Back to top

Jovan Turčinović

Rođen 1998. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti na grafičkom odseku 2020. godine gde je trenutno i na master studijama u klasi Aleksandra Mladenovića. Samostalno je izlagao u galeriji Petak 2017. godine, u KC Gradu 2020. godine i u Grafičkom kolektivu 2020. godine. Učesnik je i mnogih grupnih izloži u Srbiji i inostrantsvu. Učestvovao je u oslikavanju murala za Fakultet muzičkih umetnosti 2017. godine, restauraciji prvog murala u Beogradu u saradnji sa New Moment-om i TC Rajićeva 2018. Oslikavao je mural za 1. Student Fest u Beogradu 2018. godine. Nagrađen je od strane Fakulteta likovnih umetnosti 2018. godine za crtež na predmetu Večernji akt. Aktivan je u oblasti slikarstva, grafike, intervencija u javnom prostoru i multimedijalne umetnosti. Član je ULUS-a od 2021. godine.

Školice

Školice su igra koja je poznata generacijama. Mrežu od konca u monumentalnim dimenzijama simbolizuje upravo želju za igrom, akcijom, umetnošću. Ograničenost prostora, dešavanja, stvaranja koja je pogodila sve, naročito mlađe generacije, ostavila je jaku želju za pokretom. Mreža obavijena oko eksera formira nejasnu i konfuznu igru Školice. Sakupljena beskorisna energija koja se ponavlja i prepliće u skučenom ćošku je poziv za veći prostor i slobodu. Monumentalnost izloženih školica jednaka je želji mladih za dešavanjem, želji umetnika da se istakne i samoj želji za igrom koja je uskraćena koliko zbog pandemije toliko i zbog pasivnosti novijih generacija koja zabavu pronalazi više u virtuelnom svetu. Turčinovićev rad poziva isključivo na veliki korak.

Intervju

Šta je za tebe zajednički jezik mladih?

Jezik koji stariji ne razumeju.

Kako izgleda proces nastanka jednog tvog rada?

Svaki proces mi se razlikuje od prethodnog jer gledam da uvek na drugačiji način pristupim svom radu, time i održavam zainteresovanost za svoje delo. Iako je često u pitanju različit medij na kraju rada se uvek vidi sličnost, što je i cilj umetnika - da ima svoj potpis.

Koji su izazovi stvaranja umetnosti onakvom kakvom je ti stvaraš?

Izazovi su različiti i trebalo bi da ostanu neprimetni do završetka samog dela.

Da li si ti umetnik/ca i šta za tebe predstavlja ta reč?

Jesam. Iako su obrazovanje i aktivnost na sceni bitni ne smatram da je to nešto što nosi status umetnika. Više je stvar ličnog osećaja i sve dok si u stanju da sprovodiš ono što razmišljaš i osećaš na svoj način imaš 'titulu umetnika'. Na tebi je da li ćeš da budeš dobar ili loš u tome što radiš.

Koji je tvoj beg od stvarnosti? Imaš li uopšte potrebu za begom?

Verujem da svi u nekim trenucima imaju potrebu za begom. Ipak, on nije opcija jer on ne postoji, svoju stvarnost sami menjamo isto onako kako je i stvaramo.

Šta za tebe znači biti inovativan?

Biti inovativan znači korak ispred, koji nije dovoljno da sami osetimo već i da ga drugi primete.

Imaš li plan za budućnost? Gde tvoja umetnička praksa može da te odvede?

Ne zelim da imam plan. Zanimljivije je da sam vidim gde sve može da me odvede.

Šta je najviše uticalo na tebe da postaneš ono što si sada / da se baviš time čime se baviš?

Ne postoji jedan poseban dan ili događaj koje je uticao na to da li ću se baviti umetnošću. Smatram da se osoba u stvaranje zaljubljuje dosta rano i nesvesno ga razvija, dok većina to 'preraste'.

Kako bi opisao/la mladu srpsku kulturno-umetničku scenu?

Bojažljivom.

Na koji način te tvoj idejni i stvaralački proces oblikuje i/ili menja kao ličnost, da li uopšte?

Ne smatram da proces stvaranja može da oblikuje i menja umetnika, zapravo sasvim suprotno.