Back to top

Alma Gačanin

I have forced myself to contradict myself in order to avoid conforming to my own taste.  – Marcel Duchamp

Avoid everything you can avoid Then do what you can’t avoid doing. Do what is helpless and unavoidable to you. – Jasper Johns

Alma Gačanin (Sarajevo, 23.11.1988. u 05:05h) živi i radi kao umjetnica, bez obzira na posao koji obavlja u datom trenutku. Master u edukaciji likovnih umjetnosti je stekla na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Nastavničkom odsjeku. Bavi se crtežom, fotografijom, performansom i videom. Posebno je zanima tema rada i prekarnog rada, problemi nove radničke klase i radna prava, što iskazuje kroz djelovanje u vizuelnoj umjetnosti, ali i kroz bogato radno iskustvo. Finalistkinja je nagrade za najbolju/eg umjetnicu/ka u BiH, Zvono u 2016. Predstavljala je BiH na Bijenalu mladih Evrope i Mediterana, u Milanu 2015. Gošća prvog Međunarodnog Video Art Foruma u Dammamu, u Saudijskoj Arabiji, 2018. Feministkinja je u privatnom životu i u ulogama koje igra kao umjetnica-radnica. U protekle dvije godine radila je kao stjuardesa u Saudijskoj Arabiji, dotičući se direktno problema prekarijata i propitujući dobar život kroz nešto smatramo poslom iz snova. Piše poeziju, te je objavljivala pjesme u časopisima, zbornicima i na internet portalima u BiH i regionu.

Šta je za tebe zajednički jezik mladih?

Zajednički jezik vidim kao sistem slika koje razmjenjujemo ili dijelimo i putem kojih se stvara određeni prostor za univerzalne emocije. Kolektivitet koji se formira kroz razmjenu informacija u želji da podijeli, promijeni i izbori bolje vrijednosti od onih s kojima smo naučili da živimo.

Kako izgleda proces nastanka jednog tvog rada?

Uvijek radim na nekoliko serija istovremeno i jako mi se dopada što su te serije otvorene i pružaju mi beskrajne mogućnosti reinterpretacije. Što u konačnici znači da se rad nikad ne završava te mu se na taj način daje nova dimenzija besmrtnosti iz perspektive autorice. Jako puno čitam i pišem, od dnevničnih zapisa do nasumičnih ideja i poezije, te se uvijek vraćam tom materijalu iz kojih proizlaze novi radovi. Nažalost imamo samo ovaj jedan život u kojem ćemo stići uraditi samo nekoliko radova i pročitati nekolicinu knjiga.

Koji su izazovi stvaranja umetnosti onakvom kakvom je ti stvaraš?

Napraviti bolji rad od omiljenog rada. Umjetnost je svakodnevni izazov i sve dok se takvom doživljava vrijedi se baviti njom.

Da li si ti umetnik/ca i šta za tebe predstavlja ta reč?

Ja sam umjetnica i to je moj životni poziv.

Koji je tvoj beg od stvarnosti? Imaš li uopšte potrebu za begom?

Stvarnost je često nepodnošljiva i prepuna nepravde, nasilja i nejednakosti, tako da često poželim pobjeći iz države i s planete Zemlje. Uspješno filtriram sve emocije kroz duge šetnje, trening i uz puno sna. I naravno druženje i plakanje.

Šta za tebe znači biti inovativan?

Znati ukrasti od svih i pred svima.

Imaš li plan za budućnost? Gde tvoja umetnička praksa može da te odvede?

Trudim se planirati razumno, jer imam tendenciju da se rasplinim, a želim jako puno od umjetnosti. Može me odvesti na kraj svijeta a nadam se i da hoće, te da ću uspjeti pomjeriti neke male stvari koje će biti važne za žene, za društvo i za naše živote.

Šta je najviše uticalo na tebe da postaneš ono što si sada / da se baviš time čime se baviš?

Činjenica da sam rođena u Bosni i Hercegovini i da sam žena me je odredila mnogostruko kada je u pitanju moj umjetnički izričaj. Radno iskustvo, porodična historija ispunjena ženskom borbom te vjerovatno kao najvažniji utjecaj-životno iskustvo i borba za egzistenciju kroz koje sam se susrela s nemanima patrijarhata i kapitalizma su me nagnali da se kroz svoj rad bavim feminizmom i pitanjima radništva.

Kako bi opisao/la mladu srpsku kulturno-umetničku scenu?

Svi su toliko talentovani i mislim da je to prelijepo. Dobra produkcija i zanimljiva scena.

Na koji način te tvoj idejni i stvaralački proces oblikuje i/ili menja kao ličnost, da li uopšte?

Mijenja me non-stop. Mislim da me je stvaranje učinilo najboljom verzijom mene i definitivno boljom osobom. Kroz stvaralačke procese akumuliram ogromnu količinu energije i to mi daje snagu za sve životne treninge.