Back to top

Milica Dukić

Već desetak godina u svojoj praksi Milica koristi vez kao deo kombinovane tehnike, prvobitno u crtežu i slikarstvu, potom u objektima – svelosnim kutijama, i danas u pokušajima da iskreira tekstilne novine. Zanimljivo je što u radu koristi tradicionalnu tehniku na sasvim nov i slobodan način.

Milica Dukić (1989, Kraljevo) diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na osnovnim i master studijama slikarstva, i na master studijama crtanja. Članica je SULUV-a, kao i deo tima galerije „Šok Zadruga“. Ostvarila je 13 samostalnih izložbi i učestvovala je na više od 70 grupnih umetničkih projekata. U svojoj praksi istražuje nove pristupe tehnici veza. Živi u Novom Sadu.

Šta je za tebe zajednički jezik mladih?

Prepoznavanje entuzijazma uprkos svemu. 

Kako izgleda proces nastanka jednog tvog rada?

U svom radu koristim tehniku veza, ona iziskuje vreme i proces je meditativan. Dnevne novine me inspirišu zbog vizuelnog sadržaja i prepleta istog. Prethodno sam se njima bavila kroz crtež, a od prošle godine kreiram njihove tekstilne verzije gde za osnove uzimam stare jastučnice ili platna. Indigo papirom prenosim konturne linije sa fotografija na tekstil, kao i poneke naslove i krupne tekstove, te mi oni služe kao šema za dalji rad.

Koji su izazovi stvaranja umetnosti onakvom kakvom je ti stvaraš?

Izazov mi predstavlja zamisao da u budućnosti angažujem saradnice i saradnike u radu, koji bi bili podržani kroz projekat namenjen osnaživanju osetljivih grupa ljudi. 

Da li si ti umetnik/ca i šta za tebe predstavlja ta reč?

Jesam, i reč za mene predstavlja ostvarenje. 

Koji je tvoj beg od stvarnosti? Imaš li uopšte potrebu za begom?

Stvarnost me dotiče/ inspiriše. Istina, ne čitam novine i ne gledam vesti, to jest, vrlo retko.

Šta za tebe znači biti inovativan?

Možda biti istrajan,predan.

Imaš li plan za budućnost? Gde tvoja umetnička praksa može da te odvede?

Moj plan je da ostanem na putu bavljenja umetnošću, kontinuirano i sa još većim elanom. Volela bih da iskusim još neke umentičke boravke u inostranstvu.

Šta je najviše uticalo na tebe da postaneš ono što si sada / da se baviš time čime se baviš?

Više toga. Rekla bih pre svega podrška porodice i prijatelja, obrazovni put paralelan sa aktivizmom u nevladinom sektoru, kao i iskustvo rada pri galeriji Šok zadruga. 

Kako bi opisao/la mladu srpsku kulturno-umetničku scenu?

Rekla bih da je zanimljiva.

Na koji način te tvoj idejni i stvaralački proces oblikuje i/ili menja kao ličnost, da li uopšte?

Siguro da da, neki put mi se čini da je on (moj stvaralački proces) ispred mene i da me upućuje na nešto.