Back to top

Nina Puhar i Milica Žujović

Nina Puhar je vizuelna umetnica I u svojoj umetničkoj praksi istražuje metafizičke i imaginarne prostore. Završila master akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti 2018 odsek slikarstvo. Aktivno izlaže od 2015. godine. 

Milica Žujović se bavi vizuelnom umetnošću sa trenutnim akcentom na slikarstvo, mozaik, digitalnu grafiku. Završila strukovne studije na Visokoj školi likovnih umetnosti 2016 odsek mediji slike.

BURDEN/RELIEF

BURDEN/RELIEF je projekat koji ispituje i analizira pozitivne i negativne vrednosti i transformacije celokupnog društva usled navikavanja na nov način života koji je prouzrokovan pandemijom. Izolovani prostor u kojem se mi ,,slobodno“ krećemo je upravo internet prostor. Dozvoljen pristup je naizgled transparentan i beskrajno velik, tako da imamo na raspolaganju korisne i beskorisne informacije koje ostaju zarobljene u metafizičkom prostoru. Instalacija koja se sastoji od jednog bloka klirita i predstava kombinovanih raznih simbola internet aplikacija i senzacija koje koristimo i kojima smo svakodnevno izloženi, je projekat koji predstavlja postepen prelaz od ozbiljnog ka šaljivom tumačenju realnosti.

Intervju

Šta je za tebe zajednički jezik mladih?

x

Kako izgleda proces nastanka jednog tvog rada?

Proces izgleda tako što na samom početku izradim veliki broj skica u crtežu. Kada se opredelim za neku, dodatno je u programu obradim kako bih lakse odredia svetlost, senku, perspektivu. Tako imam jasniju predstavu o tome kako ce rad da izgleda. Potom se bavim samom izradom rada.

Koji su izazovi stvaranja umetnosti onakvom kakvom je ti stvaraš?

Izazovi u stvaranju umetnosti su brojni. Od tehničkih, kada imamo poteškoće da izvedemo nešto onako kako smo zamislili, preko finansijskih , kada ideje moramo da prilagodjavamo svom budžetu, na posletku neadekvatna promocija naše umetnosti, nedovoljan odaziv...

Da li si ti umetnik/ca i šta za tebe predstavlja ta reč?

x

Koji je tvoj beg od stvarnosti? Imaš li uopšte potrebu za begom?

Nemam potrebu da bežm od stvarnosti.

Šta za tebe znači biti inovativan?

Biti inovativan za mene predstavlja sposobnost da se prepozna vrednost u pojavama, predmetima, duhu vremena itd. i da se ona zabeleži nekom kreativnom delatnošću.

Imaš li plan za budućnost? Gde tvoja umetnička praksa može da te odvede?

To je vrlo neizvesno. Volela bih da u budućnosti nastavim da radim na svojim projektima i da mi oni otvore vrata za dalji rad i napredak.

Šta je najviše uticalo na tebe da postaneš ono što si sada / da se baviš time čime se baviš?

Uticalo je sve čime sam bila oduševljena od najranijeg vremena do sad. Crtani filmovi, knjige, stripovi, muzika, naučna fantastika...

Kako bi opisao/la mladu srpsku kulturno-umetničku scenu?

Rekla bih da se mlada kulturno-umetnička scena oporavlja, protekle izložbe ponudile su veliki broj vrlo originalnih, inspirativnih i sadržajnih radova. Bilo bi lepo da postoji i podsticaj za dalji razvitak scene.

Na koji način te tvoj idejni i stvaralački proces oblikuje i/ili menja kao ličnost, da li uopšte?

Stvaralački proces čini da moja umetnost dobija na likovnoj zrelosti svakim radom. Napredak u tehnici ali takodje i samom umetničkom izrazu.