Back to top

Nastasija Franklin + Jelena Krivokapić

“Stop talking, start planting!“

Nastasija Franklin  

Zovem se Nastasija Franklin. Rođena sam 05.04.1998. u Londonu, Velikoj Britaniji. Većinu  detinjstva sam provela u Beogradu, gde sam odrasla i pohađala školu. Išla sam u Školu za  dizajn odsek ambalaže. Od malena mi je najveća igra bila kuvanje. Kada sam postala  vegeterijanac sa 14 godina iz potrebe da se ne hranim fast food-om stalno, razvila sam  veliku ljubav prema kuvanju i krenula da kuvam svaki dan. Nakon Dizajnerske sam provela  leto u Indiji sa Jelenom volontirajući. Različiti i novi ukusi Indije učinili su da shvatim da  želim da se bavim profesionalno kuvanjem. Tako da sam te godine upisala kulinarski kurs  vina i hrane u Leiths School of Food and Wine u Londonu gde sam dobila kulinarsku  diplomu. Nakon kursa sam radila u restoranu koji se bavi sezonskim kuvanjem u Londonu,  u francuskoj poslastičarnici Gospođa Mirkov u Zemunu, u kuhinji tradicionalne italijanske  hrane u Sieni, Italiji i trenutno radim u photo studiu HelloFresh-a u Berlinu, gde pravim  hranu za fotografisanje recepta. Iz svih ovih iskustva sam shvatila koliko obožavam da  učim o različitim kulturama, tradicijama, receptima, o identitetu zemalja… i odlučila da  šelim da studiram antropologiju. Sa idejom da jednog dana mogu da spojim moje znanje  koje već imam o kulinarstvu i moje buduće znanje koje ću imati posle fakulteta i krenem  više da se bavim analitikom, istraživanjem, pisanjem i snimanjem hrane i šta ona znači u  kulturi ili individui. Primljena sam na Goldsmiths u Londonu gde od septembra krećem na  BA Anhropology and Visual Practice. Obožavam prirodu i moja najveća misija u životu je 

što manje da je zagadim i kako mogu da joj doprinesem. Moj pogled na svet je radi,  nemoj da pričas o tome, i da svaki problem ima soluciju. Omiljeno drvo mi je trešnja, jer  mi je trešnja omiljeno voće a i jer ima roze cvetove a roza mi je omiljena boja. U  slobodno vreme volim da plivam, da se šetam, vozim bajs, družim, pravim veštačku  hranu,crtam, čitam i pišem. Omiljena reč mi je kikiriki i stari panker sam u duši.

 

Jelena Krivokapić
Rođena sam 15. februara 1996. godine u Beogradu, gde sam i odrasla. U blizini BIGZ-a, tako da su moji prvi izlasci bili u Čekaonici na vrhu, koje nažalost više nema.
Završila sam Školu za dizajn na smeru dizajn enterijera i industrijskih proizvoda. Potom sam upisala Arhitektonski fakultet gde sam 2018. godine završila osnovne akademske studije. Godinu dana kasnije sam osvojila DAAD stipendiju i započela master – Svetska kulturna baština (World Heritage Studies) na Brandenburškom tehničkom fakultetu u Kotbusu, Nemačka (Brandenburg University of Technology, Cottbus). Trenutno pišem master tezu na temu narodnih verovanja vezanih za elemente kuće i domaćinstva istočne Srbije.
Pored toga što pišem master tezu, asistent sam na katedri za Arhitektonsku konzervaciju, završavam šetomesečnu praksu u firmi Publishing For Development koja je UNESCO-v pomoćnik pri izradi World Heritage Review magazina i deo sam Youth Ambassador programa koji vode organizacije Europa Nostra i ESACH.
Takođe radim na malom timskom instangram projektu, koji se zove 195flavors.
2020. pre samo izbijanje epidemije bila sam na kratkoj praksi u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.
2019. sam bila deo tima koji je radio na pripremi Mikser festivala: Cirkulisi, kao i Young Balkan Designers konkursa – Circular Design.
Bila sam deo mnogih volonterskih akcija, u Srbiji i u inostranstvu.
„Zahvaljujući“ koroni i online studijama za dve godine u Nemačkoj živela sam malo u Kotbusu, malo u Minhenu, zatim u Hamburgu, redovno bila u Berlinu i na kraju završila u Manhajmu. Sve ovo bi bilo još bolje da je moja mezimica Ava (pas) bila sa mnom.

What is the language in common for the young people today?

Zajednički jezih mladih je naš pokret, mogućnost da trčimo brzo, ronimo duboko, igramo do kasno i sutra ustanemo u 7 ujtru. 

What does the process of making one of your pieces look like?

On igleda ovako:

- ideja

- brainstorming 

- plan i organizacija

- obično nešto krene van plana

- spontanost i snalažnjivost

- borba protiv neodustajanja

- neodustajanje 

- gotov rad

Which challenges have you faced while making art as you know it?

Realizovati ideju do kraja, bez obzira na izazove tokom procesa stvaranja. I loš proizvod nas nečemu nauči.

Do you consider yourself an artist, and what does that word mean to you?

Svi smo mi umetnici u neku ruku. Od matematičara, pekara do vajara... na kraju dana svi smo mi kreativna bica.

What is your escape from reality? Do you even have a need to escape from something?

Nemamo potrebu za begom, jer svakodnevnicu koristimo kao inspiraciju. Ali da, volimo ponekad da odemo da djuskamo i zanemarimo svakodnevnicu na par sati.

What does the word innovative mean to you?

Imati viziju i biti je dosledan.

Do you have a plan for the future? Where can your artistic practice take you?

Zavisi koji će vetrovi duvati.

What made the biggest influence on you to become what you are today and do what you do now?

Besompromisno praćenje snova i ideja.

How would you describe Serbian (Balkan or European-depends on where you live and work) contemporary cultural scene?

DIY

In which way does your creative process shape you or changes you as a person, if it does at all?

Idejni i stvaralački proces je deo nas, koji povremeno izadje u zavisnosti od dobrog tajmiga i motivacije.