15. novembra 2021. navršilo 103 godine postojanja, ULUS je tokom tog vremena bio jedno od najvažnijih mesta kolektivne samoorganizacije likovnih umetnika i umetnica, kao i njihovog udruženog angažovanja u cilju ostvarivanja bazičnih strukovnih prava i interesa. Stoga je prijem u članstvo jedan od značajnih, ako ne i najznačajniji stepenik u profesionalnom umetničkom razvoju.

ULUS je u prethodne dve godine pokrenuo različite programe i projekte fokusirane upravo na mlade stvaraoce, a među njima najvažnije je Bijenale mladih. Ta manifestacija ima za cilj kontinuirano osnaživanje mladih u polju profesionalne orijentacije i kreiranje prostora za delovanje i rad mladih umetnika pod okriljem ULUS-a. To je značajno uticalo na broj, kao i profilisanost, mladih umetnika/ca koji su se javili na konkurs ULUS-a za prijem u članstvo. Mnogi od njih su prošli kroz edukativne i kustoske radionice organizovane u sklopu Bijenala mladih, i već su imali priliku da iskuse umetničku samoorganizaciju kroz strukovno udruženje. Iako se na konkurs za prijem u članstvo Udruženja uglavnom javljaju najmlađe generacije, na spisku novoprimljenih članova i članica redovno se mogu naći i neka od već veoma istaknutih imena u polju umetnosti. To je slučaj i ove godine, što je dodatni pokazatelj značaja koje ULUS uspeva da zadrži na umetničkoj sceni Srbije.

Na otvaranju izložbe biće svečano dodeljene potvrde o stupanju u članstvo ULUS-a novoprimljenim članovima iz 2020. i 2021. godine, koji su verifikovani na nedavnoj Skupštini.

Izložba će biti otvorena do 10. februara, a tokom njenog trajanja predviđeno je vođenje tokom kojeg će umetnici/e govoriti o svojim radovima, kao i debatni program čiji je cilj propitivanje klišea umetničke autonomije i kulturnog preduzetnistva u kontekstu umetničkih škola i akademija danas.

 

AICA Serbia /// 31. decembar 2021.

https://aicaserbia.org/likovni-kriticari-o-oktobarskom-salonu-2021/

Lav Mrenović, Danijela Purešević, Mirjana Boba Stojadinović, Stevan Vuković

Likovni kritičari o Oktobarskom salonu 2021

#KritikaJePrisutna2021  / Izložbe i okolnosti kulturnog rada u Srbiji – leto i jesen 2021
Kritički osvrti članica i članova AICA Serbia
Medijski partneri: BetonManekMašinaDnevnik

Na samom kraju 2021. udruženje likovnih kritičara AICA Serbia vam predstavlja pregled likovne kritike o 58. Oktobarskom salonu, u kojem četvoro kritičara nude svoje argumente za ocene da se ova izložba prestavlja kao otuđena kako od savremenih trendova u umetnosti, tako i od lokalne umetničke scene. U tekstovima se često razmatraju pojmovi centra i periferije i povlače paralele sa Bijenalom Mladih, pokrenutim ove godine u okviru ULUS-a. Tekstovi su ujedno i refleksija političke ekonomije ova dva Bijenala, njihovih drastično različitih budžeta i odnosa spram lokalnosti, što senzibiliše dalje promišljanje smisla “bijenalnih izložbi” i njihovog odnosa sa mestom i kontekstom izvođenja.

...

Stevan Vuković, Uvozne sanjarije iz druge ruke
“Ne mora nužno svako Bijenale da ima tematsku koherenciju i dobro sprovedenu postavku ukoliko proizilazi iz istraživačkog rada na terenu, koji rezultira komparativnim pregledom aktuelnih umetničkih praksi na globalnoj sceni i u sredini gde se izložba postavlja. Može se, takođe, čak u potpunosti izbeći integrativna vizija kustosa, jer se izložba može generisati i kroz radionice sa umetnicima bez ikakvog unapred projektovanog ishoda. Kustos ili kustoski tim može biti u potpunosti usmeren i na različite segmente publike i njihove kulturne potrebe, te stoga i tematski okvir, kao i selekciju autora i radova može izvesti iz saznanja o tome šta koji segment publike aktivira, i uključuje u proces.

Na žalost, na ovogodišnjem Beogradskom bijenalu nijedna od tih alternativa nije sprovedena, za razliku, recimo, od Bijenala mladih, koje je u istom periodu razvijano u okviru ULUS-a, i trenutno se može videti u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić i nizu drugih prostora u Beogradu. Bijenale mladih je kustoska izložba nastala kroz veoma kompleksan istraživački i debatni proces, sa sredstvima koja iznose svega jedan posto budžeta Beogradskog bijenala, ali sa velikim ljudskim resursima koji su maksimalno efikasno investirani za razliku od Oktobarskog salona, čiji je budžet uglavnom preliven na račune komercijalnih galerija od kojih su pozajmljivani ili iznajmljivani radovi. “

 
 
Widewalls /// 29. jul 2021.

https://www.widewalls.ch/magazine/youth-biennial-2021-belgrade

 

Youth Biennial 2021 Debuts in Belgrade

 

The Serbian contemporary scene is surely not that visible for many people, and the reasons for that are multiple. This country has passed through wars, economic crises, and transition In the past, and it still struggles with numerous social, economic, and environmental issues. However, despite the difficult situation in terms of funding, a divide between the institutional and independent art production, and the influx of foreign capital (in the attempt of creating an art market), the things are moving forward.

The art scene is diverse with numerous initiatives, one of the most recent ones being the Youth Biennial. For a very long time, the local art scene hasn’t had a chance to have full insight into the practices of the young artists, and this particular manifestation tends to change that by bringing a bold curatorial concept imagined to showcase the fresh international and local production.

Presented to the Belgrade public for the first time, this year's Youth Biennial titled Language in Common is organized under the jurisdiction of The Association of Fine Artists of Serbia (ULUS) across Belgrade, the capital of Serbia.

The Concept
The curatorial team consisting of Senka Latinović, Teodora Jeremić, and Jovana Trifuljesko has decided to explore the notion of a common language as a result of a synergy of different concepts. Led by the belief that the exhibition should not speak in the name of someone, but communicate through the common signifier "we", the curators sought to establish a different kind of collective body that speaks a common language.

Such language is a combination of symbols, hashtags, neologisms, emojis, but it is not only that; It is also the communication system of the emerging revolutionary collective and a meeting place of a new generation that communicates differently.

Starting From The Scratch
A specific method was established to create the Youth Biennale into a meeting point of the desires of all involved, starting from the production and installment of artworks to the construction of an adequate discourse and the distribution of knowledge. To support that, the curators have envisioned curatorial workshops and educational programs within the entire event in cooperation with ULUS members and other figures active on the local contemporary scene.

The First Edition of Belgrade Youth Biennial
The works of more than 100 artists and art groups will be exhibited in public spaces across Kalemegdan such as the amusement park, Roman well, and the Belgrade zoo, but also institutional venues like Art Pavilion Cvijeta Zuzorić, the Military Museum, and the Gallery of the Natural History Museum, as well as three spaces nearby the fortress (ULUS Gallery, Princess Ljubica's Residence and Cultural center Magacin).

The Belgrade Youth Biennial 2021 will be on view from 29 July to 5 September 2021.

Manek /// 31. decembar 2021.

Manek broj 10 - Nove borbe 

Ovogodišnji broj časopisa Manek je svojevrsni nastavak tema otvorenih prošlim, 9. brojem, budući da je globalna situacija pandemije prisutna i tokom 2021. i dalje oblikujući i utičući na rad svih u sektoru kulture, a posebno na rad akterki i aktera u nezavisnom kulturno-umetničkom polju.
Lala Rascic je autorka rada na naslovnoj strani.
Manek 10 je uredila Vida Knezevic zajedno sa Lav Mrenović, urednik fotografije je Luka Knežević-Strika, a časopis je grafički oblikovao Mane Radmanovic. Za lekturu je odgovoran Đorđe Božović, prevod sa engleskog je uradila Iskra Krstic, prevod sa nemačkog Vesna Vuković, a koordinaciju je vodila Mirjana Dragosavljević.
Čupava keleraba /// 28. oktobar 2021.

https://www.cupavakeleraba.com/tag/bijenale-mladih/

„TEORIJA ODRASTA I UMETNOST“ – DISKURZIVNI PROGRAM BIJENALA MLADIH U DKSG

Dom kulture “Studentski grad” Subota, 30.oktobar TEORIJA ODRASTA I UMETNOST – diskurzivni program Bijenala mladih18.00, Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“ Moderator: Lav Mrenović (istoričar umetnosti) Sagovornici/e: Miloš Kovačević (zajedničko.org), Alexandra Papadematriou (vizuelna umetnica i učesnica Bijenala mladih) i Aleksandrija Ajduković (vizuelna umetnica i članica radne grupe za fer prakse ULUS-a). Razgovor se održava u sklopu samoorganizovanog edukativnog programa za mlade u polju savremene umetnosti „Raspričavanje“ u organizaciji Bijenala mladih. „Raspričavanje“ je mesto izgradnje dodatnog i dopunskog znanja, onog koje se ne može dobiti kroz formalno obrazovanje u oblasti umetnosti, posebno…

Oblakoder /// 22. oktobar 2021.

https://www.oblakoder.org.rs/aleksandar-rakezic-verujem-u-renesansu-koja-se-moze-desiti-u-svakom-trenutku-i-na-svakom-mestu/

Aleksandar Rakezić: Verujem u renesansu koja se može desiti u svakom trenutku i na svakom mestu
Sa Aleksandrom Rakezićem o ovogodišnjem AWB, rozen torti i Sumrak sagi

Soba 63 Hotela Beograd uvodi nas u svet mladog umetnika Aleksandar Rakezića. On nas, kroz svoju izložbu u okviru Art Weekend Belgrade, upoznaje sa motivima dualnosti. Njegovi radovi naslikani su na malo neobičnijem umetničkom platnu, a u pitanju je teksas. Aleksandar nam govori kako je cela ideja nastala dok je istraživao o tome kako su proizvedene teksas farmerice, nezaobilazni modni komad društva današnjice. Pored toga, otkriva nam zbog čega su se Edvard i Bela, junaci poznate Sumrak sage, našli na njegovom radu. Iako kaže da ne veruje u vampire, govori nam da je pre par godina imao zamisao da napravi izložbu baš o tome. Na ovogodišnjem Bijenalu mladih njegov rad je rozen torta, na čijem fondanu su bili njegovi nekadašnji radovi.

Pred sam kraj razgovora vratili smo se i u detinjstvo, te smo sa Aleksandrom razgovarali o tome kako je iz male sredine došao u Beograd, koliko je decentralizacija kulture neophodna, kao i kada izviru najbolje ideje za umetnička dela.

Za početak, upoznaj nas sa svojom izložbom na ovogodišnjem beogradskom Art Weekend-u? Šta za tebe predstavlju one dve ruke koje se drže za šipku u autobusu, ima li to ikakve veze sa neprijatnim slučajnim dodirima i situacijom oko korone?

Aleksandar: Ta fotografija je još od 2019. godine u mojoj arhivi, nisam je uslikao ja, već sam je zapazio na Fejsu. Svidela mi se jer ne izgleda previše estetizovano, ali dovoljno lepo i intrigantno, da je sačuvam. Dugo je tu stajala. Međutim, u to vreme nije značila ovo što znači sada. Ove godine sam odlučio da to naslikam, ne zato što me je odmah asociralo na nedozvoljeni kontakt u prevozu, već mi je više izgledalo kao sekunda u nečijem životu. U ovom slučaju dva života, gde se sudbina može okrenuti naglavačke. Taj kontakt između dve osobe mora značiti da one ili započinju nešto lepo, idilično, ili da su se nakon toga razdvojile i svako otišao u suprotnom smeru. Ono što je interesantno jeste da tu postoje dve opcije, ne postoji treća – ili se požar pokreće ili se gasi.

Da li tebi deluju kao da će se razdvojiti ili spojiti? Šta si zamislio dok si stvarao za ovu izložbu?

Baš i nisam razmišljao o tome. Ideja sa celom ovom serijom koju izlažem na AWB je nešto skroz drugačije od svih mojih radova koje sam do sada izlagao. Pređašnji radovi su bili u nekom rokoko stilu, maniru na ivici kiča , vedrih boja, isijavala je svetlost sa tih radova. Ovi motivi su glamurozni. Na prvi pogled izgledaju kao da su crni formati, slabo se vidi intervencija. Kako prilaziš, ta slika kao da se otkriva. Uz pomoć lampe ili blica biće ti mnogo bogatije to što vidiš.

 

Šta nas očekuje nakon što zakoračimo u sobu 63 Hotela Beograd?

Kada se uđe u sobu, prva slika koja se vidi je crna, ali, kako ulaziš, vidiš muški i ženski odraz lica i prepoznaješ da su to, u stvari, Edvard i Bela iz Twillight-a. Taj film mi je bio interesantan, pogotovo ta scena gde on, kao neko ko nije njena vrsta, stoji blizu nje. To nosi neku neizvesnost koju smo svi sad iskusili zbog ove situacije. Želeo sam da ostanu neke slike ili scene koje u sebi sadrže isti deo dobrog i lošeg scenarija.

Slike su urađene na teksasu, zašto si se odlučio da to bude teksas, a ne obično platno?

Razmišljao sam o tome kako su generacije naših roditelja znale za farmerice 501 ili Levis. Onda mi je bilo interesantno to što su oni pravili famu oko običnih farmerica. Danas nam je sve dostupno. Ako istražimo istoriju teksasa, saznaćemo da ga je Levis iskoristio da bi radnici u rudniku imali adekvatnu uniformu. Tada je teksas tkanje bilo jako izdrživo. Onda imaš situaciju gde, nakon par decenija, to ulazi u modu, postaje nešto što nosi establišment. Imaš trenutak da i ljudi koji žive na ulicama i oni koji su vrlo bogati nose isti taj materijal. Teksas je, takođe, nosilac nekih sakrivenih značenja.

Koliko je sam proces oslikavanja na tom materijalu bio zahtevan?

Sam proces je tehnički bio vrlo zahtevan zato što se svaka boja koju staviš na teksas vrlo brzo upija i ti moraš iz više puta da radiš, ponavljaš poteze, poput mantre.

 

U sobi 63 postoji i rad sa jednom veoma zanimljivom porukom, koja je isto u vezi sa Sumrak sagom.

Poslednji rad je vrlo intigrantan. Kustosica An iz Berlina je htela da imamo jedan off trenutak u samoj postavci. To je fomat nepravilnog oblika koji je, u tu ruku, iritantan. On, takođe, ima dvostruko značenje i to je citat iz filma Sumrak koji je tinejdž drama, vrlo bezazlena, ali sam taj citat je toliko univerzalan i sada aktuelan. Ovo ništa nije nastalo inspirisano kovidom i celom situacijom, očigledno sam ja samo odraz.

Zašto baš Twillight, voliš taj film ili…?

Gledao sam to, ja se nadam, kao i većina (smeh). Stvarno mislim da su važni ti filmovi zato što nose interesantnu kombinaciju, nisu samo cheezy, već nose i određenu strast, neizvesnost i neku estetiku grubog – to koketiranje sa vampirima koji nisu živi. Još dok sam bio u Parizu 2019. imao sam opsesiju vampirima. Tada sam imao ideju da napravim izložbu gde ću imati samo video radove koji će biti sačinjen od scena sa vampirima iz svih filmova ikada snimljenih. Jednoga dana u metrou, naišao sam na ogroman bilbord, izložba se zvala Vampire kiss, tako da sam samo otišao na izložbu. Taj momenat kod mene, to vezivanje za vampire, se uglavnom dogodilo zato što su mi se u okruženju desili neki smrtni slučajevi gde sam morao sebi da pojasnim da smrt nije nužno loša stvar, da nije scenario gde se sve završava. Ovi vampiri su kao neki supstitut, daju ti neku zamenu, ako ne veruješ da duša živi posle smrti. Ne verujem u vampire, da se zna!

 

Na ovogodišnjem Bijenalu mladih imao si jedan veoma interesantan rad. U pitanju je bila torta, na kojoj su tvoja umetnička dela, otkuda ta ideja?

Ta priča sa tortama nastala je u februaru ove godene, kada se desila izložba u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja. Izložba se zvala Anastazia, ona je bila vrlo važna za početak ove godine. Sam naziv na grčkom znači vaskrsnuće. Dve drugarice, umetnice i ja, smo odlučili da za tu izložbu napravimo aproprijaciju naših umetničkih dela kao određene museum shop replike. U proteklih godinu dana desilo se to da su neki ljudi želeli da poseduju moje radove. Meni je to prvo bilo nejasno, a onda mi je, naravno, bilo lepo. To kolekcionarstvo me je uzbudilo da napravim rad koji je omaž tome. Onda sam odlučio da te radove, koji više nisu u mom posedstvu, odštampam na fondanu, kao nešto što se može masovno konzumirati. Ja obožavam masovno konzumiranje, što je sada na primeru Sumraka već jasno.

Na slici deluje kao da je oblanda, šta je zapravo u pitanju?

Ona se oblandizovala tokom izložbe. To je, u stvari, rozen torta, samo što je ona dehidrirala u toku leta, od vrućine. Malo sam istraživao jer nisam hteo da stavim neke sastojke koji bi ugrozili konzumiranje rada. U rozen torti ima samo sastojaka koji se međusobno konzerviraju. U februaru je to ispalo fenomenalno, do poslednjeg dana izložbe je bilo jestivo. Torte sam ja testirao, naravno.

 

Ko je pravio tortu?

Ja, obavezno ja. Prvo sam hteo da odem negde sa instrukcijama, ali sam, nažalost, takav, cepidlaka. Onda je bolje da to radim samom sebi, da samom sebi dajem zamerke. Na primer, za Bijenale mladih su hteli desetak tih torti, međutim, to već nisam mogao sam da uradim, te smo na kraju napravili kompromis da bude pet torti koje sam ja napravio.

Pa, je l’ su se pojele?

Jedna jeste cela, druga do pola, a ostale su krckane.

...

Arte /// 28. septembar 2021.

http://www.arte.rs/sr/vesti/bijenale_mladih_zajednicki_jezik-14324

 

RASPRIČAVANJE - samoorganizovani edukativni program za mlade u polju likovne umetnosti je mesto izgradnje dodatno/dopunskog znanja, onog koje se ne može dobiti kroz formalno obrazovanje u oblasti umetnosti, posebno s obzirom na veliki deficit diskurzivnog i teorijskog znanja i povezanosti rada umetnika sa aktuelnim društvenim tokovima u programima umetničkih akademija i fakulteta. Iz ovog razloga, program nosi naziv RASPRIČAVANJE jer se njime želi označiti polje izlaženja iz zatvorenog polja koje je ograničeno samo na vizuelno i zakoračiti u polje refleksivnosti i promišljanja društvenih procesa iz polja umetnosti. Stoga, kroz pokretanje tema poput oblika organizovanja kolektivnog umetničkog delovanja, strateške uloge savremenog umetničkog stvaralaštva u kulturnoj politici, ekonomije umetničkog rada i mogućnosti za uključivanje umetnika u šire društveno-ekonomske procese, umetnosti u sajber svetu, odnosa umetnosti i identitetskih politika, ekologije itd, projekat nastoji da pospeši razvoj emancipatorskih praksi mladih pod okriljem ULUS-a.

Program se realizuje kroz kombinaciju predavanja uživo i onlajn i na način da mladi umetnici predlažu teme u okviru kojih žele da unapređuju svoje znanje i veštine, s mogućnošću peer-to-peer razmene i saradnje. Takođe, projektom je predviđeno i uključivanje mentora-predavača čime se pospešuje kvalitet obrade predloženih tema, a time i bolja izgradnja novih znanja i veština mladih.

Naslovi /// 28. septembar 2021.

https://naslovi.net/2021-09-28/arte/bijenale-mladih-zajednicki-jezik/28998482

 

RASPRIČAVANJE - samoorganizovani edukativni program za mlade u polju likovne umetnosti je mesto izgradnje dodatno/dopunskog znanja, onog koje se ne može dobiti kroz formalno obrazovanje u oblasti umetnosti, posebno s obzirom na veliki deficit diskurzivnog i teorijskog znanja i povezanosti rada umetnika sa aktuelnim društvenim tokovima u programima umetničkih akademija i fakulteta. Iz ovog razloga, program nosi naziv RASPRIČAVANJE jer se njime želi označiti polje izlaženja iz zatvorenog polja koje je ograničeno samo na vizuelno i zakoračiti u polje refleksivnosti i promišljanja društvenih procesa iz polja umetnosti. Stoga, kroz pokretanje tema poput oblika organizovanja kolektivnog umetničkog delovanja, strateške uloge savremenog umetničkog stvaralaštva u kulturnoj politici, ekonomije umetničkog rada i mogućnosti za uključivanje umetnika u šire društveno-ekonomske procese, umetnosti u sajber svetu, odnosa umetnosti i identitetskih politika, ekologije itd, projekat nastoji da pospeši razvoj emancipatorskih praksi mladih pod okriljem ULUS-a.

Program se realizuje kroz kombinaciju predavanja uživo i onlajn i na način da mladi umetnici predlažu teme u okviru kojih žele da unapređuju svoje znanje i veštine, s mogućnošću peer-to-peer razmene i saradnje. Takođe, projektom je predviđeno i uključivanje mentora-predavača čime se pospešuje kvalitet obrade predloženih tema, a time i bolja izgradnja novih znanja i veština mladih.

Oblakoder /// 17. septembar 2021.

https://www.oblakoder.org.rs/pavle-curcic-najvecu-inspiraciju-pronalazim-u-svom-okruzenju/

Pavle Ćurčić: Najveću inspiraciju pronalazim u svom okruženju
Sa mladim umetnikom, Pavlom Ćurčićem, o Bijenalu Mladih, temama koje ga inspirišu i roze dušeku, koji je postao umetnički rad

Ukoliko ste posetili Bijenale mladih, mogli ste da primetite fotografije roze dušeka i momka koji se sprema da na njemu uplovi u kanal u kome plutaju fekalije. Reč je o radu mladog umetnika Pavla Ćurčića koji je na ovaj način želeo da ukaže na problem sa kojim se svakodnevno suočavaju stanovnici Koteža, a to je neadekvatno odlaganje komunalnog otpada.

Pavle Ćurčić rođen je 1998. godine, završio je Fakultet likovnih umetnosti na smeru Slikarstvo, a kroz dosadašnji rad bavio se multimedijom, oslikavanjem murala i osmišljavanjem umetničkih instalacija. Za njega je umetnost nešto što treba da provocira, a, kako kaže, najviše inspiracije za stvaranje i rad dobija iz okruženja. Dok iščekuje početak master studija slikarstva, Pavle sa nama deli iskustva koja je do sada stekao i priseća se svojih radova, dok pitanje čime će se baviti u budućnosti, za sada ostavlja otvoreno.

Kakvo iskustvo nosiš sa Bijenala mladih?

Pavle: Sjajno! Mislim da je super što se po prvi put desilo Bijenale mladih u Beogradu i mislim da je super što su se novi mediji uključili – multimedijalnih radova je bilo baš dosta. Mislim da je to stavilo Bijenale na evropsku scenu u tom smislu, održavalo se na više lokacija i bilo je propraćeno u gradu. Komunikacija je, takođe, bila veoma jednostavna jer nisu zahtevali previše neke papirologije. Postojala je, naravno, procedura, kao i formulari za predaju rada, ali taj proces nekada ume da bude zaista zahtevan.

Opiši nam rad koji si predstavio.

Uzeo sam roze dušek, obmotao peškir oko struka, namazao se kremom i stavio krastavce na oči i plutao sam u kanalu u kome plutaju i fekalije, zbog toga rad i nosi naziv „Kanal“. Dosta sam morao da mozgam kako da sve prođe u najboljem redu sa tehničke strane, odlazio sam tamo, pravio štih – probe da vidim koliko će dušek da upadne… uz pomoć kolega je sve na kraju ispalo kako treba. To je bilo nešto što je animiralo ceo kraj, ljudi su se okupili da vide moj ulazak, pa su nastavili svojim putem. Imao sam i tremu. Realno, ti samo plutaš na dušeku, ali ipak – nije samo to u pitanju. Kad je snimanje dronom završeno, drug me je letvom izvukao odatle, našli smo pogodno mesto za izlazak – isto ono na kom sam
ušao.

Šta si uradio s dušekom?

Odmah sam ga polio vodom, isprao crevom i dezinfikovao i sada je on umetnički rad, kao deo instalacije. Na Bijenalu je trebalo da budu video i dušek, međutim, izložio sam fotke zbog tehničkih stvari, a dušek je bio izložen na Fakultetu likovnih umetnosti na godišnjoj izložbi.

Je l’ roze dušek zato što je on bio dostupan u tom trenutku ili ipak i boja ima neko značenje?

To su neka znanja koja sam pokupio iz dizajna. Boja je upečatljiva, kontrastna i kada se radovi gledaju na taj način, onda moraju da budu kompetativni. Rad mora da vas privuče na bilo koji način, bilo konceptualno, ili vizuelno. Ja sam želeo da bude jak sa obe te strane i otud roze boja.

Kako je izgledao proces od ideje do realizacije?

Sećam se da sam hodao ulicom i shvatio da sam u fekalijama. Kotež je inače specifičan po tome i ne znam da li se u još nekom delu grada tako tretira komunalni otpad. Bilo mi je zanimljivo da to predstavim kroz svoj rad jer mi je u neku ruku bilo i smešno to što se ti trudiš, radiš, cimaš, studiraš, gledaš da središ kuću, a onda izađeš napolje i u fekalijama si, kao i svi ostali koji tu žive. Srećan sam što je taj rad zadržao dozu duhovitosti u sebi, ali je ipak i ozbiljan jer to što sam predstavio jeste ozbiljan problem. Ja te godine nisam išao na more i hteo sam da vidim šta mogu da uradim u svom kraju i na koji način da iskoristim letnji raspust. To je zahtevalo dosta razmišljanja, iako rad deluje prosto. Sviđa mi se što rad poseduje tu neku jednostavnost, dok za koncept mislim da je jako snažan i da puno referenci može da se izvuče iz njega. Sve je to rezultat nekih stvari koje su se prethodno desile – na festivalu 9 sam upoznao čoveka koji ima dron, pa sam i rad mogao da zabeležim snimanjem dronom. Na kraju se ispostavi da svako zašto ima svoje zato. Meni je svaki segment bio prezanimljiv, ali neka ipak najjači utisak bude trenutak kad sam ušao u kanal.

Na koji način ti posmatraš umetnost?

Uvek želim da moji radovi na neki način poljuljaju i da promene perspektivu gledanja na neke stvari, da provociraju, na neki način, pa čak i da se pojavi neko ko će moju ideju da opovrgne. Bitno mi je, naravno, i da komunicira sa društvom i da okuplja ljude. Kada sam radio na „Kanalu“, zabeležio sam i audio zapise gde su se ljudi pitali: Šta radi on? Je l’ normalan? Vadite ga odande! Ne mogu da verujem! Drug mi je poslao fotografiju gde je neki njegov drug koji me ne poznaje fotografisao to što radim i poslao mu, ne znajući šta stoji iza toga. Super mi je što sam na taj način skrenuo pažnju na problem koji je donekle i očigledan, ali ljudi su se izgleda pomirili sa tom situacijom, tako da mi je drago što sam ih svojim radom ponovo zainteresovao za to.

Koja društvena pitanja te interesuju?

Sve što mislim da predstavlja neki problem. Nije to samo ekologija, iako donekle jeste. Cilj mi je da se više pažnje obrati na okruženje i šta je ono što mi možemo da uradimo kako bismo promenili nešto, makar i u svojoj ulici.

Da li se sećaš svoje prve izložbe?

Da, izlagao sam sa koleginicom Nevenom Ostojić sa slikarstva i to je bilo u galeriji Tvrđava na Kalemegdanu. Bio je neki kišovit dan i izlagao sam svoje crteže, ali je bilo dosta posećeno, pamtim da sam se jako lepo ispričao sa svim ljudima koji su došli. Tih radova nema na internetu, nema ih na Behance-u, nema ih u portfoliju, ali planiram da ih stavim u portfolio za master. To su neke skičice za grafite koje podsećaju na dečje crteže, ali su meni mnogo drage. Radio sam ih usputno, ali ih je profesor prepoznao kao nešto kvalitetno i kao nešto što treba da bude izloženo.

Šta te inače inspiriše?

Zavisi od toga šta radim. Ako za primer uzmemo te skice, vizuelni sadržaji su nešto što me je privuklo, ne ni neki problem u društvu, ne ni određena tematika, već sama želja da se vizuelno izrazim i poigram s likovnim elementima. S druge strane, rad na Bijenalu je potpuno inspirisan okruženjem u kom se nalazim, a nekad to budu i pitanja koja postavljam sebi – ko sam ja, gde se nalazim, šta sam – student, umetnik, ništa od ta dva? U razgovoru sa kolegama i ljudima koji razmišljaju na umetnički način, dolazim do nekih zaključaka i perspektiva drugačijih od mojih i odale se izrodi neka ideja.

...

NIN /// 17. avgust 2021.

https://www.facebook.com/ninonline/posts/5728354610568172

Međunarodno Bijenale mladih Zajednički jezik

Budućnost bez mene

Više od 120 autora govori o distopiji, zamkama kapitalizma, podvalama ideologija, odnosima moći, ekonomskom kolapsu, ekološkim krizama, krahu revolucionarnih ideja, nudeći izlaz u „novom kolektivitetu“, satkanom od mnoštva „iskričavih strujanja“

Šta mladi umetnici hoće da saopšte Zajedničkim jezikom, kako je nazvano međunarodno Bijenale mladih, od 29. jula do 5. septembra na dvadesetak beogradskih lokacija, a u organizaciji ULUS-a? Prvi je utisak da nisu zadovoljni svetom koji nasleđuju, da ovo osećanje izražavaju mračnim tonovima, premda ima i onih što duhovito prilaze problemima, iskačući iz sumornog plurala. Ili se to čini nekom ko se na sadašnjicu uveliko svikao?
Кonkretno, većina radova više od 120 autora govori o distopiji, zamkama kapitalizma, podvalama ideologija, odnosima moći, ekonomskom kolapsu, ekološkim krizama, krahu revolucionarnih ideja, ipak nudeći izlaz u „novom kolektivitetu“, satkanom od mnoštva „iskričavih strujanja“. U primarnu sliku uklapa se i još aktuelna pandemija, sa uskraćivanjem kontakata i sličnim represijama po međuljudske odnose, ipak ne bez otpora – upravo u ljudskosti. Svetlo na kraju tunela za mnoge se jedva nazire, što posmatrača čini anksioznim, pa utehu traži u lakšim poetikama.
O zajedničkom jeziku svedoči i pristup sprovođenju Bijenala, zasnovan na kolektivnom radu organizacionog tima od tridesetak mladih aktera kulturne scene i tri mlade istoričarke umetnosti, Senke Latinović, Teodore Jeremić i Jovane Trifuljesko, što je zamišljeno kao „horizontalna platforma“ za razmenu iskustava, nasuprot hijerarhiji, sa očito lošim posledicama. Кoncepti kustoskinja, usklađeni sa misijom manifestacije, izabrani su na konkursu, takođe kao primer demokratije. „Uspele smo da pronađemo mesta preklapanja i progovorimo o tome što nas sasvim očigledno opterećuje, krećući od zatvorenosti, kao stanja koje živimo. Na to smo nadovezale prodisavanje, metod koji koristimo u izgrađivanju drugačijeg sveta, što nam je bila treća tačka oslonca“, one tumače svoje korake. U procesu se izrodilo još podtema i svaka je postala izložba za sebe, kako napominju. Stoga postavke traže dosta vremena da se dokuče, mnogo više no da se samo obiđu.
„Želeli smo da uđemo u prostore u koje se retko ili nikada ne zalazi i koji već imaju neka upisana značenja, za razliku od sterilnih uslova u galerijama“, kustoskinje objašnjavaju kako je napravljen ambijent za „razmaštavanje“. Još u toku postupka selekcije, radovi su prirodno počeli da nalaze svoje mesto i da sa drugima tvore određene celine. Fokus je bio na Кalemegdanu, adresi Paviljona „Cvijeta Zuzorić“ gde su se svi sreli, ali i gde bukti žarište na koje su možda ne baš sasvim slučajno nabasali (o čemu će više reči biti kasnije).

Dragana Nikoletić

City Magazine /// 14. avgust 2021.

https://citymagazine.danas.rs/kultura/art/city-letnja-preporuka-46-izlozba-zajednicki-jezik/


City letnja preporuka #46: Izložba „Zajednički jezik“

Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti na kojoj će biti prikazani radovi autora i autorki mlađe generacije, održaće se prvi put ove godine pod naslovom Zajednički jezik. Izložba ne govori u ime pojedinca, već komunicira kroz zajednički označitelj „mi” i uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali i ne samo to. On je sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.
Kustoskinje izložbe, Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, uspostavljaju preklapanje i pronalaze sistem u kom se formiraju različiti, ali jednaki kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju, što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije su organizovane kustoske radionice i edukativni programi u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.
Organizacioni tim je sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a Bijenale je zamišljeno kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva, predviđajući mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.


Rex /// 12. avgust 2021.

http://rex.fondb92.org/sr/ko-ima-pravi-pecat-ulus-a--nid-61.1.222.html


Ko ima pravi pečat ULUS-a?

Kriza u Udruženju likovnih umetnika Srbije (ULUS) dobila je novi zaokret 5. avgusta kada su u Agenciju privrednog registra (APR) kao zakonske zastupnice Udruženja upisane Marija Kauzlarić i Vahida Ramujkić (na osnovu Zapisnika sa Skupštine i Zapisnika i odluke UO iz 2019. godine).

amo dve nedelje ranije, 20. jula Mirjana Denkov Mraović je obavestila Vojislava Klačara, u tom trenutku predsednika UO ULUS-a, i njegovog zamenika Radivoja Markovića, da su izbrisani iz APR-a i da jedino ona, kao zakonska zastupnica, upisana u APR 28. 12. 2020. godine ima pravo da upravlja ULUS-om. To pravo je stekla na osnovu pravosnažne presude po kojoj se odluke donesene na Skupštini ULUS-a iz 2013. smatraju ništavim.

Mirjana Denkov Mraović je tako posle devet godina vođenog spora protiv uprave Udruženja izabranog na Skupštini 2013. godine dospela na čelo ULUS-a, zavedena je u APR kao predsednica UO Udruženja, a do 5. avgusta je bila i njegova jedina zakonska zastupnica.


Tako je, prema našim saznanjima, i ostalo do zaključenja ovog broja, ali da se u APR-u imena lako i upisuju i brišu iz ovog primera je očigledno.

Kod Mirjane Denkov Mraović se nalazi i službeni pečat Udruženja koji predstavnici organa i tela ULUS-a izabranih na Skupštini 2019. traže od nje da im ga vrati, dodajući da je u njegov posed došla bez odgovarajućih pravnih radnji. Mirjana Denkov Mraović pak to odbija optužujući predstavnike organa i tela uprave ULUS-a izabranih na Skupštini 2019. da su falsifikovali pečat kako bi se upisali u APR.

Nije bez značaja pomenuti i da trvenja na relaciji Mirjana Denkov Mraović – predstavnici organa i tela ULUS-a izabranih na Skupštini 2019. godine deluje neprirodno, pa i nelogično, pogotovo što su u prošlosti bili na istoj strani, međutim, iz njihovih poteza u poslednjih mesec dana, objavom saopštenja, pisama i inicijativa na društvenim mrežama, utisak je da između sebe vode rat iako načelno ističu drugačije – „da im je stalo do dijaloga i rešenja“.

Vojislav Klačar, član UO ULUS, izabran na Skupštini 2019, pokušao je da objasni za Danas u čemu je problem.

– ULUS se nalazi u specifičnoj situaciji. Grupa umetnika zajedno sa mnom izabrana da upravlja Udruženjem na Skupštini ULUS-a 2019. godine, koja je bila jedna od najbrojnijih u poslednjih 30 godina, suočena je sa pravnim tumačenjem presude od strane članova UO iz 2012. godine – kaže Klačar.

Prema njegovim rečima, te 2012. godine UO je izglasan na Skupštini na kojoj je bilo prisutno 46 članova Udruženja dok je 2019. godine izabran UO na Skupštini na kojoj je bilo 178 članova Udruženja.

– Čim smo se upoznali sa presudom, krenuli smo da reagujemo u pravcu traženja najboljeg rešenja za sve članove Udruženja misleći da se nalazimo na istoj strani – ističe Klačar, dodajući da su 14. jula ove godine članice i članovi izabrani 2012, predvođeni Mirjanom Denkov Mraović, nekako došli u posed pečata bez neophodnih pravnih radnji i iz APR izbrisali zakonske zastupnike Udruženja.

– Kada kažem „bez neophodnih pravnih radnji“, hoću da kažem da proces primopredaje nikad nije sproveden – pojašnjava Klačar. On dodaje da je sada važno konstatovati da Skupština održana 2019. nikada nije osporena nekim zahtevom ili tužbom, te da inače prema Zakonu Udruženja u članu 20, stav 2 stoji da ništavost pravnih akata ne dira u prava stečena od trećih savesnih lica, odnosno, članstva.

– I pored pravnih problema ovakvi potezi dovode do krize i sukoba u Udruženju, pa zato pozivam na dijalog koleginice i kolege Sonju Kostić, Vladimira Ristivojevića, Nikolu Radića, Dragoljuba Jovičića i Milivoja Novakovića, pošto je dosad u njihovo ime isključivo govorila Mirjana Denkov Mraović – poručio je Klačar. On podseća da o značaju Udruženja i o značaju da se ova situacija prevaziđe što pre govori i velika organizovana podrška organima i telima izabranim na Skupštini 2019.

– Do ovog trenutka imamo već preko 400 potpisa pojedinaca i oko 20 organizacija. Među 400 pojedinaca nalazi se i 250 aktivnih članova Udruženja – ističe Klačar.

Prema njegovim rečima, UO izabran na Skupštini 2019. godine doneo je i vrlo demokratsku odluku a to je da se članovi UO rotiraju na mestu predsednika.

– Mi ne želimo da imamo predsednika UO onako kako su ih imali nekadašnji upravni odbori, već na svakih šest meseci da se menjamo deleći na taj način obaveze i odgovornost – kaže Klačar.

On dodaje da veruje da će se na Skupštini situacija razrešiti i da se nada da se ovakve podele i sukobi neće dalje dešavati.

S druge strane, Mirjana Denkov Mraović kaže da su predstavnici organa i tela izabrani na Skupštini 2019. predali zahtev za upis u APR tako što su ilegalno izradili falsifikovani pečat.

– To je nedvosmisleno i postoje dokumenta o tome. Mi smo na to upozorili. Ja sam o tome napravila službenu belešku i preuzela pečat jer po zakonu o pečatu bila sam jedina odgovorna za njega u tom trenutku – ističe Denkov Mraović.
– Oni su predali lažni dokument, izradili ilegalni pečat i na taj način su upisali Mariju Kauzlarić i Vahidu Ramujkić u APR, ali sam ja i dalje ostala jedan od zakonskih zastupnika Udruženja.

Taj službeni pečat jedan jedini je i dalje je kod mene – izričita je Mirjana Denkov Mraović.

Ona podvlači da nisu samo Marija i Vahida zakonski zastupnici pa da mora da im preda pečat ili da je čista situacija, što podrazumeva pristojan dijalog koji je sada, kako kaže, daleko od toga.

Mirjana Denkov Mraović dodaje i da predstavnici Skupštine iz 2019. nju optužuju da je ukrala pečat potpuno ignorišući činjenicu da je ona od decembra upisana u registar APR- a i da je tada imala pravo raspolaganja pečatom.

– Potpuno ignorišu činjenicu da smo mi pokušavali devet meseci da razgovaramo i da napravimo pozitivno rešenje, a da su oni obećavali i da su pokušali da nas izigraju. I presudu i sve dogovore. Ja sam i dalje upisana kao pravni zastupnik i imam obavezu da se ponašam odgovorno – ističe Mirjana Denkov Mraović za Danas.

Upitana zašto joj je stalo da ona sazove izbornu Skupštinu ULUS-a, odgovara da je to njena i obaveza UO iz 2012. godine.

– Skupštinu sazivamo da bi Udruženje vratili u pravne okvire i zatvorili krug dugogodišnjeg sporenja. Posledice poništenih skupštinskih odluka su ozbiljne, a ignorisanjem ih nećemo rešiti – napominje Denkov Mraović.

O tome da li prema njenoj oceni predstavnici organa i tela ULUS-a izabranih na Skupštini 2019. godine valjano vode Udruženje tako da bi za ULUS bilo korisno da ostanu na njegovom čelu, Mirjana Denkov Mraović odgovara da je dobar deo Uprave imao potencijala i mogućnosti da napravi značajan preokret i da je u tome zdušno podržavan.

– Direktno i na sve načine smo ih podržavali kad god bi nam se bilo ko od njih obratio. Međutim, činjenica je da su čak četiri od ukupno devet članova Upravnog odbora podnela ostavke, predsednica Umetničkog saveta i veći broj članova drugih organa i tela. Poslednja dešavanja ukazuju da preostali deo pomenute Uprave pribegava maniru ponašanja iz 2013. godine – laži, klevete, targetiranja i šikaniranja umetnika. Ipak, uverena sam da će članovi koji su u međuvremenu doprineli afirmaciji rada ULUS-a kroz procedure izborne Skupštine dobiti podršku članstva i mogućnost da nastave rad – poručuje Denkov Mraović

Na pitanje kako vidi to što predstavnici organa i tela izabranih na Skupštini 2019. imaju veliku podršku kulturne javnosti (kroz Apel kao, kao i u medijima gde su često isticani transformacija i modernizacija ULUS-a u najboljem smislu te reči – prim A. Ć.) Mirjana Denkov Mraović odgovara da je ona u pomenutom apelu “targetirana”.

– Ja sam u tekstu apela targetirana kao osoba koja je zloupotrebila pečat i takođe člana radne zajednice. To je notorna laž, bezočna i svesna namera obmane. Svako može da proveri u registru APR-a da sam ja upisana kao zastupnik Udruženja na osnovu sudske presude još 28. 12. 2020. i od tog datuma imam pravo korišćenja službenog pečata ULUS-a i ni u jednoj prilici ga nisam zloupotrebila. Pored činjenice da se ovim apelom obmanjuje kako članstvo, tako i cela kulturna javnost, takođe ovaj apel predstavlja svojevrsni čin poziva za podršku daljim targetiranjima umetnika, bezakonju i potpunom haosu a pitamo se – zašto. Zašto kolege sa tako „veličanstvenim“ rezultatima uporno pokušavaju da izbegnu suočavanje sa članstvom ULUS-a na predstojećoj Izbornoj skupštini i kroz izveštaj potvrde svoje rezultate, već pribegavaju novim vidovima manipulacija i pritisaka sa uzurpiranih glasila ULUS-a – pita se Mirjana Denkov Mraović.

Predstavnici organa i tela ULUS-a izabranih na Skupštini 2019. slažu se sa Mirjanom Denkov Mraović da je radi prevazilaženja problema sazivanje Skupštine neophodno i dodaju:

– Mi ćemo se potruditi da i ova skupština po broju prisutnih aktivnih članova bude reprezentativna.

Language in common

Ironija je da se, dok traju trvenja u ULUS-u, odvija njegov program, u kome je i Bijenale mladih – da paradoks bude veći – pod sloganom “Zajednički jezik”. Ovaj kao i druge programe ULUS-a je pohvalio teoretičar umetnosti Stevan Vuković, koji je podržao organe i tela izabrane na Skupštini 2019. iako je on sam bio u programskom savetu u vreme mandata Mirjane Denkov Mraović. Na pitanje Danasa zašto je tako odlučio odgovara: „Podržao sam upravu koja je znatno unapredila organizacionu strukturu i programsku politiku ULUS-a, a ujedno ima mnogo snažnije uporište u članstvu Udruženja od uprave iz vremena mandata Mirjane Denkov Mraović. To što sam ja želeo da postignem svojim uključivanjem u programski savet 2013. jeste da se u okviru ULUS-a rade izložbe kakve je tek uprava iz 2019. ne samo omogućila, već i podstakla“, kaže Stevan Vuković. On dodaje su njegova podrška upravi iz 2019, kao i podrška većeg dela naše stručne javnosti, usmereni ka obezbeđivanju kontinuiteta u radu tih organa i tela tog udruženja, koja su uspela da od ULUS-a naprave instituciju. „Čak i u vrlo nepovoljnim okolnostima (finansijskim, prostornim i drugim) ta institucija proizvodi programe veoma visokog kvaliteta i relevantnosti, a istovremeno radi i na poboljšanju socijalnog statusa umetnika, i to posebno samostalaca“, zaključuje Stevan Vuković.

To se nije dogodilo

Prema oceni Stevana Vukovića, ULUS je realizovao sjajne programe, a od sada aktuelnih on ističe posebno izložbe “To se nije dogodilo” Sekcije proširenih medija ULUS-a, koja je otvorena 15. jula u Bioskopu Balkan u slavu stogodišnjice časopisa “Zenit” (koordinatori izložbe su članovi te sekcije: Dušan Radovanović, Milica Lapčević, Neda Kovinić, Miloš Peškir i Ivana Markez Filipović kao gost-selektor), i „Zajednički jezik“ (Bijenale mladih), čije su kustoskinje Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, otvorena 29. jula u u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” i drugim prostorima u gradu.Oradio /// 11. avgust 2021.

https://oradio.rs/sr/vesti/kultura/galerija/bijenale-mladih-sinergija-umetnosti-10370.htmlhttps://www.danas.rs/kultura/ko-ima-pravi-pecat-ulus-a/


Bijenale mladih - sinergija umetnosti

Bijenale mladih je manifestacija koja se održava prvi put u Beogradu od ove godine, od 29. jula. To je događaj u okviru koga se organizuje međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, radionice i produkcije radova. Bijenale je pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), a širi okvir je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Bijenale je zamišljeno kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih onih koji učestvuju u njegovom stvaranju. Organizovano je kao platforma za saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti na kome se predstavlja preko 120 različitih umetnika i umetnica kroz svoje radove.
 
Jedna od njih je i Milica Dukić. Ona kaže da je jedan od glavnih razloga zbog kojih se prijavila povezivanje sa različitim umetnicima, a njen rad je rezultat zajedničke saradnje.
 
"Vrlo sam polaskana, jer preko 120 umetnika i umetnica učestvuje na ovom Bijenalu. Nas tridesetak je pozvano da specijalno kreira radove za tu priliku, znači da izložimo potpuno nove radove. Ja sam želela sam uključim još nekog u produkciju mog rada i vrlo sam srećna rešenjem do kog smo došli. U pitanju je saradnja sa radnim centrom škole 'Milan Petrović' i mi smo zajedno kreirali umetničko delo koje je izloženo u jednom od 13 aktivnih izlagačkih prostora. Realizovali smo jedne dnevne novine- Kurir u formi tekstilnih novina, gde smo taj foto materijal izvezli. Izrada je zahtevala oko dve nedelje intezivnog rada", kaže Milica.
 
Darija Dragojlović se takođe predstavlja na Bijenalu. Kaže da je ovakav događaj i te kako bio potreban, pogotovo ako se u obzir uzme pandemija. Tema njenog rada je reciklaža. 
 
"Ideja je bila da se rad nalazi na više lokacija. Interaktivan je i publika može da učestvuje tako što je uključena u reciklažu određenog plastičnog otpada. Postoje uputstva kako se može odložiti otpad, a mogu da uzmu i deo mog otpada. Ideja rada je eksperiment o tome kako se jedan umetnički rad može prezentovati u izložbenom prostoru, na najekološkiji mogući način," ističe Darija i dodaje da rad treba da pokaže i kako se odnosimo prema reciklaži.
 
Konstatinos Petrović se u osnovi bavi bojom i vizuelnim nadražajem, a za Oradio je ispričao šta je to pripremio za Bijenale. 
 
"Inspiraciju sam našao u čovekovoj potrebi za vizuelnim nadražajem. To je projekat prikupljanja i sortiranja jednobojnih predmeta koji traje već dve godine i prezentovanje te kolekcije. Trenutno je izložen samo jedan segment koji se tiče analitičkog pristupa tom radu. Drugi deo će se tek realizovati i on će biti interaktivan, a publika će zajedno sa mnom od tih delova moći da gradi kompoziciju putem koje ćemo probati da podstaknemo što jači vizuelni nadražaj kod posmatrača", kaže Konstatinos. 
 
Tema ovogodišnjeg Bijenala mladih je "Zajednički jezik" koji predstavlja sinergiju različitih koncepata svih onih koji su uključeni u taj projekat, a više o programu i aktivnostima možete naći na zvaničnom sajtu ULUS-a.
 Personal magazin /// 10. Avgust 2021.

https://www.personalmag.rs/epson-x-bijenale-mladih-2021/

Epson x Bijenale mladih 2021

Bijenale mladih je višemesečna manifestacija koja se održava pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije tokom koje se organizuju radionice produkcije radova sa timom kustosa iz Srbije i regiona, organizuje međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, kao i višenedeljni diskurzivni program. Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“.

„Značaj jedne ovakve manifestacije nije samo u tome što okuplja jako veliki broj najrazličitijih umetnika i utiče pozitivno na očuvanje kulturne baštine našeg naroda, već je sama manifestacija mesto gde se umetnost i stvara. Jako mi je drago što kompanija Epson ove godine može da podrži Bijenale i pomogne da umetnici dobiju najbolju moguću platformu kako bi promovisali svoje radove tokom izložbenog dela“, izjavila je Ana Bajagić, marketing i PR menadžer kompanije Epson za Balkan.

Zahvaljujući kompaniji Epson mladi umetnici će tokom manifestacije imati priliku da koriste najnovije projektore, modele EF12 i EB-U05 kako bi oživeli svoje kreacije i prezentovali ih publici tokom meseca avgusta na nekim od najprometnijih lokacija u gradu. Pomenuti modeli koriste 3LCD i lasersku tehnologiju koja za rezultat daje jako visok kontrast i svetlinu čak i tokom dana, omogućavajući tako umetnicima da prikažu svoje radove u bilo kojim uslovima, bez bojazni da publika neće videti rezultate njihovog mukotrpnog rada.

Pored podrške tokom izložbenog dela, kompanija Epson je takođe obezbedila štampu materijala koji se koriste za promociju događaja, bilborda i plakata.

As far as the program is concerned, the Youth Biennial has been envisioned as a place which responds to the common needs of all those who participate in its creation, which includes not only the production and the execution of artworks but also the building of discourse and the distribution of knowledge. In the organizational sense, the Biennial has been envisioned as a platform for the horizontal cooperation and exchange of new and affirmed actors in the field of art, open to new participants and partnerships, foreseeing the possibility of continued or occasional engagement.

ema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom.

Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Studenica foundation /// 10. Avgust 2021.

http://sr.studenica.org/blog/leto-sa-nama

LETO SA NAMA

Stipendisti Fondacije Studenica aktivni su i ovog leta! Ispiti su gotovi ali volonterske i druge aktivnosti su u toku!
O onome što rade, i kako provode leto, pisaće redovno na našem BLOGU, i predlažemo da pratite vesti koje će tu biti objavljivane.

Za sada dole, u tekstovima na blogu, možete pročitati o Lorinoj "Letnjoj bašti", pročitati Emilijin intervju i uspehe koje niže u nauci.

O međunarodnom Bijenalu mladih umetnika i Bogdanu Đukanoviću, alumnisti Fondacije Studenica, već poznatom i nagradivanom mladom umetniku,
dajemo ovde više podataka.

Bijenale je osmišljeno kao mesto koje odgovara na trenutne potrebe mladih koji počinju da rade u kreativnim industrijama. Pored izložbe koju možete da pogledate, na Bijenalu će biti i niz predavanja i radionica. Time je akcenat manifestacije stavljen na obrazovanje i na kasniju praktičnu primenu stečenog znanja. Mladi mogu da učestvuju u svakom koraku organizacije bijenala čime stiču veoma važno iskustvo za nastavak svoje karijere.

Bijenale je otvoreno na prostoru Kalemegdana od 29.08-05.09.2021. Pratite Bogdana Đukanovića i Bijenale mladih na linkovima:
https://www.facebook.com/bdjsv
https://ulus.rs/blog/bijenale-mladih-zajednicki-jezik-language-in-common/

Danas /// 9. avgust 2021.

https://www.danas.rs/kultura/ko-ima-pravi-pecat-ulus-a/

 

Ko ima pravi pečat ULUS-a?

 

Kriza u Udruženju likovnih umetnika Srbije (ULUS) dobila je novi zaokret 5. avgusta kada su u Agenciju privrednog registra (APR) kao zakonske zastupnice Udruženja upisane Marija Kauzlarić i Vahida Ramujkić (na osnovu Zapisnika sa Skupštine i Zapisnika i odluke UO iz 2019. godine).

Samo dve nedelje ranije, 20. jula Mirjana Denkov Mraović je obavestila Vojislava Klačara, u tom trenutku predsednika UO ULUS-a, i njegovog zamenika Radivoja Markovića, da su izbrisani iz APR-a i da jedino ona, kao zakonska zastupnica, upisana u APR 28. 12. 2020. godine ima pravo da upravlja ULUS-om. To pravo je stekla na osnovu pravosnažne presude po kojoj se odluke donesene na Skupštini ULUS-a iz 2013. smatraju ništavim.

Mirjana Denkov Mraović je tako posle devet godina vođenog spora protiv uprave Udruženja izabranog na Skupštini 2013. godine dospela na čelo ULUS-a, zavedena je u APR kao predsednica UO Udruženja, a do 5. avgusta je bila i njegova jedina zakonska zastupnica.

Tako je, prema našim saznanjima, i ostalo do zaključenja ovog broja, ali da se u APR-u imena lako i upisuju i brišu iz ovog primera je očigledno.

Kod Mirjane Denkov Mraović se nalazi i službeni pečat Udruženja koji predstavnici organa i tela ULUS-a izabranih na Skupštini 2019. traže od nje da im ga vrati, dodajući da je u njegov posed došla bez odgovarajućih pravnih radnji. Mirjana Denkov Mraović pak to odbija optužujući predstavnike organa i tela uprave ULUS-a izabranih na Skupštini 2019. da su falsifikovali pečat kako bi se upisali u APR.

Nije bez značaja pomenuti i da trvenja na relaciji Mirjana Denkov Mraović – predstavnici organa i tela ULUS-a izabranih na Skupštini 2019. godine deluje neprirodno, pa i nelogično, pogotovo što su u prošlosti bili na istoj strani, međutim, iz njihovih poteza u poslednjih mesec dana, objavom saopštenja, pisama i inicijativa na društvenim mrežama, utisak je da između sebe vode rat iako načelno ističu drugačije – „da im je stalo do dijaloga i rešenja“.

Vojislav Klačar, član UO ULUS, izabran na Skupštini 2019, pokušao je da objasni za Danas u čemu je problem.

– ULUS se nalazi u specifičnoj situaciji. Grupa umetnika zajedno sa mnom izabrana da upravlja Udruženjem na Skupštini ULUS-a 2019. godine, koja je bila jedna od najbrojnijih u poslednjih 30 godina, suočena je sa pravnim tumačenjem presude od strane članova UO iz 2012. godine – kaže Klačar.

Prema njegovim rečima, te 2012. godine UO je izglasan na Skupštini na kojoj je bilo prisutno 46 članova Udruženja dok je 2019. godine izabran UO na Skupštini na kojoj je bilo 178 članova Udruženja.

– Čim smo se upoznali sa presudom, krenuli smo da reagujemo u pravcu traženja najboljeg rešenja za sve članove Udruženja misleći da se nalazimo na istoj strani – ističe Klačar, dodajući da su 14. jula ove godine članice i članovi izabrani 2012, predvođeni Mirjanom Denkov Mraović, nekako došli u posed pečata bez neophodnih pravnih radnji i iz APR izbrisali zakonske zastupnike Udruženja.

– Kada kažem „bez neophodnih pravnih radnji“, hoću da kažem da proces primopredaje nikad nije sproveden – pojašnjava Klačar. On dodaje da je sada važno konstatovati da Skupština održana 2019. nikada nije osporena nekim zahtevom ili tužbom, te da inače prema Zakonu Udruženja u članu 20, stav 2 stoji da ništavost pravnih akata ne dira u prava stečena od trećih savesnih lica, odnosno, članstva.

– I pored pravnih problema ovakvi potezi dovode do krize i sukoba u Udruženju, pa zato pozivam na dijalog koleginice i kolege Sonju Kostić, Vladimira Ristivojevića, Nikolu Radića, Dragoljuba Jovičića i Milivoja Novakovića, pošto je dosad u njihovo ime isključivo govorila Mirjana Denkov Mraović – poručio je Klačar. On podseća da o značaju Udruženja i o značaju da se ova situacija prevaziđe što pre govori i velika organizovana podrška organima i telima izabranim na Skupštini 2019.

– Do ovog trenutka imamo već preko 400 potpisa pojedinaca i oko 20 organizacija. Među 400 pojedinaca nalazi se i 250 aktivnih članova Udruženja – ističe Klačar.

Prema njegovim rečima, UO izabran na Skupštini 2019. godine doneo je i vrlo demokratsku odluku a to je da se članovi UO rotiraju na mestu predsednika.

– Mi ne želimo da imamo predsednika UO onako kako su ih imali nekadašnji upravni odbori, već na svakih šest meseci da se menjamo deleći na taj način obaveze i odgovornost – kaže Klačar.

On dodaje da veruje da će se na Skupštini situacija razrešiti i da se nada da se ovakve podele i sukobi neće dalje dešavati.

S druge strane, Mirjana Denkov Mraović kaže da su predstavnici organa i tela izabrani na Skupštini 2019. predali zahtev za upis u APR tako što su ilegalno izradili falsifikovani pečat.

– To je nedvosmisleno i postoje dokumenta o tome. Mi smo na to upozorili. Ja sam o tome napravila službenu belešku i preuzela pečat jer po zakonu o pečatu bila sam jedina odgovorna za njega u tom trenutku – ističe Denkov Mraović.
– Oni su predali lažni dokument, izradili ilegalni pečat i na taj način su upisali Mariju Kauzlarić i Vahidu Ramujkić u APR, ali sam ja i dalje ostala jedan od zakonskih zastupnika Udruženja.

Taj službeni pečat jedan jedini je i dalje je kod mene – izričita je Mirjana Denkov Mraović.

Ona podvlači da nisu samo Marija i Vahida zakonski zastupnici pa da mora da im preda pečat ili da je čista situacija, što podrazumeva pristojan dijalog koji je sada, kako kaže, daleko od toga.

Mirjana Denkov Mraović dodaje i da predstavnici Skupštine iz 2019. nju optužuju da je ukrala pečat potpuno ignorišući činjenicu da je ona od decembra upisana u registar APR- a i da je tada imala pravo raspolaganja pečatom.

– Potpuno ignorišu činjenicu da smo mi pokušavali devet meseci da razgovaramo i da napravimo pozitivno rešenje, a da su oni obećavali i da su pokušali da nas izigraju. I presudu i sve dogovore. Ja sam i dalje upisana kao pravni zastupnik i imam obavezu da se ponašam odgovorno – ističe Mirjana Denkov Mraović za Danas.

Upitana zašto joj je stalo da ona sazove izbornu Skupštinu ULUS-a, odgovara da je to njena i obaveza UO iz 2012. godine.

– Skupštinu sazivamo da bi Udruženje vratili u pravne okvire i zatvorili krug dugogodišnjeg sporenja. Posledice poništenih skupštinskih odluka su ozbiljne, a ignorisanjem ih nećemo rešiti – napominje Denkov Mraović.

O tome da li prema njenoj oceni predstavnici organa i tela ULUS-a izabranih na Skupštini 2019. godine valjano vode Udruženje tako da bi za ULUS bilo korisno da ostanu na njegovom čelu, Mirjana Denkov Mraović odgovara da je dobar deo Uprave imao potencijala i mogućnosti da napravi značajan preokret i da je u tome zdušno podržavan.

– Direktno i na sve načine smo ih podržavali kad god bi nam se bilo ko od njih obratio. Međutim, činjenica je da su čak četiri od ukupno devet članova Upravnog odbora podnela ostavke, predsednica Umetničkog saveta i veći broj članova drugih organa i tela. Poslednja dešavanja ukazuju da preostali deo pomenute Uprave pribegava maniru ponašanja iz 2013. godine – laži, klevete, targetiranja i šikaniranja umetnika. Ipak, uverena sam da će članovi koji su u međuvremenu doprineli afirmaciji rada ULUS-a kroz procedure izborne Skupštine dobiti podršku članstva i mogućnost da nastave rad – poručuje Denkov Mraović

Na pitanje kako vidi to što predstavnici organa i tela izabranih na Skupštini 2019. imaju veliku podršku kulturne javnosti (kroz Apel kao, kao i u medijima gde su često isticani transformacija i modernizacija ULUS-a u najboljem smislu te reči – prim A. Ć.) Mirjana Denkov Mraović odgovara da je ona u pomenutom apelu “targetirana”.

– Ja sam u tekstu apela targetirana kao osoba koja je zloupotrebila pečat i takođe člana radne zajednice. To je notorna laž, bezočna i svesna namera obmane. Svako može da proveri u registru APR-a da sam ja upisana kao zastupnik Udruženja na osnovu sudske presude još 28. 12. 2020. i od tog datuma imam pravo korišćenja službenog pečata ULUS-a i ni u jednoj prilici ga nisam zloupotrebila. Pored činjenice da se ovim apelom obmanjuje kako članstvo, tako i cela kulturna javnost, takođe ovaj apel predstavlja svojevrsni čin poziva za podršku daljim targetiranjima umetnika, bezakonju i potpunom haosu a pitamo se – zašto. Zašto kolege sa tako „veličanstvenim“ rezultatima uporno pokušavaju da izbegnu suočavanje sa članstvom ULUS-a na predstojećoj Izbornoj skupštini i kroz izveštaj potvrde svoje rezultate, već pribegavaju novim vidovima manipulacija i pritisaka sa uzurpiranih glasila ULUS-a – pita se Mirjana Denkov Mraović.

Predstavnici organa i tela ULUS-a izabranih na Skupštini 2019. slažu se sa Mirjanom Denkov Mraović da je radi prevazilaženja problema sazivanje Skupštine neophodno i dodaju:

– Mi ćemo se potruditi da i ova skupština po broju prisutnih aktivnih članova bude reprezentativna.

Language in common

Ironija je da se, dok traju trvenja u ULUS-u, odvija njegov program, u kome je i Bijenale mladih – da paradoks bude veći – pod sloganom “Zajednički jezik”. Ovaj kao i druge programe ULUS-a je pohvalio teoretičar umetnosti Stevan Vuković, koji je podržao organe i tela izabrane na Skupštini 2019. iako je on sam bio u programskom savetu u vreme mandata Mirjane Denkov Mraović. Na pitanje Danasa zašto je tako odlučio odgovara: „Podržao sam upravu koja je znatno unapredila organizacionu strukturu i programsku politiku ULUS-a, a ujedno ima mnogo snažnije uporište u članstvu Udruženja od uprave iz vremena mandata Mirjane Denkov Mraović. To što sam ja želeo da postignem svojim uključivanjem u programski savet 2013. jeste da se u okviru ULUS-a rade izložbe kakve je tek uprava iz 2019. ne samo omogućila, već i podstakla“, kaže Stevan Vuković. On dodaje su njegova podrška upravi iz 2019, kao i podrška većeg dela naše stručne javnosti, usmereni ka obezbeđivanju kontinuiteta u radu tih organa i tela tog udruženja, koja su uspela da od ULUS-a naprave instituciju. „Čak i u vrlo nepovoljnim okolnostima (finansijskim, prostornim i drugim) ta institucija proizvodi programe veoma visokog kvaliteta i relevantnosti, a istovremeno radi i na poboljšanju socijalnog statusa umetnika, i to posebno samostalaca“, zaključuje Stevan Vuković.

To se nije dogodilo

Prema oceni Stevana Vukovića, ULUS je realizovao sjajne programe, a od sada aktuelnih on ističe posebno izložbe “To se nije dogodilo” Sekcije proširenih medija ULUS-a, koja je otvorena 15. jula u Bioskopu Balkan u slavu stogodišnjice časopisa “Zenit” (koordinatori izložbe su članovi te sekcije: Dušan Radovanović, Milica Lapčević, Neda Kovinić, Miloš Peškir i Ivana Markez Filipović kao gost-selektor), i „Zajednički jezik“ (Bijenale mladih), čije su kustoskinje Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, otvorena 29. jula u u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” i drugim prostorima u gradu.

N1 /// 8. Avgust 2021.

Bijenale mladih – zajednički jezik, kao mesto slobode i spoj različitosti

Bijenale mladih, pod nazivom "Zajednički jezik", kao međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, ove godine se prvi put predstavlja domaćoj publici. Ova izložba u organizaciji ULUS-a trajaće do 5. septembra, a radovi su izloženi na više lokacija u Beogradu.

„Zajednički jezik“ – kao mesto slobode i spoj različitosti. Mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način – kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Više od 120 izlagača iz 15 zemalja predstavlja svoje radove na Bijenalu mladih u organizaciji ULUS-a, na postavci osmišljenoj, kako navode organizatori, kao spoj različitih koncepata svih uključenih.

Poseban značaj ovog bijenala je afirmisanje mladih umetnika, ističe jedna od kustostkinja Senka Latinović.

„Neki od njih zaista izlažu po prvi put, dakle raspon izlagača je negde od 20 do 35 godina. Tako da nekima od njih je ovo prvo iskustvo i trudili smo se zaista da im izađemo u susret i da im to prvo iskustvo ostane u lepom sećanju“m navodi ona.

Mladi umetnici iz Srbije, prema njenim rečima, nailaze na brojne probleme u procesu stvaralaštva. Ideja ima, ali je sredstava malo.

„Svi radnici u kulturi u Srbiji rade u prekarnim uslovima, samoekspoatišućim. Ni mi nismo bili pošteđeni toga u pripremanju ovog bijenala. Dakle, malo sredstava, malo podrške, recimo Grad Beograd nas apsolutno nije podržao, mislim da je to bitno reći… i mi smo se trudili da sa ovim minimumom učinimo što više“, dodaje Latinović.

Bijenalu su se odazvali i mladi umetnici iz sveta. Ljubomir Popović stigao je iz Švedske kako bi beogradskoj publici predstavio svoje delo.

„Bijenale je bitno jer kreira prostor mladim umetnicima koji bi napravili dinamičniju scenu koja bi doprinela da se čuje više glas početnika, a ne samo afirmisanih umetnika. Ja kroz ovaj performans posmatram periferije urbanih sredina i vidim drastične promene u razvoju gradova. Posmatram proces džentrifikacije i menjanja infrastrukture i tražim njihovu svrsishodnost“, objašnjava umetnik.

Izložba je postavljena na čak devet lokacija u gradu. Kako navode kustosi, prostori su tako odabrani da se sve lokacije mogu obići u jednom krugu.

„Ukupno je devet lokacija, da kažem, centralnih na kojima se odvija izložba. To su: Planetarijum, Barutana, Rimski bunar, Vojni bunker, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, tu su još i Konak kneginje Ljubice i Fusnota, jedan novi prostor u Strahinjića Bana 12. Početna tačka možda jeste Paviljon Cvijeta Zuzorić zato što je tu najviše radova i odatle možda treba krenuti, pa se spustiti dole na prostore Kalemegdana i posle na ova tri prostora takođe u blizini. Gledali smo da to bude neki ipak „walking distance“ , da se može obići možda u jednom cugu. Ako je previše u jednom cugu, može i u više navrata, ali mislim da ne bi trebalo da propustite nijedan prostor“, navodi Latinović.

Bijenale obuhvata i radionice i edukativne programe za mlade umetnike, a publika radove može da pogleda do 5. septembra.

Novi Magazin /// 7. avgust 2021.

https://novimagazin.rs/iz-nedeljnika-nm/253166-medjunarodna-izlozba-savremene-umetnosti


Međunarodna izložba savremene umetnosti

 

Međunarodna izložba savremene umetnosti – Bijenale mladih, koja će predstaviti radove više od 120 umetnika (do 35 godina), objedinjene temom Zajednički jezik, biće održano prvi put u Beogradu od 29. jula do 5. septembra, pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), na više lokacija u Beogradu, od Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić, preko Galerije ULUS i Doma kulture Studentski grad, do Rimskog bunara, Vojnog bunkera, Velikog barutnog magacina (Barutana), Amama (Planetarijum), Sahat kule, Kule Nebojša, KC Footnote, KC Magacina i nizu javnih prostora u gradu. Otvaranje je zakazano za 29. jul u UP Cvijeta Zuzorić od 17 sati.

Kustoski tim Bijenala mladih, angažovan na osnovu konkursa, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, koje su osmislile koncepciju kojom uspostavljaju preklapanja i pronalaze sistem u kojem se formiraju različiti, ali i jednaki kustoski koncepti, odražavajući Bijenale mladih kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju. To uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. Bijenale organizuje tim sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a zamišljeno je kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva.

Projekat podrazumeva i produkciju 40 novih radova mladih umetnika, a manifestacija obuhvata i kustoske radionice i obrazovne programe, organizovane u saradnji sa članovima ULUS i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

 

Polarotor /// 4. avgust 2021.

http://www.polarotor.rs/it-desavanja/epson-x-bijenale-mladih-2021/

 

Epson x Bijenale mladih 2021

 

Bijenale mladih je višemesečna manifestacija koja se održava pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije tokom koje se organizuju radionice produkcije radova sa timom kustosa iz Srbije i regiona, organizuje međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, kao i višenedeljni diskurzivni program. Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“.

„Značaj jedne ovakve manifestacije nije samo u tome što okuplja jako veliki broj najrazličitijih umetnika i utiče pozitivno na očuvanje kulturne baštine našeg naroda, već je sama manifestacija mesto gde se umetnost i stvara. Jako mi je drago što kompanija Epson ove godine može da podrži Bijenale i pomogne da umetnici dobiju najbolju moguću platformu kako bi promovisali svoje radove tokom izložbenog dela“, izjavila je Ana Bajagić, marketing i PR menadžer kompanije Epson za Balkan.

Zahvaljujući kompaniji Epson mladi umetnici će tokom manifestacije imati priliku da koriste najnovije projektore, modele EF12 i EB-U05 kako bi oživeli svoje kreacije i prezentovali ih publici tokom meseca avgusta na nekim od najprometnijih lokacija u gradu. Pomenuti modeli koriste 3LCD i lasersku tehnologiju koja za rezultat daje jako visok kontrast i svetlinu čak i tokom dana, omogućavajući tako umetnicima da prikažu svoje radove u bilo kojim uslovima, bez bojazni da publika neće videti rezultate njihovog mukotrpnog rada.

Pored podrške tokom izložbenog dela, kompanija Epson je takođe obezbedila štampu materijala koji se koriste za promociju događaja, bilborda i plakata.

As far as the program is concerned, the Youth Biennial has been envisioned as a place which responds to the common needs of all those who participate in its creation, which includes not only the production and the execution of artworks but also the building of discourse and the distribution of knowledge. In the organizational sense, the Biennial has been envisioned as a platform for the horizontal cooperation and exchange of new and affirmed actors in the field of art, open to new participants and partnerships, foreseeing the possibility of continued or occasional engagement.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom.

Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Više informacija o događaju i kompletan program možete naći ovde: ulus.rs

digitalno.rs /// 4. avgust 2021.

https://digitalno.rs/epson-x-bijenale-mladih-2021/

Epson x Bijenale mladih 2021

Bijenale mladih je višemesečna manifestacija koja se održava pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije tokom koje se organizuju radionice produkcije radova sa timom kustosa iz Srbije i regiona, organizuje međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, kao i višenedeljni diskurzivni program. Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“.

„Značaj jedne ovakve manifestacije nije samo u tome što okuplja jako veliki broj najrazličitijih umetnika i utiče pozitivno na očuvanje kulturne baštine našeg naroda, već je sama manifestacija mesto gde se umetnost i stvara. Jako mi je drago što kompanija Epson ove godine može da podrži Bijenale i pomogne da umetnici dobiju najbolju moguću platformu kako bi promovisali svoje radove tokom izložbenog dela“, izjavila je Ana Bajagić, marketing i PR menadžer kompanije Epson za Balkan.

Zahvaljujući kompaniji Epson mladi umetnici će tokom manifestacije imati priliku da koriste najnovije projektore, modele EF12 i EB-U05 kako bi oživeli svoje kreacije i prezentovali ih publici tokom meseca avgusta na nekim od najprometnijih lokacija u gradu. Pomenuti modeli koriste 3LCD i lasersku tehnologiju koja za rezultat daje jako visok kontrast i svetlinu čak i tokom dana, omogućavajući tako umetnicima da prikažu svoje radove u bilo kojim uslovima, bez bojazni da publika neće videti rezultate njihovog mukotrpnog rada.

Pored podrške tokom izložbenog dela, kompanija Epson je takođe obezbedila štampu materijala koji se koriste za promociju događaja, bilborda i plakata.

As far as the program is concerned, the Youth Biennial has been envisioned as a place which responds to the common needs of all those who participate in its creation, which includes not only the production and the execution of artworks but also the building of discourse and the distribution of knowledge. In the organizational sense, the Biennial has been envisioned as a platform for the horizontal cooperation and exchange of new and affirmed actors in the field of art, open to new participants and partnerships, foreseeing the possibility of continued or occasional engagement.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom.

Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Više informacija o događaju i kompletan program možete naći ovde: ulus.rs

ICT vesti /// 4. avgust 2021.

https://www.ictvesti.com/epson-x-bijenale-mladih-2021/

 

EPSON X BIJENALE MLADIH 2021

 

Bijenale mladih je višemesečna manifestacija koja se održava pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije tokom koje se organizuju radionice produkcije radova sa timom kustosa iz Srbije i regiona, organizuje međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, kao i višenedeljni diskurzivni program. Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“.

„Značaj jedne ovakve manifestacije nije samo u tome što okuplja jako veliki broj najrazličitijih umetnika i utiče pozitivno na očuvanje kulturne baštine našeg naroda, već je sama manifestacija mesto gde se umetnost i stvara. Jako mi je drago što kompanija Epson ove godine može da podrži Bijenale i pomogne da umetnici dobiju najbolju moguću platformu kako bi promovisali svoje radove tokom izložbenog dela“, izjavila je Ana Bajagić, marketing i PR menadžer kompanije Epson za Balkan.

Zahvaljujući kompaniji Epson mladi umetnici će tokom manifestacije imati priliku da koriste najnovije projektore, modele EF12 i EB-U05 kako bi oživeli svoje kreacije i prezentovali ih publici tokom meseca avgusta na nekim od najprometnijih lokacija u gradu. Pomenuti modeli koriste 3LCD i lasersku tehnologiju koja za rezultat daje jako visok kontrast i svetlinu čak i tokom dana, omogućavajući tako umetnicima da prikažu svoje radove u bilo kojim uslovima, bez bojazni da publika neće videti rezultate njihovog mukotrpnog rada.

Pored podrške tokom izložbenog dela, kompanija Epson je takođe obezbedila štampu materijala koji se koriste za promociju događaja, bilborda i plakata.

As far as the program is concerned, the Youth Biennial has been envisioned as a place which responds to the common needs of all those who participate in its creation, which includes not only the production and the execution of artworks but also the building of discourse and the distribution of knowledge. In the organizational sense, the Biennial has been envisioned as a platform for the horizontal cooperation and exchange of new and affirmed actors in the field of art, open to new participants and partnerships, foreseeing the possibility of continued or occasional engagement.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”,  a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom.

Takav jezik  je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Više informacija o događaju i kompletan program možete naći ovde: ulus.rs

Nedeljnik /// 3. avgust 2021.

https://www.nedeljnik.rs/epson-x-bijenale-mladih-2021/

 

Epson x Bijenale mladih 2021

 

Bijenale mladih je višemesečna manifestacija koja se održava pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije tokom koje se organizuju radionice produkcije radova sa timom kustosa iz Srbije i regiona, organizuje međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, kao i višenedeljni diskurzivni program. Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“.

„Značaj jedne ovakve manifestacije nije samo u tome što okuplja jako veliki broj najrazličitijih umetnika i utiče pozitivno na očuvanje kulturne baštine našeg naroda, već je sama manifestacija mesto gde se umetnost i stvara. Jako mi je drago što kompanija Epson ove godine može da podrži Bijenale i pomogne da umetnici dobiju najbolju moguću platformu kako bi promovisali svoje radove tokom izložbenog dela“, izjavila je Ana Bajagić, marketing i PR menadžer kompanije Epson za Balkan.  

Zahvaljujući kompaniji Epson mladi umetnici će tokom manifestacije imati priliku da koriste najnovije projektore, modele EF12 i EB-U05 kako bi oživeli svoje kreacije i prezentovali ih publici tokom meseca avgusta na nekim od najprometnijih lokacija u gradu. Pomenuti modeli koriste 3LCD i lasersku tehnologiju koja za rezultat daje jako visok kontrast i svetlinu čak i tokom dana, omogućavajući tako umetnicima da prikažu svoje radove u bilo kojim uslovima, bez bojazni da publika neće videti rezultate njihovog mukotrpnog rada.

 

Pored podrške tokom izložbenog dela, kompanija Epson je takođe obezbedila štampu materijala koji se koriste za promociju događaja, bilborda i plakata.

As far as the program is concerned, the Youth Biennial has been envisioned as a place which responds to the common needs of all those who participate in its creation, which includes not only the production and the execution of artworks but also the building of discourse and the distribution of knowledge. In the organizational sense, the Biennial has been envisioned as a platform for the horizontal cooperation and exchange of new and affirmed actors in the field of art, open to new participants and partnerships, foreseeing the possibility of continued or occasional engagement.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”,  a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom.

Takav jezik  je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Više informacija o događaju i kompletan program možete naći ovde: ulus.rs

City magazine /// 2. avgust 2021.
Elle /// avgust 2021.

ELLE SERBIA
magazin
Elle l Q&A
Avgust 2021.
Strana 47

Zoomer /// 30. jul 2021.

http://zoomer.rs/medjunarodna-izlozba-zajednicki-jezik-na-bijenalu-mladih/

Međunarodna izložba „Zajednički jezik” na Bijenalu mladih

Juče je na Bijenalu otvorena prva međunarodna izložba savremenih umetnika, pod nazivom „Zajednički jezik”, predstavljena pod okriljem ULUS-a na nekoliko lokacija u Beogradu.

Izložba će trajati do 5. septembra. Svečana ceremonija otvaranja održana je u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić, dok su istovremeno otvoreni i ostali izložbeni prostori.

Ideja je ponovno pokretanje Bijenala, koji ima kult izražavanja vizuelnih umetnika, što je proisteklo od strane Fonda mladih „Moše Pijade”. U nekom širem konceptu, teži se očuvanju tradicije održavanja Bijenala mladih na našim prostorima, s obzirom na to da su se izložbe pune tri decenije održavale najpre u Rijeci, a potom i deset godina u Vršcu.

„Veoma sam srećan što sam deo prvog Bijenala Mladih u Beogradu. Divno je biti deo mlade grupe ljudi koja je ispunjena pozitivnom energijom, entuzijazmom, ljubavlju prema umetnosti… U takvom okruženju sve prepreke, svi nedostaci, kao i manjak podrške, postaju premostivi”, kaže za Zoomer Bogdan Đukanović, jedan od učesnika. „Posebno treba čestitati Jovani, Teodori i Senki – mladim kustoskinjama koje su samouvereno držale dirigentsku palicu, kao i celom organizacionom timu Bijenala mladih koji vodio računa o realizaciji ove velike izložbe”, dodaje.

Bogdanov rad „Prolaz”, koji je napravio ovim povodom, nalazi se na Savksom šetalištu na Kalemegdanu.

„U pitanju su dva velika zida koja su postavljena tako da stvaraju veoma uzak prolaz. Unutrašnjost zidova je ispunjena dnevnim novinama koje sam dobijao od svojih sugrađana u poslednjih godinu dana, dok je spoljašnjost zidova ispunjena grafitima ljudi koji su šetali Kalemegdanom i bili dovoljno slobodni da priđu i počnu da „žvrljaju”. Na taj način sam suprodstavio dve energije koje su prisutne u našoj svakodnevici”, objašnjava Bogdan.

Ideja iza ovog projekta je kreiranje pravolinijskog procepa kao metafore društvenog odnosa dnevne politike i kulture prema pojedincu.

„Zamislio sam da ljudi prolaze između zidova i da se na taj način nađu u “neizvesnoj situaciji”. Nedostatak fizičkog prostora će im oduzeti moć na trenutak, podstaći će racionalizaciju osećaja slobode, a možda i preispitivanje njene važnosti? Rad je ostao otvoren za interakciju sa publikom kao i za interpretaciju, očekujem da će publika biti slobodna da sama upotpuni rad sa svojim mislima i crtežima i da će iskoristiti njegovo prisustvo. Bijenale mladih i lokacija koja mi je dodeljena, dozvolili su mi da preispitam zastupljeno konvencionalno mišljenje da je umetničko delo nešto nedodirljivo, zatvoreno i određeno samo za vizuelno konzumiranje. Radujem se da vidim dalji razvoj “Prolaza”, šta je sve spreman da upije i odrazi”, završava Bogdan.

Do petog septembra, svoja dela na Bijenalu mladih izlagaće oko 150 mladih umetnika, a teme kojima se bave tiču se kriznog stanja u društvu ali i u umetnosti, sagledanu kroz ideološku transformaciju rada, javnog prostora i javnog interesa, ali i zdravstveno-ekoloških posledica koje imaju uticaj na savremeni svet.
Ulaz je za sve sadržaje besplatan, osim za izložbena mesta koja se nalaze u sklopu Beogradske tvrđave (Barutana, Vojni bunker i Rimski bunar) na kojima će cena biti smanjena za 50% uz propusnicu Bijenalea.

Arte /// 29. jul 2021.

http://www.arte.rs/sr/aktuelno/bijenale_mladih_zajednicki_jezik-14222

 

Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i niz javnih prostora) sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave.

Ceremonija otvaranja obaviće se 29. jula u 17h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1, a u istom momentu biće otvorena i sva ostala izložbena mesta. Piknik povodom otvaranja trajaće od 17-24h na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana.

Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK 2021 realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.

Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih (1972-1990) koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“. Takođe, širi okvir ovog poduhvata je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Organizacioni tim Bijenala je sastavljen od 35 mladih protagonista na polju kulture, a samo Bijenale uveliko prevazilazi strogo izložbenu formu i zamišljeno je kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, samoorganizaciju u pogledu produkcije, a otvorena je za nove učesnike i partnerstva i predviđa mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko. One su skupa sa Organizacionim timom mladih radile na razvijanju novih ideja mladih umetnika koje su se kasnije i (ko)producirale, a biće predstavljene na izložbi. Kustoski tim je zaslužan za izložbenu koncepciju koja uspostavlja preklapanja i pronalazi sistem u kom se formiraju različiti kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih mestom koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju - što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije, uz kustoske radionice, biće organizovan i edukativni program u saradnji sa Domom kulture Studentski Grad i mnogobrojnim akterima na lokalnoj umetničkoj i kulturnoj sceni.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

 

Iz koncepta izložbe ZAJEDNIČKI JEZIK:

It is far easier to dream about dreams of commonality than to live them. To speak a language in common, means using the common signifier “we” but also doing it carefully. We do not want to speak on somebody’s behalf, but rather to try and establish a new collective body which “speaks” this language by understanding and feeling the same problems.

That language knows only the plural. It has multiple meanings, it is supranational, transcultural, it doesn’t know nor is it concerned with boundaries. It is, above all else, an exchange, and as such it is not possible to find only one point of intersection where all the roads, ideas and perspectives converge and all the voices merge. There is no need to search for such a singularity. Instead of the one point of intersection we are developing constellations, instead of a gentle touch we opt for permeation as a strategy. Instead of occasional meetings, we offer tangling which cannot be untangled as a new approach. Instead of using sporadic, familiar words, the entire linguistic apparatus based on understanding becomes the means of communication which we use.

When we speak a language in common we don’t speak in generalities, but we do speak about generally present points of worries. If new beginnings and new worlds are possible (and we believe that they are) how are we going to establish a new collective body which will live through them? How do we use noises of contemporary society to explore the horizons and spaces of the future which are hinted at? How do we imagine and reach them?

Naš svet možda nije zadesio atomski udar kao u pesmi “I Melt With You” ali on svejedno jeste na samoj ivici društvenog, ekološkog, ekonomskog kolapsa, i baš u takvom svetu osećamo potrebu da gradimo novi kolektivitet jer nam je neophodan. Onaj koji svoju snagu ne meri zgusnutim redovima, niti mnogobrojnošću. On se ne gradi kroz fantaziju o velikom zajedništvu, već kroz mnogo malih povezivanja. Kroz mnogo topljenja i stapanja (Paviljon Cvijete Zuzorić), kroz zajedničke snove ili košmare o boljim životima (Planetarijum), kroz sve ono za šta ili protiv čega ćemo se tek boriti zajedno (Barutana)... Gradi se sporo, i pažljivo, kroz mnoštvo nežnih relacija i odnosa, iskričavih strujanja, razmenu energije, elektricitet, vibracije. Spojnice novog kolektiva nisu ni čvrste ni fiksirane. Granice nisu definisane, nema oštrih ivica. Novi kolektiv je pre svega heterogeni fluks. Nežan je, fleksibilan i fluidan, i baš zato izuzetno otporan.

 

Izložba je segmentirana u 11 izložbenih celina u kojima učestvuje ukupno 118 izlagača iz celog sveta, a veliki broj učesnika nastupiće i u pratećem programu Bijenala.

 

UMETNIČKI PAVILJON “CVIJETA ZUZORIĆ”, uto-pet 13-19h, vikend 12-18h

Izložbena celina: NEW CONSTELLATIONS - I'll stop the world and melt with you

Exhibitors: Adna Muslija, Clément Bedel, Danijela Matović, Iva Palurović, Iris Blauensteiner, Jelena Micić, Jovan Turčinović, KOLXOZ, Katarina Stanojlović, Konstantinos Petrović, Lidija Ristić, Ljubomir Popović, Marija Anđelković, Marko Riboškić, Milica Mijajlović, Milica Vesić, Nina Puhar i Milica Žujović, Ognjen Rodić, Sanja Anđelković, Sanja Ćopić, Sara Milojević i Luka Jovanov, Shaotong He, Sofija Pavković, Sonja Jo, Topčiderska klasa (Aleksandar Jovanović, David Radonjić, Jovana Blagojević, Ksenija Erjavec, Marija Solujić, Marijana Arunović, Marko Obradović, Mihailo Ristić, Nevena Ostojić i Pavle Ćurčić), Vanja Novaković, Vanja Žunić i Pavle Banović, Vera Kavaleuskaya, Viktoria Schmid, Žarko Aleksić

 

GALERIJA ULUS, uto-ned 13-20h

Exhibition: : BUBBLE: Dropped in the state of imaginary grace

Exhibitors: Davud Turković, Isidora Krstić, Jana Gligorijević i Marija Stanković, Jelena Milićević, Milena Petronijević, Nikša Suzić, Pavle Golijanin, Sara Masnikosa, Tamara Milošević, Zulfikar Filandra

 

PODRUM GALERIJE ULUS, uto-ned 13-20h

Exhibition: BORDERLINE: I saw the world thrashing all around your face

Exhibitors: Ana Aleksić, Andrijana Bugarić, Anja Tončić, Glen De Cock, Ivana Mirchevska i Elena Chemerska, Ksenija Tajsić, Léa Tissot, Miljana Niković

 

VELIKI BARUTNI MAGACIN (Barutana), uto-ned 11-19h

Izložbena celina: BATTLEGROUND: There's nothing you and I won't do

Exhibitors: Darja Mamula, Katarina Ilijašević, Marija Nikolić, Milena Ivanović, Nikola Radosavljević, Romana Pehar, SABA (Silvia Amancei i Bogdan Armanu), Slobodan Sailović, Vojislav Pavlović

 

RIMSKI BUNAR, uto-sub 11-19h

Exhibition: REMEDY: I made a pilgrimage to save this humans race

Exhibitors: Bojana Branković, Kristina Palanjuk, Nemanja Milenković, Rita Nobre, Sofiia Sorokina, Tisa Neža Herlec i Mojca Zupančič

 

VOJNI BUNKER, uto-sub 11-19h

Exhibition: UNDERNEATH: Moving forward using all my breath

Exhibitors: Anja Štark, Darko Sretić, Dunja Ćorlomanović, Lazar Stojić, Milena Petrović, Pavle Radović, Vladimir Vasić

 

AMAM - STARO TURSKO KUPATILO (Planetarijum), uto-sub 11-19h

Exhibition: #GOALS: Dream of better lives

 

Exhibitors: Aleksandar Radičević, Juliana Nozomi, Kristina Bajilo, Mila Panić, Pavle Ćurčić, Tara Rodić

 

KONAK KNEGINJE LJUBICE, utorak-četvrtak i subota: 10-17h pet: 10-18h, ned: 10-14h

Exhibition: IDENTITIES: Was it always mesh and lace?

Exhibitors: Adrienn Újházi i Marija Šumarac, Dea Džanković, Dejan Krstić, Karen Nhea Nielsen i Marko Gutić Mižimakov, Katarina Vasiljević, Lubica Mildeova, Nataša Nedelkova, Sandra Lakićević, Sara Apostolović, Saša Tatić, Sofija Milčić, Sofija Modošanov, Sybil Montet, Teodora Dimitrijević, Željka Aleksić

 

FOOTNOTE CENTRE, uto-sub 15-19h

Izložbena celina: TÊTE-À-TÊTE: The future's open wide

Exhibitors: Agata Szymanek, Aleksandar Rakezić, Alexandra Papademetriou, Hekler (Nataša Prljević, Jelena Prljević, Sonja Blum), Maja Simišić, Milica Dukić, Nađa Kračunović, Denise Lee, David Bilek, Tijana Radenković

 

LUNA PARK

Exhibitors: Borjan Grujić, Nastasija Franklin and Jelena Krivokapić, SABA (Silvia Amancei and Bogdan Armanu)

 

JAVNI PROSTORI U OKVIRU BEOGRADKSE TVRĐAVE – na otvorenom

Označeni su na mapi Bijenala

Izlagači/ce: Bogdan Đukanović, Darija Dragojlović, Jelisaveta Rapaić, Rebekka Ana Aimée Stuhlemer, Samit Nesvrstanih

 

JAVNI PROSTORI IZVAN BEOGRADSKE TVRĐAVE

Označeni su na mapi Bijenala

Brankov most - silazak sa mosta prema Zelenom vencu i Gavrila Principa: Alma Gačanin, “Good life”

Kuća legata, Kneza Mihaila 46: Bojan Stojčić “Seeking for a person”

Tošin Bunar - posle isključenja sa autoputa kod studentskog doma “11. april”: Kemil Bekteši, “Bekteši”

Gavrila Principa - preko puta Ekonomskog fakulteta i OŠ ”Isidora Sekulić”: Olena Newkryta, “Und Wir Mittendrin. Wir sind Hier. Wir sind bei Uns”

Ružičnjak iza Vojnog muzeja + pešački prelaz iz Knez Mihailove ulice ka Beogradskoj tvrđavi: Jovana Sudimac, “Swoosh grip”

 

PERFORMANSI / JAVNI NASTUPI

Performers: Aleks Zain i Nataša Milojević, Nemanja Bošković, Nina Ristić, Ognjen Rodić, Sonja Radaković, Stefan Lukić, Tisa Neža Herlec i Mojca Zupančič, Viking Krew

 

MKM – KULTURNI CENTAR MAGACIN - vreme događaja će biti najavljeno

 

SAHAT KULA - vreme događaja će biti najavljeno

 

KULA NEBOJŠA - vreme događaja će biti najavljeno

 

 

 

PRATEĆI PROGRAM:

 

July 29th 17:00h /// The Grand Opening of the Biennial /// Cvijeta Zuzorić Art Pavilion, Mali Kalemegdan 1

29. jul 17-24h /// Matine piknik - Kišobran žurka /// Donji grad - Beogradska tvrđava (plato ispred Planetarijuma)

1. avgust 18h-20h /// Topčiderska klasa - žurka povodom useljenja /// UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

1. avgust 20h /// Koncert - Tisa Neža Herlec - vokal; Yaşar Kan - saksofon; Mojca Zupančič - sintisajzer; Rok Zalokar - sintisajzer; Ruggero Di Luisi - perkusije, bubnjevi, Aleksandar Škorić - perkusije, bubnjevi /// Muzički paviljon - Gornji grad - Beogradska tvrđava

4. avgust 17-20h /// Hekler - radionica /// Online / KC “Fusnota”, Strahinjića Bana 12 (dvorišna zgrada)

5 - 7. avgust 10-17h /// Trišnja - radionica /// Luna park

7. avgust 17-20h /// Hekler - radionica /// Online / KC “Fusnota”, Strahinjića Bana 12 (dvorišna zgrada)

10. avgust 17-20h /// Hekler - radionica /// Online / KC “Fusnota”, Strahinjića Bana 12 (dvorišna zgrada)

14. avgust 13h /// Agata - radionica virtuelnog dodira /// Online

25 - 29. avgust tačno vreme će biti naknadno objavljeno/// Alexandra Papademetriou - radionica “The Degrowth Toolbox for Artistic

28. avgust 19h /// Nina Ristić - predstava “Positive” Lockdown /// UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

2. septembar 18h /// Vera Kavaleuskaya - kolektivna subverzivna meditacija “All that has melted into air, inhale” /// UP “Cvijeta Zuzorić”

3. septembar 19h /// Nemanja Bošković - performans “Ray” /// Kula Nebojša, Donji grad - Beogradska tvrđava

4th of September, 20h /// “Masochism” - play /// KC “Magacin”, Kraljevića Marka 7

* Sonja Radaković - performans /// Sahat kula - Beogradska tvrđava

5. septembar 19h /// Zatvaranje izložbe / Viking Crew - koncert /// terasa UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

* 15 - 30. septembar /// Diskurzivni program /// Dom kulture “Studentski grad”

* Datum i vreme programa će biti naknadno objavljeni na sajtu i društvenim mrežama Bijenala mladih

 

 

KARTE

Ulaz na Bijenale mladih će na dan otvaranja biti na svim lokacijama besplatan.

Tokom trajanja izložbe prilikom posete Barutani, Vojnom bunkeru i Rimskom bunaru naplaćivaće se karte za ulazak od strane Beogradske tvrđave, ali će za posetioce Bijenala, uz pokazivanje propusnice koja se nalazi na sajtu Bijenala, cene karti biti subvencionisane u iznosu od 50% u odnosu na regularnu cenu karte i iznosiće: Rimski bunar - 60 dinara, Vojni bunker 50 dinara, Veliki barutni magacin - 100 dinara, odnosno za sva tri prostora - 210 dinara. U svim ostalim prostorima ulaz na Bijenale mladih je besplatan. Bijenale mladih ne ostvaruje prihod od prodatih ulaznica.

 

Partner Bijenala mladih je Dom kulture Studentski grad i JP Beogradska tvrđava, a podršku Bijenalu pružili su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Muzej grada Beograda, Kulturni centar Magacin (MKM), Astronomsko društvo Ruđer Bošković, Centar za promociju nauke, Footnote Centre, Austrijski kulturni forum, Ambasada Republike Češke, Zajedničko.org, JKP Zelenilo, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Institut za savremenu umjetnost Crne Gore (ISU), Beogradski zoološki vrt, Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB), Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu (FLU), Anatomski muzej/Medicinski fakultet u Beogradu, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu (FDU), Izlagački prostor U10, Galerija Remont, Zepter osveživači, Luna park Adria – Beograd, Kišobran, Converse i Kuća legata.

Molimo sve posetioce da se pridržavaju svih aktuelnih pandemijskih mera opreza i budu odgovorni prema sebi i drugima.

Dobre vesti /// 29. jul 2021.

https://dobrevesti.rs/%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8/item/13578-bijenale-mladih-medjunarodna-izlozba-savremene-umetnosti

BIJENALE MLADIH: Međunarodna izložba savremene umetnosti

Međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici otvorena je danas na više lokacija u Beogradu.

To su: Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i niz javnih prostora) sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave.

Ceremonija otvaranja obavljena je danas u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu a u istom momentu otvorena su sva ostala izložbena mesta. Piknik povodom otvaranja trajaće od 17-24 časa na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana.

Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK 2021 realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a (Udruženje likovnih umetnika Srbije) a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.

Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih (1972-1990) koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“. Takođe, širi okvir ovog poduhvata je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Organizacioni tim Bijenala je sastavljen od 35 mladih protagonista na polju kulture, a samo Bijenale uveliko prevazilazi strogo izložbenu formu i zamišljeno je kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, samoorganizaciju u pogledu produkcije, a otvorena je za nove učesnike i partnerstva i predviđa mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko. One su skupa sa Organizacionim timom mladih radile na razvijanju novih ideja mladih umetnika koje su se kasnije i (ko)producirale, a biće predstavljene na izložbi. Kustoski tim je zaslužan za izložbenu koncepciju koja uspostavlja preklapanja i pronalazi sistem u kom se formiraju različiti kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih mestom koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju – što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije, uz kustoske radionice, biće organizovan i edukativni program u saradnji sa Domom kulture Studentski Grad i mnogobrojnim akterima na lokalnoj umetničkoj i kulturnoj sceni.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade. Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Izvor: ULUS

Click for Serbia /// 29. jul 2021.

https://clickforserbia.org/sr/events/youth-biennial-2021/

Bijenele Mladih 2021

Bijenale mladih 2021 koje nosi naziv Zajednički jezik, a biće realizovano od 29. jula do 5. septembra 2021. godine na više lokacija u gradu.

For the most part, the exhibition will take place at Kalemegdan fortress, in the period from July 29th until September 5th. It is recommended that the artworks are thought through in regards to the given venue: public surfaces and the institutions which are to be found there (the Nebojša Tower, the Observatory, the Natural History Museum, The Belgrade ZOO, the Military Museum, The Roman Well, Barutana, the Amusement Park, etc…)

The discursive program will take place during the period of the exhibition and will address the topics initiated in the exhibition. Through conversations with competent speakers from the fields of the humanities, as well as natural and applied sciences, we will try to answer some of the posed questions and move young people towards thinking through important social topics.

Izlazak /// 29. jul 2021.

https://izlazak.com/component/jem/event/12801-bijenale-mladih-zajednicki-jezik

Bijenale mladih - Zajednički jezik

Od 29. jula u periodu od 17-22h će biti otvoreno Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i niz javnih prostora) sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave. Ceremonija otvaranja obaviće se 29. jula u 17h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1, a u istom momentu biće otvorena i sva ostala izložbena mesta. Piknik povodom otvaranja trajaće od 17-24h na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana. Izložba traje do 05.09.

Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK 2021 realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.

Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih (1972-1990) koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“. Takođe, širi okvir ovog poduhvata je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Organizacioni tim Bijenala je sastavljen od 35 mladih protagonista na polju kulture, a samo Bijenale uveliko prevazilazi strogo izložbenu formu i zamišljeno je kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, samoorganizaciju u pogledu produkcije, a otvorena je za nove učesnike i partnerstva i predviđa mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko. One su skupa sa Organizacionim timom mladih radile na razvijanju novih ideja mladih umetnika koje su se kasnije i (ko)producirale, a biće predstavljene na izložbi. Kustoski tim je zaslužan za izložbenu koncepciju koja uspostavlja preklapanja i pronalazi sistem u kom se formiraju različiti kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih mestom koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju - što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije, uz kustoske radionice, biće organizovan i edukativni program u saradnji sa Domom kulture Studentski Grad i mnogobrojnim akterima na lokalnoj umetničkoj i kulturnoj sceni.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Iz koncepta izložbe ZAJEDNIČKI JEZIK:

It is far easier to dream about dreams of commonality than to live them. To speak a language in common, means using the common signifier “we” but also doing it carefully. We do not want to speak on somebody’s behalf, but rather to try and establish a new collective body which “speaks” this language by understanding and feeling the same problems.

That language knows only the plural. It has multiple meanings, it is supranational, transcultural, it doesn’t know nor is it concerned with boundaries. It is, above all else, an exchange, and as such it is not possible to find only one point of intersection where all the roads, ideas and perspectives converge and all the voices merge. There is no need to search for such a singularity. Instead of the one point of intersection we are developing constellations, instead of a gentle touch we opt for permeation as a strategy. Instead of occasional meetings, we offer tangling which cannot be untangled as a new approach. Instead of using sporadic, familiar words, the entire linguistic apparatus based on understanding becomes the means of communication which we use.

When we speak a language in common we don’t speak in generalities, but we do speak about generally present points of worries. If new beginnings and new worlds are possible (and we believe that they are) how are we going to establish a new collective body which will live through them? How do we use noises of contemporary society to explore the horizons and spaces of the future which are hinted at? How do we imagine and reach them?

Naš svet možda nije zadesio atomski udar kao u pesmi “I Melt With You” ali on svejedno jeste na samoj ivici društvenog, ekološkog, ekonomskog kolapsa, i baš u takvom svetu osećamo potrebu da gradimo novi kolektivitet jer nam je neophodan. Onaj koji svoju snagu ne meri zgusnutim redovima, niti mnogobrojnošću. On se ne gradi kroz fantaziju o velikom zajedništvu, već kroz mnogo malih povezivanja. Kroz mnogo topljenja i stapanja (Paviljon Cvijete Zuzorić), kroz zajedničke snove ili košmare o boljim životima (Planetarijum), kroz sve ono za šta ili protiv čega ćemo se tek boriti zajedno (Barutana)... Gradi se sporo, i pažljivo, kroz mnoštvo nežnih relacija i odnosa, iskričavih strujanja, razmenu energije, elektricitet, vibracije. Spojnice novog kolektiva nisu ni čvrste ni fiksirane. Granice nisu definisane, nema oštrih ivica. Novi kolektiv je pre svega heterogeni fluks. Nežan je, fleksibilan i fluidan, i baš zato izuzetno otporan.

Izložba je segmentirana u 11 izložbenih celina u kojima učestvuje ukupno 118 izlagača iz celog sveta, a veliki broj učesnika nastupiće i u pratećem programu Bijenala.

WIDEWALLS /// 29. JUL 2021.

https://www.widewalls.ch/magazine/youth-biennial-2021-belgrade

 

The Serbian contemporary scene is surely not that visible for many people, and the reasons for that are multiple. This country has passed through wars, economic crises, and transition In the past, and it still struggles with numerous social, economic, and environmental issues. However, despite the difficult situation in terms of funding, a divide between the institutional and independent art production, and the influx of foreign capital (in the attempt of creating an art market), the things are moving forward.

The art scene is diverse with numerous initiatives, one of the most recent ones being the Youth Biennial. For a very long time, the local art scene hasn’t had a chance to have full insight into the practices of the young artists, and this particular manifestation tends to change that by bringing a bold curatorial concept imagined to showcase the fresh international and local production.

Presented to the Belgrade public for the first time, this year's Youth Biennial titled Language in Common is organized under the jurisdiction of The Association of Fine Artists of Serbia (ULUS) across Belgrade, the capital of Serbia.

 

Elle /// 29. jul 2021.

https://elle.rs/Lifestyle/Umetnost/a31992/bijenale-mladih-zajednicki-jezik-izlozba.html

Danas se otvara Bijenale mladih - ZAJEDNIČKI JEZIK! Posetite ovu međunarodnu izložbu savremene umetnosti do 5.9.

Leto je u znaku Bijenala mladih!

Obaveštavamo Vas da će 29. jula u periodu od 17-22h biti otvoreno Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i niz javnih prostora) sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave.

Ceremonija otvaranja obaviće se 29. jula u 17h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1, a u istom momentu biće otvorena i sva ostala izložbena mesta. Piknik povodom otvaranja trajaće od 17-24h na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana.

Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK 2021 realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.

Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih (1972-1990) koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“. Takođe, širi okvir ovog poduhvata je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Organizacioni tim Bijenala je sastavljen od 35 mladih protagonista na polju kulture, a samo Bijenale uveliko prevazilazi strogo izložbenu formu i zamišljeno je kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, samoorganizaciju u pogledu produkcije, a otvorena je za nove učesnike i partnerstva i predviđa mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko. One su skupa sa Organizacionim timom mladih radile na razvijanju novih ideja mladih umetnika koje su se kasnije i (ko)producirale, a biće predstavljene na izložbi. Kustoski tim je zaslužan za izložbenu koncepciju koja uspostavlja preklapanja i pronalazi sistem u kom se formiraju različiti kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih mestom koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju - što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije, uz kustoske radionice, biće organizovan i edukativni program u saradnji sa Domom kulture Studentski Grad i mnogobrojnim akterima na lokalnoj umetničkoj i kulturnoj sceni.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Iz koncepta izložbe ZAJEDNIČKI JEZIK
It is far easier to dream about dreams of commonality than to live them. To speak a language in common, means using the common signifier “we” but also doing it carefully. We do not want to speak on somebody’s behalf, but rather to try and establish a new collective body which “speaks” this language by understanding and feeling the same problems.

That language knows only the plural. It has multiple meanings, it is supranational, transcultural, it doesn’t know nor is it concerned with boundaries. It is, above all else, an exchange, and as such it is not possible to find only one point of intersection where all the roads, ideas and perspectives converge and all the voices merge. There is no need to search for such a singularity. Instead of the one point of intersection we are developing constellations, instead of a gentle touch we opt for permeation as a strategy. Instead of occasional meetings, we offer tangling which cannot be untangled as a new approach. Instead of using sporadic, familiar words, the entire linguistic apparatus based on understanding becomes the means of communication which we use.

When we speak a language in common we don’t speak in generalities, but we do speak about generally present points of worries. If new beginnings and new worlds are possible (and we believe that they are) how are we going to establish a new collective body which will live through them? How do we use noises of contemporary society to explore the horizons and spaces of the future which are hinted at? How do we imagine and reach them?

Naš svet možda nije zadesio atomski udar kao u pesmi “I Melt With You” ali on svejedno jeste na samoj ivici društvenog, ekološkog, ekonomskog kolapsa, i baš u takvom svetu osećamo potrebu da gradimo novi kolektivitet jer nam je neophodan. Onaj koji svoju snagu ne meri zgusnutim redovima, niti mnogobrojnošću. On se ne gradi kroz fantaziju o velikom zajedništvu, već kroz mnogo malih povezivanja. Kroz mnogo topljenja i stapanja (Paviljon Cvijete Zuzorić), kroz zajedničke snove ili košmare o boljim životima (Planetarijum), kroz sve ono za šta ili protiv čega ćemo se tek boriti zajedno (Barutana)... Gradi se sporo, i pažljivo, kroz mnoštvo nežnih relacija i odnosa, iskričavih strujanja, razmenu energije, elektricitet, vibracije. Spojnice novog kolektiva nisu ni čvrste ni fiksirane. Granice nisu definisane, nema oštrih ivica. Novi kolektiv je pre svega heterogeni fluks. Nežan je, fleksibilan i fluidan, i baš zato izuzetno otporan.

Izložba je segmentirana u 11 izložbenih celina u kojima učestvuje ukupno 118 izlagača iz celog sveta, a veliki broj učesnika nastupiće i u pratećem programu Bijenala.

PROGRAM
UMETNIČKI PAVILJON “CVIJETA ZUZORIĆ”, uto-pet 13-19h, vikend 12-18h

Izložbena celina: NEW CONSTELLATIONS - I'll stop the world and melt with you

Exhibitors: Adna Muslija, Clément Bedel, Danijela Matović, Iva Palurović, Iris Blauensteiner, Jelena Micić, Jovan Turčinović, KOLXOZ, Katarina Stanojlović, Konstantinos Petrović, Lidija Ristić, Ljubomir Popović, Marija Anđelković, Marko Riboškić, Milica Mijajlović, Milica Vesić, Nina Puhar i Milica Žujović, Ognjen Rodić, Sanja Anđelković, Sanja Ćopić, Sara Milojević i Luka Jovanov, Shaotong He, Sofija Pavković, Sonja Jo, Topčiderska klasa (Aleksandar Jovanović, David Radonjić, Jovana Blagojević, Ksenija Erjavec, Marija Solujić, Marijana Arunović, Marko Obradović, Mihailo Ristić, Nevena Ostojić i Pavle Ćurčić), Vanja Novaković, Vanja Žunić i Pavle Banović, Vera Kavaleuskaya, Viktoria Schmid, Žarko Aleksić

GALERIJA ULUS, uto-ned 13-20h

Exhibition: : BUBBLE: Dropped in the state of imaginary grace

Exhibitors: Davud Turković, Isidora Krstić, Jana Gligorijević i Marija Stanković, Jelena Milićević, Milena Petronijević, Nikša Suzić, Pavle Golijanin, Sara Masnikosa, Tamara Milošević, Zulfikar Filandra

PODRUM GALERIJE ULUS, uto-ned 13-20h

Exhibition: BORDERLINE: I saw the world thrashing all around your face

Exhibitors: Ana Aleksić, Andrijana Bugarić, Anja Tončić, Glen De Cock, Ivana Mirchevska i Elena Chemerska, Ksenija Tajsić, Léa Tissot, Miljana Niković

VELIKI BARUTNI MAGACIN (Barutana), uto-ned 11-19h

Izložbena celina: BATTLEGROUND: There's nothing you and I won't do

Exhibitors: Darja Mamula, Katarina Ilijašević, Marija Nikolić, Milena Ivanović, Nikola Radosavljević, Romana Pehar, SABA (Silvia Amancei i Bogdan Armanu), Slobodan Sailović, Vojislav Pavlović

RIMSKI BUNAR, uto-sub 11-19h

Exhibition: REMEDY: I made a pilgrimage to save this humans race

Exhibitors: Bojana Branković, Kristina Palanjuk, Nemanja Milenković, Rita Nobre, Sofiia Sorokina, Tisa Neža Herlec i Mojca Zupančič

VOJNI BUNKER, uto-sub 11-19h

Exhibition: UNDERNEATH: Moving forward using all my breath

Exhibitors: Anja Štark, Darko Sretić, Dunja Ćorlomanović, Lazar Stojić, Milena Petrović, Pavle Radović, Vladimir Vasić

AMAM - STARO TURSKO KUPATILO (Planetarijum), uto-sub 11-19h

Exhibition: #GOALS: Dream of better lives

Exhibitors: Aleksandar Radičević, Juliana Nozomi, Kristina Bajilo, Mila Panić, Pavle Ćurčić, Tara Rodić

KONAK KNEGINJE LJUBICE, utorak-četvrtak i subota: 10-17h pet: 10-18h, ned: 10-14h

Exhibition: IDENTITIES: Was it always mesh and lace?

Exhibitors: Adrienn Újházi i Marija Šumarac, Dea Džanković, Dejan Krstić, Karen Nhea Nielsen i Marko Gutić Mižimakov, Katarina Vasiljević, Lubica Mildeova, Nataša Nedelkova, Sandra Lakićević, Sara Apostolović, Saša Tatić, Sofija Milčić, Sofija Modošanov, Sybil Montet, Teodora Dimitrijević, Željka Aleksić

FOOTNOTE CENTRE, uto-sub 15-19h

Izložbena celina: TÊTE-À-TÊTE: The future's open wide

Exhibitors: Agata Szymanek, Aleksandar Rakezić, Alexandra Papademetriou, Hekler (Nataša Prljević, Jelena Prljević, Sonja Blum), Maja Simišić, Milica Dukić, Nađa Kračunović, Denise Lee, David Bilek, Tijana Radenković

LUNA PARK

Exhibitors: Borjan Grujić, Nastasija Franklin and Jelena Krivokapić, SABA (Silvia Amancei and Bogdan Armanu)

JAVNI PROSTORI U OKVIRU BEOGRADKSE TVRĐAVE – na otvorenom

Označeni su na mapi Bijenala

Izlagači/ce: Bogdan Đukanović, Darija Dragojlović, Jelisaveta Rapaić, Rebekka Ana Aimée Stuhlemer, Samit Nesvrstanih

JAVNI PROSTORI IZVAN BEOGRADSKE TVRĐAVE

Označeni su na mapi Bijenala

Brankov most - silazak sa mosta prema Zelenom vencu i Gavrila Principa: Alma Gačanin, “Good life”

Kuća legata, Kneza Mihaila 46: Bojan Stojčić “Seeking for a person”

Tošin Bunar - posle isključenja sa autoputa kod studentskog doma “11. april”: Kemil Bekteši, “Bekteši”

Gavrila Principa - preko puta Ekonomskog fakulteta i OŠ ”Isidora Sekulić”: Olena Newkryta, “Und Wir Mittendrin. Wir sind Hier. Wir sind bei Uns”

Ružičnjak iza Vojnog muzeja + pešački prelaz iz Knez Mihailove ulice ka Beogradskoj tvrđavi: Jovana Sudimac, “Swoosh grip”.

PERFORMANSI / JAVNI NASTUPI

Performers: Aleks Zain i Nataša Milojević, Nemanja Bošković, Nina Ristić, Ognjen Rodić, Sonja Radaković, Stefan Lukić, Tisa Neža Herlec i Mojca Zupančič, Viking Krew

MKM – KULTURNI CENTAR MAGACIN - vreme događaja će biti najavljeno

SAHAT KULA - vreme događaja će biti najavljeno

KULA NEBOJŠA - vreme događaja će biti najavljeno

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRATEĆI PROGRAM:

July 29th 17:00h /// The Grand Opening of the Biennial /// Cvijeta Zuzorić Art Pavilion, Mali Kalemegdan 1

29. jul 17-24h /// Matine piknik - Kišobran žurka /// Donji grad - Beogradska tvrđava (plato ispred Planetarijuma)

1. avgust 18h-20h /// Topčiderska klasa - žurka povodom useljenja /// UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

1. avgust 20h /// Koncert - Tisa Neža Herlec - vokal; Yaşar Kan - saksofon; Mojca Zupančič - sintisajzer; Rok Zalokar - sintisajzer; Ruggero Di Luisi - perkusije, bubnjevi, Aleksandar Škorić - perkusije, bubnjevi /// Muzički paviljon - Gornji grad - Beogradska tvrđava

4. avgust 17-20h /// Hekler - radionica /// Online / KC “Fusnota”, Strahinjića Bana 12 (dvorišna zgrada)

5 - 7. avgust 10-17h /// Trišnja - radionica /// Luna park

7. avgust 17-20h /// Hekler - radionica /// Online / KC “Fusnota”, Strahinjića Bana 12 (dvorišna zgrada)

10. avgust 17-20h /// Hekler - radionica /// Online / KC “Fusnota”, Strahinjića Bana 12 (dvorišna zgrada)

14. avgust 13h /// Agata - radionica virtuelnog dodira /// Online

25 - 29. avgust tačno vreme će biti naknadno objavljeno/// Alexandra Papademetriou - radionica “The Degrowth Toolbox for Artistic

28. avgust 19h /// Nina Ristić - predstava “Positive” Lockdown /// UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

2. septembar 18h /// Vera Kavaleuskaya - kolektivna subverzivna meditacija “All that has melted into air, inhale” /// UP “Cvijeta Zuzorić”

3. septembar 19h /// Nemanja Bošković - performans “Ray” /// Kula Nebojša, Donji grad - Beogradska tvrđava

4th of September, 20h /// “Masochism” - play /// KC “Magacin”, Kraljevića Marka 7

* Sonja Radaković - performans /// Sahat kula - Beogradska tvrđava

5. septembar 19h /// Zatvaranje izložbe / Viking Crew - koncert /// terasa UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

* 15 - 30. septembar /// Diskurzivni program /// Dom kulture “Studentski grad”

* Datum i vreme programa će biti naknadno objavljeni na sajtu i društvenim mrežama Bijenala mladih

KARTE
Ulaz na Bijenale mladih će na dan otvaranja biti na svim lokacijama besplatan.

Tokom trajanja izložbe prilikom posete Barutani, Vojnom bunkeru i Rimskom bunaru naplaćivaće se karte za ulazak od strane Beogradske tvrđave, ali će za posetioce Bijenala, uz pokazivanje propusnice koja se nalazi na sajtu Bijenala, cene karti biti subvencionisane u iznosu od 50% u odnosu na regularnu cenu karte i iznosiće: Rimski bunar - 60 dinara, Vojni bunker 50 dinara, Veliki barutni magacin - 100 dinara, odnosno za sva tri prostora - 210 dinara. U svim ostalim prostorima ulaz na Bijenale mladih je besplatan. Bijenale mladih ne ostvaruje prihod od prodatih ulaznica.

Partner Bijenala mladih je Dom kulture Studentski grad i JP Beogradska tvrđava, a podršku Bijenalu pružili su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Muzej grada Beograda, Kulturni centar Magacin (MKM), Astronomsko društvo Ruđer Bošković, Centar za promociju nauke, Footnote Centre, Austrijski kulturni forum, Ambasada Republike Češke, Zajedničko.org, JKP Zelenilo, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Institut za savremenu umjetnost Crne Gore (ISU), Beogradski zoološki vrt, Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB), Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu (FLU), Anatomski muzej/Medicinski fakultet u Beogradu, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu (FDU), Izlagački prostor U10, Galerija Remont, Zepter osveživači, Luna park Adria – Beograd, Kišobran, Converse i Kuća legata.

Sponzori Bijenala su: Epson, Alma Quattro, Media Max, Kronošpan, Mačkov podrum, Verkat.

Espreso /// 29. jul 2021.

https://www.espreso.co.rs/kultura/galerija/842345/bijenale-mladih-izlozba-savremene-umetnosti

BIJENALE MLADIH: Otvorena je međunarodna izložba savremene umetnosti na više lokacija u Beogradu

Na izložbi su predstavljeni radovi više od 120 umetnika do 35 godina, a koji su objedinjeni temom Zajednički jezik

Bijenale mladih je međunarodna izložba savremene umetnosti koja će po prvi put biti održana u Beogradu. Organizovana je pod okriljem ULUS-a (Udruženje likovnih umetnika Srbije), na više lokacija:

Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacinu...

Izložba je zvanično otvorena danas u 17h u UP Cvijeta Zuzorić.

Na izložbi su predstavljeni radovi više od 120 umetnika do 35 godina, naziv izložbe je Zajednički jezik, u okviru koje je obrađeno više tema:

CONFINEMENT (izolacija, usamljenost, klaustrofobija, kriza, white cube, identitet, ideologija, društvene mreže, introspekcija/sloboda),

BREATHING (zajedništvo, urgentnost, neophodnost, strujanje, razmena, oživljavanje, disanje, svežina, ritam, protočnost, promena, pokretljivost, propustljivost, neukrotivost),

POST- (Post… post… pos..t, kriza, mladost, polarizacija, imaginacija, kapitalizam)

Kako su organizatori ranije govorili, izložba komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je, kako je navedeno, konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to – on je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju, te mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Juče smo otišli do Kalemegdana da proverimo kako teku pripreme za današnje otvaranje izložbe i tamo smo naišli na već postavljenu konstrukciju mladog umetnika Bogdana Đukanovića.

Pored njegovog rada zatekli smo mlade ljude koji su iskoristili priliku da svoja trenutna razmišlja i osećanja iskažu na zidu u vidu crteža ili teksta i na taj način upotpune koncept mladog umetnika. Bogdan je postavio veliki "Prolaz" na Savsko šetalište na Kalemegdanu, rad koji je napravio povodom ove manifestacije. Unutrašnjost zidova je ispunio dnevnim novinama koje je dobijao od svojih sugrađana u poslednjih godinu dana, dok je spoljašnjost zidova ostavio publici koja šeta Kalemegdanom da ispuni grafitima. Polazište mu je bila ideja da napravi pravolinijski procep kao metaforu društvenog odnosa dnevne politike i kulture prema pojedincu.

Zamislio je da ljudi prolaze između zidova i da se na taj način nađu u "neizvesnoj situaciji", da im nedostatak fizičkog prostora oduzme moć na trenutak i na taj način podstakne racionalizaciju osećaja slobode, kao i preispitivanje njene važnosti. U pitanju je interaktivan i otvoren umetnički rad koji svojim prisustvom poziva publiku da bude slobodna da ga upotpuni svojim idejama i osećanjima, kroz crtež ili tekst.

"Prolaz", kao i ostala dela koja će biti izložena u okviru Bijenala mladih možete pogledati do 5. septembra.

Mašina /// 28. jul 2021.

https://www.masina.rs/bijenale-mladih-u-beogradu-od-29-jula-do-5-septembra-na-vise-lokacija/

Bijenale mladih u Beogradu od 29. jula do 5. septembra na više lokacija

Bijenale će obuhvatiti međunarodnu izložbu savremene umetnosti mladih, radionice produkcije radova sa timom kustosa iz Srbije i regiona i diskurzivni program.

Organizator bijenala je Udruženje likovnih umetnika Srbije, ULUS. Kako se navodi u zvaničnoj najavi, namera organizatora je da ponudi platformu za produkciju i izvođenje umetničkih radova, razmenu znanja i iskustava, izgradnju diskursa i ravnopravnu saradnju afirmisanim i novim akterima u polju umetnosti.

Kustoski tim Bijenala čine: Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, koje su angažovane na osnovu konkursa.

Tokom više nedelja održavanja bijenala mladi umetnici će biti u prilici da radom i udruživanjem doprinesu njegovom stvaranju, formatiranju i budućem smeru razvoja, a publika će moći da vidi radove na više lokacija u Beogradu: Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin.

Ovogodišnje bijenale nadovezuje se na tradiciju Bijenala mladih koje se od početka šezdesetih do početka osamdesetih godina održavalo u Rijeci, a od 1994-2004 u Vršcu i oslanja na baštinu Fonda mladih nastajalu u periodu od 1972-1990. godine, koju čuva ULUS.

Bijenalu su prethodile pripreme ostvarene u okviru inicijative ULUS Mladih, formirane 2020. godine kao programske jedinice ULUS-a za saradnju s mladim umetnicima, njihovu promociju i osnaživanje. U pripremama, koje su sadržale dve faze, učestvovalo je 100 mladih umetnika, a projekat je volonterski podržao veliki broj etabliranih kustosa, kritičara, organizatora kulturnih događaja i umetnika.

Pripreme su obuhvatile i saradnju sa evropskim (Sala D’Art Jove, Barselona, Španija), regionalnim (Institut za savremenu umjetnost Crne Gore, Podgorica, Crna Gora, Fakultet za stvari koje se ne mogu naučiti, Skoplje, Severna Makedonija) i lokalnim (Dom kulture Studentski grad i Arhitektonski fakultet u Beogradu) organizacijama.

Svečano otvaranje Bijenala će se održati 29. jula od 17h u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, a na dan otvaranja ulaz će biti besplatan na svim lokacijama. Na sajtu ULUS-a dostupna je i ulaznica čijim štampanjem se ostvaruje popust za posetu lokacijama na kojima ulaz neće biti dostupan ostalim danima, odnosno Barutani, Rimskom bunaru i Vojnom bunkeru.

Beogradska tvrđava /// 27. jul 2021.

https://www.beogradskatvrdjava.co.rs/bijenale-mladih-zajednicki-jezik/?lang=la

Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, biće otvoreno 29. jula, a trajaće do 5.septembra 2021.godine. Bijenale mladih se organizuje pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin , Amam -Planetarijum, Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i niz javnih prostora) sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave.

Ceremonija otvaranja obaviće se 29. jula u 17h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1, a u istom momentu biće otvorena i sva ostala izložbena mesta. Piknik povodom otvaranja trajaće od 17-24h na Donjem gradu Beogradske tvrđave, na platou ispred Planetarijuma.

Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK 2021 realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.
Izložba je segmentirana u 11 izložbenih celina u kojima učestvuje ukupno 118 izlagača iz celog sveta, a veliki broj učesnika nastupiće i u pratećem programu Bijenala.

Za sve one koji žele da posete dešavanja na Beogradskoj tvrđavi, dajemo pregled radnog vremena najznačajnijih lokacija, uz napomenu da su mnoga dešavanja organizuju i na otvorenom prostoru.

Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić”, uto-pet 13-19h, vikend 12-18h
Veliki barutni magacin (Barutana), uto-ned 11-19h
Rimski bunar, uto-sub 11-19h
Vojni bunker, uto-sub 11-19h
Amam (Planetarijum), uto-sub 11-19h

Ulaz na Bijenale mladih će na dan otvaranja biti na svim lokacijama besplatan, a tokom trajanja Bijenala, prilikom posete Barutani, Vojnom bunkeru i Rimskom bunaru naplaćivaće se ulaznice po umanjenoj ceni od 50% u odnosu na regularnu cenu za sve one koji ispoštuju proceduru koju su predvideli organizatori Bijenala mladih.

Dan u Beogradu /// 27. jul 2021.

https://www.danubeogradu.rs/2021/07/ulus-bijenale-mladih-zajednicki-jezik-language-in-common/

ULUS: Bijenale mladih – Zajednički jezik / Language In Common

Od 29. jula do 5. septembra 2021. na više lokacija u Beogradu ULUS će organizovati Bijenale mladih sa temom „Zajednički jezik / Language In Common„.

Bijenale mladih je međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, Galeriji ULUS, Rimskom bunaru, Vojnom bunkeru, Velikom barutnom magacinu (Barutana), Amamu (Planetarijum), Sahat kuli, Kuli Nebojša, KC „Footnote“, KC „Magacin“ i nizu drugih javnih prostora, sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave.

Ceremonija otvaranja obaviće se 29. jula (17.00) u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, a u istom momentu biće otvorena i sva ostala izložbena mesta.

Piknik povodom otvaranja trajaće od 17.00 do ponoći na Donjem Kalemegdanu, na platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana.

Bijenale mladih realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko.

One su skupa sa Organizacionim timom mladih radile na razvijanju novih ideja mladih umetnika koje su se kasnije i (ko)producirale, a biće predstavljene na izložbi. Kustoski tim je zaslužan za izložbenu koncepciju koja uspostavlja preklapanja i pronalazi sistem u kom se formiraju različiti kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih mestom koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju – što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja.

U okviru celokupne manifestacije, uz kustoske radionice, biće organizovan i edukativni program u saradnji sa DK „Studentski grad“ i mnogobrojnim akterima na lokalnoj umetničkoj i kulturnoj sceni.

Tema manifestacije „Zajednički jezik“ predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat.

Izložba je segmentirana u 11 izložbenih celina u kojima učestvuje ukupno 118 izlagača iz celog sveta, a veliki broj učesnika nastupiće i u pratećem programu Bijenala.

Oblakoder /// 26. jul 2021.

https://www.oblakoder.org.rs/kulturna-desavanja-u-gradu-26-jul-1-avgust/

Izložba: Bijenale maldih – Zajednički jezik @Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić

Bijenale mladih je međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacinu i nizu javnih prostora u gradu. Bijenale organizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40 novih radova mladih umetnika. Otvaranje manifestacije na kojoj će se predstaviti preko 120 mladih umetnika uzrasta do 35 godina je 29. jula u 17h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na malom kalemegdanu broj 1, a piknik povodom otvaranja trajaće od 17-24h na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana.

Piknik @Kalemegdan – Donji grad

Vanredno izdanje Piknika biće održano od 17h do 00h na Kelemgdanu, tačnije u Donjem gradu na platou ispred Planetarijuma. Ovaj put Piknik održavamo kao deo manifesatcije Bijenale mladih čije otvaranje je zakazano za isto vreme u Umetničkom paviljonu Cvejta Zuzorić. Muzička podrška Pikniku su: Nevena Jeremić i Nikola Vemić, a sa nama će, kao i uvek, biti piva Kabinet brewery, burgeri Burger house, vegeterijanski specijaliteti El Raval cuina, Bubamara sladoledi, sokovi i još ponešto iz Zaokreta.

Blic /// 26. jul 2021.

https://www.blic.rs/vesti/beograd/otvaranje-bijenala-mladih-zajednicki-jezik-na-kalemegdanu-u-cetvrtak/lvse51l

Otvaranje bijenala mladih "Zajednički jezik" na Kalemegdanu u četvrtak

Bijenale mladih – Zajednički jezik, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, biće otvorena u četvrtak, a trajaće do 5. septembra, navodi se u saopštenju Javnog preduzeća "Beogradska tvrđava".

- Beogradsaka tvrđava je mesto dešavanja koja treba posetiti od jula do septembra - kažu domaćini bijenala.

Ceremonija otvaranja obaviće se u četvrtak u 17 časova u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1, a u istom momentu biće otvorena i sva ostala izložbena mesta. Piknik povodom otvaranja trajaće od 17 časova do ponoći na Donjem gradu Beogradske tvrđave, na platou ispred Planetarijuma.

Bijenale mladih se organizuje pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin, Amam - Planetarijum, Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i niz javnih prostora) sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave.

Bijenale mladih – Zajednički jezik 2021 realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.

Izložba je segmentirana u 11 izložbenih celina u kojima učestvuje ukupno 118 izlagača iz celog sveta, a veliki broj učesnika nastupiće i u pratećem programu Bijenala.

Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih (1972-1990) koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“. Takođe, širi okvir ovog poduhvata je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Za sve one koji žele da posete dešavanja na Beogradskoj tvrđavi, dajemo pregled radnog vremena najznačajnijih lokacija, uz napomenu da su mnoga dešavanja organizuju i na otvorenom prostoru.

Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić”, od utorka do petka od 13 do 19 sati, vikendom od 12 do 18 sati
Veliki barutni magacin (Barutana), od utorka do nedelje od 11 do 19 sati
Rimski bunar, od utorka do subote od 11 do 19 sati
Vojni bunker, od utorka do subote od 11 do 19 sati
Amam (Planetarijum), od utorka do subote od 11 do 19 sati
Ulaz na Bijenale mladih će na dan otvaranja biti na svim lokacijama besplatan, a tokom trajanja Bijenala, prilikom posete Barutani, Vojnom bunkeru i Rimskom bunaru naplaćivaće se ulaznice po umanjenoj ceni od 50% u odnosu na regularnu cenu za sve one koji ispoštuju proceduru koju su predvideli organizatori Bijenala mladih.

The World News /// 26. jul 2021.

https://theworldnews.net/rs-news/otvaranje-bijenala-mladih-zajednicki-jezik-na-kalemegdanu-u-cetvrtak

Otvaranje Bijenala mladih "Zajednički jezik" na Kalemegdanu u četvrtak

Bijenale mladih – Zajednički jezik, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, biće otvorena u četvrtak, a trajaće do 5. septembra, navodi se u saopštenju Javnog preduzeća "Beogradska tvrđava".

- Beogradsaka tvrđava je mesto dešavanja koja treba posetiti od jula do septembra - kažu domaćini bijenala.

Ceremonija otvaranja obaviće se u četvrtak u 17 časova u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1, a u istom momentu biće otvorena i sva ostala izložbena mesta. Piknik povodom otvaranja trajaće od 17 časova do ponoći na Donjem gradu Beogradske tvrđave, na platou ispred Planetarijuma.

Bijenale mladih se organizuje pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin, Amam - Planetarijum, Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i niz javnih prostora) sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave.

Bijenale mladih – Zajednički jezik 2021 realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.

Izložba je segmentirana u 11 izložbenih celina u kojima učestvuje ukupno 118 izlagača iz celog sveta, a veliki broj učesnika nastupiće i u pratećem programu Bijenala.

Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih (1972-1990) koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“. Takođe, širi okvir ovog poduhvata je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Za sve one koji žele da posete dešavanja na Beogradskoj tvrđavi, dajemo pregled radnog vremena najznačajnijih lokacija, uz napomenu da su mnoga dešavanja organizuju i na otvorenom prostoru.

Ulaz na Bijenale mladih će na dan otvaranja biti na svim lokacijama besplatan, a tokom trajanja Bijenala, prilikom posete Barutani, Vojnom bunkeru i Rimskom bunaru naplaćivaće se ulaznice po umanjenoj ceni od 50% u odnosu na regularnu cenu za sve one koji ispoštuju proceduru koju su predvideli organizatori Bijenala mladih.

Brana's Devine World /// 26. jul 2021.

https://branasdivineworld.com/vesti/otvaranje-bijenala-mladih-uz-piknik-na-kalemegdanu/

Otvaranje Bijenala mladih uz piknik na Kalemegdanu

U Donjem gradu, na platou ispred Planetarijuma, ovog četvrtka se od 17h do ponoći održava se vanredni piknik u organizaciji Kišobrana. Piknik je ujedno deo manifestacije Bijenale mladih koja se otvara iste večeri u Umetničkom paviljonu Cvejta Zuzorić.

Za muziku na pikniku su zaduženi Nevena Jeremić i Nikola Vemić. Obezbeđena su i piva Kabinet brewery, burgeri Burger house, vegeterijanski specijaliteti El Raval cuina, Bubamara sladoledi, džin 2Tales spirits, sokovi i još ponešto iz Zaokreta.

Bijenale mladih

Bijenale mladih je međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacinu) i nizu javnih prostora u gradu.

Na ovogodišnjem Bijenalu predstaviće se više od 120 umetnika uzrasta do 35 godina.

Ulaz je besplatan.

BURO. /// 25. jul 2021.

https://buro247.rs/news/kultura/izlo-ba-koju-treba-da-upi-ete-u-svoje-kalendare-bijenale-mladih.html

Izložba koju treba da upišete u svoje kalendare: Bijenale mladih

Ove godine lokalna umetnička scena postaje bogatija za još jednu veliku izložbu, što je iskreno se nadamo praksa koja će nastaviti da živi i u godinama koje dolaze. Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a održaće se od 29. jula u periodu 17 - 22h.

Izložba se organizuje se pod okriljem ULUS-a, na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacinu i nizu javnih prostora u gradu. Bijenale organizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40 novih radova mladih umetnika.

Organizacioni tim je sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a Bijenale je zamišljeno kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti. Zajednički jezik, tema manifestacije predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu (Javne pripreme II).

Izložba komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, ali ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

 

 

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Teodora Jeremić, Senka Latinović i Jovana Trifuljesko, a osmislile su koncepciju kojom uspostavljaju preklapanja i pronalaze sistem u kom se formiraju različiti, ali i jednaki kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju - što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije su organizovane kustoske radionice i edukativni programi u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

Otvaranje je zakazano za 29.jul u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1, nakon čega počinje Piknik u organizaciji dobro poznatih Kišobranaca čijoj se svakoj žurci i svakom pikniku izuzetno radujemo. Piknik će trajati od 17h do ponoći na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma. Proslavljamo nove ideje, svežu kreativnost i sasvim novu manifestaciju u gradu!

Art Magazin /// 25. jul 2021.

http://www.artmagazin.info/index.php?option=com_content&task=view&id=5226&Itemid=230

 

Bijenale mladih 2021 - Zajednički jezik

 

BEOGRAD. Od 29. jula do 5. septembra 2021. biće otvoreno Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu: Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacinu i nizu javnih prostora u gradu.

Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih (1972-1990) koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih "Moše Pijade". Takođe, širi okvir ovog poduhvata je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Bijenale organizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a. Organizacioni tim je sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a Bijenale je zamišljeno kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva, predviđajući mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, a osmislile su koncepciju kojom uspostavljaju preklapanja i pronalaze sistem u kom se formiraju različiti, ali i jednaki kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju - što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije su organizovane kustoske radionice i edukativni programi u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

Zajednički jezik, tema manifestacije predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu (Javne pripreme II).

Izložba komunicira kroz zajednički označitelj "mi", a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Otvaranje manifestacije na kojoj će se predstaviti preko 120 mladih umetnika uzrasta do 35 godina je 29. jula u 17 h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Unetnici koji učestvuju na Bijenalu mladih 2021:

Adna Muslija, Clément Bedel, Danijela Matović, Iva Palurović, Iris Blauensteiner, Jelena Micić, Jovan Turčinović, KOLXOZ, Katarina Stanojlović, Konstantinos Petrović, Lidija Ristić, Ljubomir Popović, Marija Anđelković, Marko Riboškić, Milica Mijajlović, Milica Vesić, Nina Puhar i Milica Žujović, Sanja Anđelković, Sanja Ćopić, Sara Milojević i Luka Jovanov, Shaotong He, Sofija Pavković, Sonja Jo, Topčiderska klasa (Aleksandar Jovanović, David Radonjić, Jovana Blagojević, Ksenija Erjavec, Marija Solujić, Marijana Arunović, Marko Obradović, Mihailo Ristić, Nevena Ostojić i Pavle Ćurčić), Vanja Novaković, Vanja Žunić i Pavle Banović, Vera Kavaleuskaya, Viktoria Schmid, Žarko Aleksić, Davud Turković, Isidora Krstić, Jana Gligorijević i Marija Stanković, Jelena Milićević, Milena Petronijević, Nikša Suzić, Pavle Golijanin, Sara Masnikosa, Tamara Milošević, Zulfikar Filandra, Ana Aleksić, Andrijana Bugarić, Anja Tončić, Glen De Cock, Ivana Mirchevska i Elena Chemerska, Ksenija Tajsić, Léa Tissot, Miljana Niković, Darja Mamula, Katarina Ilijašević, Marija Nikolić, Milena Ivanović, Nikola Radosavljević, Romana Pehar, SABA (Silvia Amancei i Bogdan Armanu), Slobodan Sailović, Vojislav Pavlović, Bojana Branković, Kristina Palanjuk, Nemanja Milenković, Rita Nobre, Sofiia Sorokina, Tisa Neža Herlec i Mojca Zupančič, Anja Štark, Darko Sretić, Dunja Ćorlomanović, Lazar Stojić, Milena Petrović, Pavle Radović, Vladimir Vasić, Aleksandar Radičević, Juliana Nozomi, Kristina Bajilo, Mila Panić, Pavle Ćurčić, Tara Rodić, Adrienn Újházi i Marija Šumarac, Dea Džanković, Dejan Krstić, Karen Nhea Nielsen i Marko Gutić Mižimakov, Katarina Vasiljević, Lubica Mildeova, Nataša Nedelkova, Sandra Lakićević, Sara Apostolović, Saša Tatić, Sofija Milčić, Sofija Modošanov, Sybil Montet, Teodora Dimitrijević, Željka Aleksić, Agata Szymanek, Aleksandar Rakezić, Alexandra Papademetriou, Hekler (Nataša Prljević, Jelena Prljević, Sonja Blum), Maja Simišić, Milica Dukić, Nađa Kračunović, Denise Lee, David Bilek, Tijana Radenković, Borjan Grujić, Nastasija Franklin i Jelena Krivokapić, SABA (Silvia Amancei i Bogdan Armanu), Bogdan Đukanović, Darija Dragojlović, Jelisaveta Rapaić, Rebekka Ana Aimée Stuhlemer, Samit Nesvrstanih, Alma Gačanin, Bojan Stojčić, Kemil Bekteši, Olena Newkryta, Jovana Sudimac, Aleks Zain i Nataša Milojević, Nemanja Bošković, Nina Ristić, Ognjen Rodić, Sonja Radaković, Stefan Lukić, Tisa Neža Herlec i Mojca Zupančič, Viking Krew.

N1 /// 22. jul 2021.

https://rs.n1info.com/kultura/bijenale-mladih-zajednicki-jezik-prvi-put-u-beogradu-od-29-jula/

Bijenale mladih – Zajednički jezik, prvi put u Beogradu od 29. jula

Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti koja će predstaviti radove više od 120 umetnika (do 35 godina), objedinjene temom Zajednički jezik, biće održano prvi put u Beogradu od 29. jula, pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Kustoski tim Bijenala mladih, angažovan na osnovu konkursa, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, koje su osmislile koncepciju kojom uspostavljaju preklapanja i pronalaze sistem u kojem se formiraju različiti, ali i jednaki kustoski koncepti, odražavajući Bijenale mladih kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju. To uključuje, kako su navele, ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja.

Bijenale organizuje tim sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a zamišljeno je kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva.

Tema “Zajednički jezik” predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih koji su uključeni u taj projekat, zasnovan na tri zasebna kustoska pristupa nastala na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih. Sastavili su ih mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu (Javne pripreme II).

Izložba komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je, kako je navedeno, konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to – on je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju, te mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije…

Projekat podrazumeva i produkciju 40 novih radova mladih umetnika.

Manifestacija obuhvata i kustoske radionice i edukativne programe, organizovane u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

Bijenale će biti otvoreno do 5. septembra u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, a biće održano i u Galeriji ULUS, Domu kulture Studentski grad, Rimskom bunaru, Vojnom bunkeru, Velikom barutnom magacinu (Barutana), Amamu (Planetarijum), Sahat kuli, Kuli Nebojša, kulturnim centrima Footnote i Magacin, kao i na javnim prostorima u gradu.

Aktuelno // 22. jul 2021.

https://aktuelno.net/vesti/kultura/Bijenale-mladih-Zajednicki-jezik-prvi-put-u-Beogradu-od-29-jula/c/6184309

 

Bijenale mladih – Zajednički jezik, prvi put u Beogradu od 29. jula

 

Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti koja će predstaviti radove više od 120 umetnika (do 35 godina), objedinjene temom Zajednički jezik, biće održano prvi put u Beogradu od 29. jula, pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Iz prve ruke /// 22. jul 2021.

https://izprveruke.rs/bijenale-mladih-umetnika-od-29-jula-u-beogradu/

 

Bijenale mladih umetnika od 29. jula u Beogradu

 

Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti na kojoj će se predstaviti više od 120 mladih umetnika, uzrasta do 35 godina, biće otvorena 29. jula u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu.

Umetnici će, pored paviljona „Cvijeta Zuzorić“, svoje radove predstaviti i u Galeriji ULUS-a, Domu kulture Studentski grad, Rimskom bunaru, Vojnom bunkeru, Velikom barutnom magacinu (Barutana), Amamu (Planetarijum), Sahat kuli, Kuli Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i nizu javnih prostora u Beogradu.

Bijenale organizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40 novih radova mladih umetnika.

Ukazano je da je organizacioni tim sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a Bijenale je zamišljeno kao platforma za saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva, predvidjajući mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

U okviru manifestacije biće organizovane i kustoske radionice i edukativni programi u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

SEEcult /// 20. jul 2021.

http://www.seecult.org/vest/bijenale-mladih-zajednicki-jezik

 

Bijenale mladih – Zajednički jezik

 

Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti koja će predstaviti radove više od 120 umetnika uzrasta do 35 godina, objedinjene temom Zajednički jezik, biće održano prvi put u Beogradu od 29. jula, pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Kustoski tim Bijenala mladih, angažovan na osnovu konkursa, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, koje su osmislile koncepciju kojom uspostavljaju preklapanja i pronalaze sistem u kojem se formiraju različiti, ali i jednaki kustoski koncepti, odražavajući Bijenale mladih kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju. To uključuje, kako su navele, ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja.

Bijenale organizuje tim sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a zamišljeno je kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva.

Tema “Zajednički jezik” predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih koji su uključeni u taj projekat, zasnovan na tri zasebna kustoska pristupa nastala na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih. Sastavili su ih mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu (Javne pripreme II).

Izložba komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je, kako je navedeno, konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to - on je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju, te mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije...

Projekat podrazumeva i produkciju 40 novih radova mladih umetnika.

Manifestacija obuhvata i kustoske radionice i edukativne programe, organizovane u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

Bijenale će biti otvoreno do 5. septembra u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, a biće održano i u Galeriji ULUS, Domu kulture Studentski grad, Rimskom bunaru, Vojnom bunkeru, Velikom barutnom magacinu (Barutana), Amamu (Planetarijum), Sahat kuli, Kuli Nebojša, kulturnim centrima Footnote i Magacin, kao i na javnim prostorima u gradu.

Piknik povodom otvaranja trajaće 29. jula od 17 sati do ponoći na Donjem Kalemegdanu, na platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana.

Organizatori mole sve posetioce da se pridržavaju aktuelnih epidemioloških mera i budu odgovorni prema sebi i drugima.

Danas /// 20. jul 2021.

https://www.danas.rs/kultura/otvaranje-bijenala-mladih-umetnika-u-beogradu-29-jula/

Otvaranje Bijenala mladih umetnika u Beogradu 29. jula

Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti na kojoj će se predstaviti više od 120 mladih umetnika, uzrasta do 35 godina, biće otvorena 29. jula u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu, objavilo je danas Udruženje likovnih umetnika Serbije (ULUS).

 

Umetnici će, pored paviljona „Cvijeta Zuzorić“, svoje radove predstaviti i u Galeriji ULUS-a, Domu kulture Studentski grad, Rimskom bunaru, Vojnom bunkeru, Velikom barutnom magacinu (Barutana), Amamu (Planetarijum), Sahat kuli, Kuli Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i nizu javnih prostora u Beogradu.

Bijenale organizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40 novih radova mladih umetnika.

Ukazano je da je organizacioni tim sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a Bijenale je zamišljeno kao platforma za saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva, predviđajući mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

U okviru manifestacije biće organizovane i kustoske radionice i edukativni programi u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

Vesti.rs /// 20. jul 2021.

https://www.vesti.rs/Kultura/Bijenale-mladih.html

BIJENALE MLADIH

Od 29. jula u periodu od 17-22h održaće se Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu

Od 29. jula u periodu od 17-22h održaće se  Bijenale mladih,  međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacinu i nizu javnih prostora u gradu. Bijenale organizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40 novih radova mladih umetnika.

Organizacioni tim je sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a Bijenale je zamišljeno kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva, predviđajući mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, a osmislile su koncepciju kojom uspostavljaju preklapanja i pronalaze sistem u kom se formiraju različiti, ali i jednaki kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju - što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja.  U okviru celokupne manifestacije su organizovane kustoske radionice i edukativni programi u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

Zajednički jezik, tema manifestacije predstavlja  rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu (Javne pripreme II).

Izložba komunicira kroz zajednički označitelj “mi”,  a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik  je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Otvaranje manifestacije na kojoj će se predstaviti preko 120 mladih umetnika uzrasta do 35 godina je 29. jula u 17h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1. Prijem novinara održaće se istog dana od 16h, a piknik povodom otvaranja trajaće od 17-24h na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana.

Molimo sve posetioce da se pridržavaju svih aktuelnih pandemijskih mera opreza i budu odgovorni prema sebi i drugima.

Nova /// 20. jul 2021.

https://nova.rs/kultura/bijenale-mladih-umetnika-od-29-jula-u-beogradu/

 

Bijenale mladih umetnika od 29. jula u Beogradu

 

Bijenale mladih, medjunarodna izložba savremene umetnosti na kojoj će se predstaviti više od 120 mladih umetnika, uzrasta do 35 godina, biće otvorena 29. jula u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu, objavilo je danas Udruženje likovnih umetnika Serbije (ULUS).

Umetnici će, pored paviljona „Cvijeta Zuzorić“, svoje radove predstaviti i u Galeriji ULUS-a, Domu kulture Studentski grad, Rimskom bunaru, Vojnom bunkeru, Velikom barutnom magacinu (Barutana), Amamu (Planetarijum), Sahat kuli, Kuli Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i nizu javnih prostora u Beogradu.

Bijenale organizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40 novih radova mladih umetnika.

Ukazano je da je organizacioni tim sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a Bijenale je zamišljeno kao platforma za saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva, predvidjajući mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

U okviru manifestacije biće organizovane i kustoske radionice i edukativni programi u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

Oblakoder /// 7. jul 2021.

https://www.oblakoder.org.rs/bijenale-mladih-od-29-jula-do-5-septembra/

 

Bijenale mladih od 29. jula do 5. septembra

Međunarodna izložba savremene umetnosti mladih na više lokacija u Beogradu

 

Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a u periodu od 29. jula do 5. septembra 2021. godine na više lokacija u Beogradu (Prostori ULUS-a, Dom kulture Studentski grad, Kalemegdanska tvrđava, niz javnih prostora).

Zajednički jezik, tema manifestacije predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda (Javne pripreme I) a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu (Javne pripreme II).

Izložba komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Kustoskinje Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko uspostavljaju preklapanje i pronalaze sistem u kom se formiraju različiti, ali i jednaki kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju, što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije su organizovane kustoske radionice i edukativni programi u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kultuno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

Organizacioni tim je sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a Bijenale je zamišljeno kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva, predviđajući mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Danas /// 23. avgust 2020.

https://www.danas.rs/kultura/ulus-zavrsava-projekat-bijenale-mladih-javne-pripreme/

 

ULUS završava projekat Bijenale mladih – Javne pripreme

 

U galerijskim prostorima Udruženja likovnih umetnika Srbije danas se završava projekat Bijenale mladih – Javne pripreme, koji traje od 22. jula.

U Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ i Galeriji ULUS su sinhrono organizovane brojne aktivnosti sastavljene od radionica za mlade umetnike, predavanja eminentnih stručnjaka iz polja savremene umetnosti, istraživanja kulturne scene i institucionalne infrastrukture, a sve u cilju osnaživanja grupe od čak 80 prijavljenih mladih umetnika da sledeće godine pokrenu sopstvenu manifestaciju – 1. Bijenale mladih umetnika, međunarodni projekat koji će organizovati ULUS.

Prepoznajući značaj Bijenala mladih, izložbe koja se svojevremeno održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004), a dodatno u kontekstu baštinjenja kolekcije Fonda mladih (1972-1992) koju ULUS do današnjih dana čuva u svojoj arhivi, Umetnički savet Udruženja inicirao je reanimaciju ove tradicije, a mladi umetnici imaće priliku da se više uključe u rad najstarijeg strukovnog udruženja u regionu i istovremeno kreiraju sopstveno polje delovanja koje je u potpunosti samoorganizovano i vidljivo za javnost.

Projekat Bijenale mladih – javne pripreme, volonterski je podržao veliki broj kustosa, kritičara, organizatora kulturnih događaja i umetnika poput Stevana Vukovića, Ksenije Đurović, Jelene Vesić, Nade Grozdanić, Branislava Dimitrijevića, Maje Ćirić, Mirjane Bobe Stojadinović, Maje Lalić, Marijane Cvetković, Dejana Vasića, Divne Vuksanović, Vide Knežević, Isidore Ilić, Aleksandrije Ajduković i mnogih drugih iz tima ULUS-a, a ceo proces se realizuje bez ikakve podrške resornih institucija jer Ministarstvo kulture i informisanja nije podržalo ovaj projekat, dok je konkurs Grada Beograda otkazan.

Kroz veliki broj radionica grupa mladih umetnika osposobiće se da samostalno ukovodi produkcijskim potrebama organizacije budućeg Bijenala mladih, u pogledu savladavanja koji treba da odgovore na organizacione, koncepcijske, finansijske, komunikacione i drugeaspekate razvoja projekta.

Izuzetno veliki odaziv mladih umetnika na poziv koji je ULUS vanistitucionalnim načinom dograđivanja i nedovoljnu infrastrukturnu podršku koja im je na raspolaganju.

Kroz saradnju Umetničkog saveta sa Inicijativom ULUS Mladi, nekolicini mladih umetnika iz Niša i Novog Sada je obezbeđen smeštaj u Beogradu kako bi mogli da učestvuju u ovom projektu.

Ceo projekat se sastoji od 4 segmenta/radionice:

RADIONICA: SISTEM UMETNOSTI / vodi Umetnički savet i gosti iz Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA).

Radionica podrazumeva obilaske i/ili prezentacije načina rada tri tipa izložbenih i produkcionih prostora u polju umetnosti: državnih institucija kulture za mlade (DOB, SKC, DKSG, Prodajna galerija Beograd, MSUB), privatnih instititucija i inicijativa u kulturi (U10, Bioskop Blakan, Galerija Novembar, Galerija Štab, Galerija Rima) i institucija i organizacija nezavisne kulturne scene (Magacin/Praksa, Kvaka 22, Muzej Trudbenik, Matrijaršija).

Istraživanje institucija kulture obavljaju učesnici javnih priprema samostalno, podeljeni u grupe od nekoliko umetnika koji u toku radionice predstavljaju svoja istraživanja u formi prezentacija, a potom analiziraju sopstveno mesto u postojećem proizvodnom aparatu kulture.

RADIONICA: KA ORGANIZACIJI BIJENALA / vode kustosi i ostali istaknuti stručnjaci iz polja savremene umetnosti.

Radionica je struktuirana kao serija predavanja, razgovora i zajedničkog promišljanja mogućnosti organizacije Bijenala mladih u lokalnom kontekstu koristeći iskustva relevantnih stručnjaka iz polja savremene umetnosti, eminentnih kustosa uključenih u organizaciju bijenalnih izložbi, poznavalaca istorijata Udruženja (kontekst rada), kulturnih radnika sa iskustvom u fandrejzingu, promociji i organizaciji velikih kulturnih događaja i mnogih drugih.

U ovoj radionici mladi umetnci dobijaju uvodne smernice za moguću novu organizaciju koje će koristiti u svom narednom samoorganizovanju.

RADIONICA: UMETNIČKI RAD / vode umetnici – predstavnici ULUS-ovih radnih grupa za samostalce i fer prakse. Radionica podrazumeva jednodnevno bavljenje temom rada u umetnosti.

Od ove radionice do kraja projekta, učesnici su podeljeni u grupe: organizaciona struktura, ekonomija, koncept/tema, regionalne saradnje, komunikacija, krizna grupa (razmatra strategije za organizaciju Bijenala u slučaju pandemije).

RADIONICA: ORGANIZACIJA BIJENALA MLADIH / vodi Umetnički savet i članovi Inicijative ULUS Mladih, uz prisustvo raznih gostiju. Završna radionica u sklopu projekta Bijenale mladih – Javne pripreme biće sastavljena od analize stanja i mogućnosti i iznalaženja konkretnih koraka organizacije buduće izložbe.

U slučaju da pandemijski uslovi dozvole, u Galeriji ULUS i Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” završnog dana projekta, 23. avgusta biće održana prezentacija projekta na kojoj će grupa mladih umetnika, učesnika ovogodišnjeg letnjeg programa, javnosti predstaviti jedinstvenu organizaciju Bijenala mladih 2021 na kojoj su intezivno radili.

Zbog pandemijske krize svi programi u sklopu ovog projekta su zatvorenog tipa kako bi se kontrolisao broj osoba u prostorima, a učesnici zajednička predavanja i radionice prate online.

Ista se emituju uživo na zvaničnom youtube kanalu Udruženja i dostupna su svima koji žele da isprate program. Tokom perioda rada u fizičkom prostoru, učesnici su podeljeni u grupe koje broje do osam učesnika, a funkcionišu uz pridržavanje svih propisanih pandemijskih procedura (nošenje maski, držanje fizičke distance i redovna dezinfekcija).

Novosti /// 17. avgust 2020.

https://www.novosti.rs/kultura/vesti/909966/cekajuci-bijenale-mladih-udruzenje-likovnih-umetnika-srbije-obnavlja-cuvenu-medjunarodnu-smotru

 

ČEKAJUĆI BIJENALE MLADIH: Udruženje likovnih umetnika Srbije obnavlja čuvenu međunarodnu smotru

 

LIKOVNIM stvaraocima koji tek stupaju na scenu ULUS namerava da pruži još jednu priliku za afirmaciju - obnoviće smotru Bijenale mladih.

Svojevremeno se izložba istog naziva održavala u Rijeci (1960-1991), potom u Vršcu (1994-2004), a ULUS još čuva u svojoj arhivi dela iz Fonda mladih (1972-1992).

Već su uveliko počele pripreme za manifestaciju koja bi dogodine bila prvi međunarodni projekat u organizaciji ULUS-a, a za koji se prijavilo 80 mladih umetnika. Volonterski, javne pripreme za Bijenale podržao je veliki broj kustosa, kritičara i umetnika poput Stevana Vukovića, Ksenije Đurović, Branislava Dimitrijevića, Maje Ćirić, Mirjane Bobe Stojadinović, Maje Lalić, Marijane Cvetković, Divne Vuksanović, Vide Knežević i drugih.

U Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" i Galeriji ULUS, tokom jula i avgusta oni su se uključili u radionice koje pomažu mladi umetnicima da savladaju organizacione, koncepcijske, finansijske, komunikacione i druge vidove razvoja nove manifestacije.

Zbog pandemijske krize svi programi u sklopu ovog projekta su zatvorenog tipa, kontroliše se broj osoba u prostorima (do osmoro učesnika, uz nošenje maske i držanje fizičke distance), a učesnici predavanja i radionice prate onlajn. Emituju se uživo na zvaničnom jutjub-kanalu Udruženja i dostupna su svima.

Looker Weekly /// 17. avgust 2020.
Nova /// 15. avgust 2020.

https://nova.rs/kultura/mladi-umetnici-na-radionicama-u-cvijeti-i-galeriji-ulus/

 

Mladi umetnici na radionicama u „Cvijeti“ i Galeriji ULUS

 

U Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" i Galeriji ULUS će do 23. avgusta, u okviru Bijenala mladih - Javne pripreme, biti održane brojne radionice, predavanja stručnjaka iz oblasti savremene umetnosti, istraživanja kulturne scene i institucionalne infrastrukture da bi se 80 učesnika osnažilo da dogodine pokrenu svoju manifestaciju - prvo Bijenale mladih umetnika, saopšteno je iz ULUS-a.

Prepoznajući značaj Bijenala mladih, izložbe koja se održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004), a dodatno u kontekstu baštinjenja kolekcije Fonda mladih (1972-1992) koju ULUS čuva u arhivi, Umetnički savet ULUS-a inicirao je reanimaciju ove tradicije, a mladi umetnici imaće priliku da se više uključe u rad najstarijeg strukovnog udruženja u regionu i istovremeno kreiraju sopstveno polje delovanja koje je potpuno samoorganizovano i vidljivo za javnost, saopšteno je iz Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Projekat Bijenale mladih – javne pripreme, volonterski je podržao veliki broj kustosa, kritičara, organizatora kulturnih događaja i umetnika poput Stevana Vukovića, Ksenije Đurović, Jelene Vesić, Nade Grozdanić, Branislava Dimitrijevića, Maje Ćirić, Mirjane Bobe Stojadinović, Maje Lalić, Marijane Cvetković, Dejana Vasića, Divne Vuksanović, Vide Knežević, Isidore Ilić, Aleksandrije Ajduković i mnogih drugih iz tima ULUS-a, a ceo proces se realizuje bez podrške resornih ustanova jer Ministarstvo kulture i informisanja nije podržalo ovaj projekat, dok je konkurs Grada Beograda otkazan, saopšteno je iz ULUS-a.

Zbog pandemijske krize svi programi u sklopu ovog projekta su zatvorenog tipa da bi se kontrolisao broj osoba u prostorima, a učesnici zajednička predavanja i radionice prate onlajn na kanalu Udruženja na „Jutjubu“ i dostupna su svima koji žele da isprate program.

U slučaju da pandemijski uslovi dozvole, u Galeriji ULUS i „Cvijeti Zuzorić“ biće održana prezentacija projekta na kojoj će grupa učesnika letnjeg programa predstaviti organizaciju Bijenala mladih 2021, međunarodni projekat koji će organizovati ULUS, najavljuju organizatori.

 

 

Radio

RTS /// 1. avgust 2021.

https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/4462520/zorica-atic

Gošća današnje emisije U prvih pet biće direktorka Centra za kulturu Grocka, istoričarka umetnosti i kustoskinja Zorica Atić. Članica je reprezentativnih strukovnih udruženja: Društva konzervatora Srbije i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, kao i kustoskinja vrednih kulturnih dobara: Rančićeve kuće sa galerijom i Legata dr Aleksandra Kostića u Grockoj, čija je inicijatorka i u čijoj je postavci učestvovala kao autorka. Sve ove teme će usloviti naš današnji razgovor, kao i interesovanje Zorice Atić za teme kulturne baštine i okruženja. Biće reči o tome kako funkcioniše kulturni centar na periferiji najvećeg grada, govorićemo o programima koji se upravo odvijaju, kao što je Likovna kolonija u okviru 53. Gročanskih svečanosti, ali i o onim koji su tek u planu.

Od događaja koji su obeležili nedelju za nama prokomentarisaćemo Bijenale mladih pod sloganom „Zajednički jezik", kao i koncert elektroakustičnog kvarteta Kaplan/ Džukljev/ Zarić/ Baret, održanog u četvrtak u Ustanovi kulture „Parobrod".

Za čitanje ćemo preporučiti knjige Mladena Jakovljevića „Kad se vratim", u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada, kao i knjigu „Iz života jednog dangube" nemačkog romantičara Jozefa Ajhendorfa. Čućemo kakav je program u Kinoteci bio posvećen reditelju Vojislavu Nanoviću.

RTS /// 28. jul 2021.

https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/4459258/bijenale-mladih-graficka-zadruga.html

 

Bijenale mladih, Grafička zadruga

Današnja emisija je posvećena mladim snagama u umetnosti

 

Priprema Bijenala mladih započeta je pre godinu dana u Udruženju likovnih umetnika Srbije, nizom predavanja i radionica za prijavljene umetnike najmlađe generacije. Usledio je izbor tri kustoskinje: Teodore Jeremić, Senke Latinović i Jovane Trifuljesko, koje će nam dati neposredne uvide u tok priprema za opsežnu izložbu desetinama autora do 35 godina starosti, u brojnim prostorima širom centra Beograda, koja će trajati naredna dva meseca.

Od kustoskinja ćemo čuti šta je balansiralo nesumnjivu zahtevnost zadatka pripreme i oblikovanja Bijenala mladih, a utiske ćemo čuti i od Nemanje Milenkovića, jednog od umetnika koji učestvuju na izložbi.

Takođe prošle godine Šok zadruga začela je ideju o obogaćivanju infrastrukture samoorganizovane umetničke produkcije u Novom Sadu osnivanjem Grafičke zadruge. Namera je definisana kao „razvoj i promocija grafičke prakse (pletenje grafičke mreže)".

Samu Grafičku zadrugu razvija najmlađa generacija umetnika, tek izašlih sa novosadske Akademije umetnosti, podstaknuta i potpomognuta trodecenijskim iskustvom Šok zadrugara. Čućete Lidiju Krnjajić, Kostu Petrovića i Željka Grulovića.

Emisiju uređuje i vodi Mirjana Boba Stojadinović.
Naslovnu sliku potpisuje Kreasi Kanvas

RTS /// 16. JUL 2021.

https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/4440918/senka-latinovic.html

Senka Latinović je istoričarka umetnosti i kustoskinja, pa će današnji razgovor biti posvećen njenom radu i aktivnosti, kao i jednom festivalu koji počinje, a u koji je uključena. Reč je o Bijenalu mladih 2021, o čijim ćemo segmentima i zamislima razgovarati. Biće reči i o Vokalno Kustoskom Sindromu, koji Senka vodi sa kolegom i prijateljem umetnikom Vladimirom Bjeličićem, o galeriji Kolektiv u kojoj trenutno radi, ali i o savremenoj umetnosti, muzici, jugoslovenskom i drugom nasleđu, popularnoj kulturi...

Uređuje i vodi Ana Vučković Denčić

Radio aparat /// 21. april 2021.

https://www.mixcloud.com/komonifikacija/komonifikacija-s05e11-bijenale-mladih-radioaparat/

 

Komonifikacija

 

Bijenale mladih je nova inicijativa, podržana od strane Udruženja Likovnih Umetnika Srbije, koja ima za cilj da okupi mlade umetnike iz različitih delova sveta. Razgovaramo sa Jovanom Trifuljesko iz kustoškog tima i Jelisavetom Rapaić iz organizacionog tima, koje nam pričaju o pripremama ovog projekta, ali i idejama iza njega koje su obuhvaćene nazivom "Zajednički jezik".

Sceniranje /// 8. april 2021.

https://www.mixcloud.com/Sceniranje/161-bijenale-mladih-ulus-i-irena-vrkljan/

U gostima su nam bile devojke iz kustoskog i organizacionog tima ovogodišnjeg Bijenale mladih, Jovana Trifuljesko i Jelisaveta Rapajić, sa kojima smo razgovarale o nesvakidašnjem formatu Bijenala, tematskim okosnicama i otvorenom pozivu za mlade umetnike. Krovna tema ovogodišnjeg Bijenala je "Zajednički jezik" a obuhvata tri koncepta: Confinement, Breathing i Post- .

U drugom bloku sećali smo se hrvatske spisateljice Irene Vrkljan, koja je preminula 23. marta 2021. godine kroz prilog koji su nam poslali prijatelji iz zagrebačkog Radio Teatra. Slušali smo odlomak iz njenog romana prvenca "Svila, Škare" koji čita glumica Ivana Roščić, a u produkciji Radio Teatra Bajsić i prijatelja.
Muzikom smo obeležili 93. rođendan maestra Serža Ginzburga.

Voditeljke: Jela i Mia

RTS /// 26. avgust 2020.

https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/4057846/bijenale--modus-operandi-savremene-umetnosti.html

 

Bijenale – modus operandi savremene umetnosti

 

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) iniciralo je Bijenale mladih, koje je u delu programa pod nazivom Javne pripreme okupilo više od 80 umetnika najmlađe generacije iz Srbije, koji su imali prilike da steknu uvid u kompleksnost produkcije ovakvog događaja. Ovo iskustvo će primeniti u produkciji samog događaja početkom 2021. godine. O tome šta su učili, šta su naučili i na čemu će tek raditi, ispričaće učesnici Jovana Blagojević i Milan Đorđević.

TV

N1 /// 8. avgust 2021.

https://rs.n1info.com/kultura/bijenale-mladih-zajednicki-jezik-kao-mesto-slobode-i-spoj-razlicitosti/


Bijenale mladih – zajednički jezik, kao mesto slobode i spoj različitosti

Bijenale mladih, pod nazivom "Zajednički jezik", kao međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, ove godine se prvi put predstavlja domaćoj publici. Ova izložba u organizaciji ULUS-a trajaće do 5. septembra, a radovi su izloženi na više lokacija u Beogradu.

„Zajednički jezik“ – kao mesto slobode i spoj različitosti. Mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način – kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Više od 120 izlagača iz 15 zemalja predstavlja svoje radove na Bijenalu mladih u organizaciji ULUS-a, na postavci osmišljenoj, kako navode organizatori, kao spoj različitih koncepata svih uključenih.

Poseban značaj ovog bijenala je afirmisanje mladih umetnika, ističe jedna od kustostkinja Senka Latinović.

„Neki od njih zaista izlažu po prvi put, dakle raspon izlagača je negde od 20 do 35 godina. Tako da nekima od njih je ovo prvo iskustvo i trudili smo se zaista da im izađemo u susret i da im to prvo iskustvo ostane u lepom sećanju“m navodi ona.

Mladi umetnici iz Srbije, prema njenim rečima, nailaze na brojne probleme u procesu stvaralaštva. Ideja ima, ali je sredstava malo.

„Svi radnici u kulturi u Srbiji rade u prekarnim uslovima, samoekspoatišućim. Ni mi nismo bili pošteđeni toga u pripremanju ovog bijenala. Dakle, malo sredstava, malo podrške, recimo Grad Beograd nas apsolutno nije podržao, mislim da je to bitno reći… i mi smo se trudili da sa ovim minimumom učinimo što više“, dodaje Latinović.

Bijenalu su se odazvali i mladi umetnici iz sveta. Ljubomir Popović stigao je iz Švedske kako bi beogradskoj publici predstavio svoje delo.

„Bijenale je bitno jer kreira prostor mladim umetnicima koji bi napravili dinamičniju scenu koja bi doprinela da se čuje više glas početnika, a ne samo afirmisanih umetnika. Ja kroz ovaj performans posmatram periferije urbanih sredina i vidim drastične promene u razvoju gradova. Posmatram proces džentrifikacije i menjanja infrastrukture i tražim njihovu svrsishodnost“, objašnjava umetnik.

Izložba je postavljena na čak devet lokacija u gradu. Kako navode kustosi, prostori su tako odabrani da se sve lokacije mogu obići u jednom krugu.

„Ukupno je devet lokacija, da kažem, centralnih na kojima se odvija izložba. To su: Planetarijum, Barutana, Rimski bunar, Vojni bunker, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, tu su još i Konak kneginje Ljubice i Fusnota, jedan novi prostor u Strahinjića Bana 12. Početna tačka možda jeste Paviljon Cvijeta Zuzorić zato što je tu najviše radova i odatle možda treba krenuti, pa se spustiti dole na prostore Kalemegdana i posle na ova tri prostora takođe u blizini. Gledali smo da to bude neki ipak „walking distance“ , da se može obići možda u jednom cugu. Ako je previše u jednom cugu, može i u više navrata, ali mislim da ne bi trebalo da propustite nijedan prostor“, navodi Latinović.

Bijenale obuhvata i radionice i edukativne programe za mlade umetnike, a publika radove može da pogleda do 5. septembra.

K1 /// 3. avgust 2021.

https://k1tv.rs/

3. avgust 2021.

Jutarnji program K1

RTS /// 29. jul 2021.

https://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/4461741/u-susret-jubileju.html

U SUSRET JUBILEJU


O obeležavanju značajnog jubileja za srpsku književnost - 60 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću - razgovaramo sa dr Majom Radonić, upravnicom Zadužbine Ive Andrića, koja ove godine obeležava 45 godina od osnivanja.

Međunarodna izložba savremene umetnosti Bijenale mladih 2021 otvorena je u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić, prvi put pred beogradskom publikom.

Smela umetnička praksa avangardne austrijske umetnice Vali Eksport - pionira performansa, instalacije i video umetnosti - okupila je filmske profesionalace, kustose i poznavaoce njene kontroverzne umetnosti u Beogradu.

Međunarodni Festival klasične muzike Piano Summer 2021 održava se od 03. do 06. avgusta u Vranju - gradu koji je zahvaljujući ovoj manifestaciji danas deo Uneskove mreže kreativnih gradova u oblasti muzike.

Srpska književna zadruga objavila je knjigu "Sećanja iz moga života" profesora Milana J. Janjuševića. Svojim sećanjima i beleškama Janjušević, kao svedok i učesnik, daje društveno-istorijski, antropoliški, sociološki i etnološki aspekt XX veka.

U Mađarsku je poslat na digitalizaciju prvi film snimljen u toj zemlji, pre 125 godina, u produkciji kompanije čuvene braće Limijer.

Urednik Jovana Janković
Montaža Damjan Paunković
Realizacija Ernestina Gligorijević