Back to top

Glenn De Cock

Inspirisan ergodičkom literaturom i virtuelnim pričanjem priča, stvaram priče i likove u svetovima koje možete istražiti uz pomoć digitalnih i fizičkih medija.

Moj način rada je spoj između teksta i digitalnog carstva, poboljšan klasičnim stvorenim komadima kao što su slike, crteži itd.

Cymetona

Cymetona je video igra i sajbertekst instalacija. Doba je kada sve više i više gledamo u ekrane i okruženi smo algoritmičnim prostorom u koji, svojom voljom, možemo ući i izaći. Potrebno je da preispitamo način na koji čitamo i koristimo tekst, umesto što čitamo kao ljudi, treba misliti o tekstu iz ugla kiborga, koji već jesmo. Pređite (digitalan) tekst na razigran način, inspirisani medijumom. Gledajte više nego što čitate. Rad se sastoji od video igre i crteža. Kroz igru otkrivaju se životi i ideje stanovnika, priču određuju izbori koje pravi igrač razgovarajući sa stanovnicima. Tekstovi unutar igre su generisani, i baziraju se na postojećim konverzacijama video igre. Crteži ovih digitalnih stanovnika nalaze se na istoj platformi koju računar koristi za pokretanje igre, ugraviranim pločama za štampu.

Šta je za tebe zajednički jezik mladih?

😊😊

Kako izgleda proces nastanka jednog tvog rada?

ÇÇç

Koji su izazovi stvaranja umetnosti onakvom kakvom je ti stvaraš?

Mislim da je najveći izazov sa kojim sam se do sada suočavao imati dovoljno vremena da napravim stvari. A posebno vreme potrebno za učenje novih stvari.

Da li si ti umetnik/ca i šta za tebe predstavlja ta reč?

Nemam pojma da li sebe smatram umetnikom ili šta ta reč znači. Mislim da to nije nešto na šta mogu da odgovorim sam.

Koji je tvoj beg od stvarnosti? Imaš li uopšte potrebu za begom?

Muzika i sanjarenje su moji najvažniji bekstva od stvarnosti.

Šta za tebe znači biti inovativan?

Nove ideje, objekti uglavnom povezani sa nečim praktičnim ili tehnologijom.

Imaš li plan za budućnost? Gde tvoja umetnička praksa može da te odvede?

Što se tiče budućnosti, voleo bih da naučim više o stvaranju igara i muzike kako bih proširio svoje znanje o virtuelnom dizajnu i stvorio nove svetove kao što je Cimetonia, koju prikazujem na bijenalu mladih.

Šta je najviše uticalo na tebe da postaneš ono što si sada / da se baviš time čime se baviš?

Muzika i moji prijatelji.

Kako bi opisao/la mladu srpsku kulturno-umetničku scenu?

Malo znam o srpskoj savremenoj kulturnoj sceni, ali sam uzbuđen što ću je otkriti kroz Bijenale mladih.

Na koji način te tvoj idejni i stvaralački proces oblikuje i/ili menja kao ličnost, da li uopšte?

Moj kreativni proces je proces da ilustrujem svoje ideje/misli i stvari na kojima se zabavljam radeći. To me oblikuje kao osobu jer uživam u ovom kreativnom procesu i trudiću se koliko god mogu da ga doživim.