Back to top

Jovana Sudimac

Filtriranje svuš situacija od 2010-te!

Jovana Sudimac je rođena 1987. godine u Beogradu, gde živi i radi. Master studije je završila 2012. godine na odseku za slikarstvo fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi za transmedijska istraživanja kod profesora Zorana Todorovića. Njena umetnička produkcija razvija se u hibridnim prostorima između vizuelne umetnosti, internet umetnosti, vizuelne antropologije i svakodnevnog života. Realizovani radovi su najčešće u vidu događaja, intervencija u javnom prostoru i bave se interakcijom socijalnih grupa kao i statusom i funkcijom umetnosti kao specifičnim domenom socijalnog života. Projekat započet 2010. godine na kome još uvek radi pod nazivom Ljubav možete pratiti na njenoj instagram i fejsbuk stranici.

Šta je za tebe zajednički jezik mladih?

Jezik ljubavi.

Kako izgleda proces nastanka jednog tvog rada?

Dobijem ideju, živim sa njom neko vreme, testiram je u svakodnevnom životu i ako se uklapa u Svušlajf prelazim na realizaciju.

Koji su izazovi stvaranja umetnosti onakvom kakvom je ti stvaraš?

Izazovi su mnogi, ovoga puta izdvajam doslednost ideji, da se uradi ispravna stvar u svakom smislu bez obzira na reakciju i podršku zajednice.

Da li si ti umetnik/ca i šta za tebe predstavlja ta reč?

Ja sam umetnica, to je moje zanimanje, jedan pošten i previše mistifikovan posao.

Koji je tvoj beg od stvarnosti? Imaš li uopšte potrebu za begom?

Trudim se da ne bežim od stvarnosti, u problematičnim situacijama vrlo često mi stigne ,,znak’’ i ja se samo obračunam sa situacijom, I just do it.

Šta za tebe znači biti inovativan?

Guglala sam reč ,,inovativnost’’ i prvi rezultat ’koji mi je izašao je na sajtu Veliki Rečnik, tamo piše da: ,,Inovativnost podrazumeva pretvaranje kreativne ideje u proizvod, uslugu ili proces koji se mogu komercijalizovati’’.  Sa ovom rečenicom se nikako ne slažem, u ovako uskim okvirma ne nastaje ništa dobro a pogotovo ne inovativno, eventualno nešto što čovečanstvo vuče u propast.

Imaš li plan za budućnost? Gde tvoja umetnička praksa može da te odvede?

Planiram da me moja umetnička praksa dovede do lepog i zabavnog života, da bude primer da može bez odsekao-sam-tebi-ili-sebi-uvo scenarija.

Šta je najviše uticalo na tebe da postaneš ono što si sada / da se baviš time čime se baviš?

Na ono što sam postala dosta je uticalo vaspitanje, pre svega roditelji a kada sam počela da mislim o umetnosti to je bio pravi preokret na teži put ka boljem životu.

Kako bi opisao/la mladu srpsku kulturno-umetničku scenu?

Srpska mlada kulturno-umetnička scena je interesantna i raznovrsna, nažalost sistem je takav da su i mladi i stari umetnici usmereni da se glupiraju po marketinškim agencijama.

Na koji način te tvoj idejni i stvaralački proces oblikuje i/ili menja kao ličnost, da li uopšte?

Posao umetnika je zahtevan i težak, podrazumeva odricanje i neizvesnost pa niko ne bi bio lud da ga radi da se tu ne porodi neka manja ili veća istina.