Back to top

Kemil Bekteši

I am an academic painter, but in addition to painting, I am interested in contemporary methods of artistic practice. I describe my artistic creation as multimedia. I often react in the media of installations, objects and in public space, and in my works I am interested in socially engaged topics. I am talking about the present, which has distilled the past, about our history and culture, and how they are perceived and treated within that present.

Kemil Bekteši rođen je 1. jula 1997. u Beogradu, gdje je započeo osnovno obrazovanje i završio ga u Sarajevu. U Sarajevu je pohađao Srednju školu primijenjene umjetnosti na odsjeku za slikarstvo u klasi prof. Nevenka Ilić Georgijević. Po završetku umjetničke škole upisuje slikarski odsjek u klasi prof. Amera Bakšića na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Jedan semestar studija proveo je u Portugalu, gdje proučava suvremenu umjetnost u klasi prof. Domingos Loureira na Akademiji u Portu. Posebnu pažnju posvećuje slikarskoj tehnologiji, pa je 2020. diplomirao pod mentorstvom likovnog tehnologa prof. Đenita Kuštrić. Proglašen je najboljim studentom odsjeka za slikarstvo i nominovan za godišnju nagradu „Alija Kučukalić“. Po završetku prvog ciklusa studija, 2020. godine, upisao je master studije na odsjeku za slikarstvo, koji trenutno pohađa. Pored slikarstva, interesuje se za savremene metode umjetničke prakse, pa svoje umjetničko stvaralaštvo opisuje kao multimedijalno. U 2020. godini postaje finalista za nagradu ZVONO (YVAA, Young Artist Visual Award). 

 

What is the language in common for the young people today?

Za mene zajednički jezik mladih je uvijek ostao ono što je i bio ne tako davno. Međusobno razumijevanje ili razumevanje.
#tb bratstvo i jedinstvo.

What does the process of making one of your pieces look like?

Uvijek je drugačiji i zavisi o kojem radu je riječ. Ono što je možda zajednički proces u svim mojim radovima jeste pattern koji nekako prelazi tri etape: prva je sama ideja, druga opsesija tom idejom, a treća, ujedno i najduža je dosta razmišljanja o ideji. Treća je možda i najvažnija, jer je najbliža završnici, a tu dolazi do pročišćavanja samog koncepta.

Which challenges have you faced while making art as you know it?

Izazovi su uvijek oni produkcijskog tipa, budžet je nažalost uvijek jedan od njih, a moje ideje i budžeti nikada ne žive u istom univerzumu. Prostor za rad mi postaje sve važniji, pa mi kuća postaje studio, a prestaje biti kuća. Pored toga, izazovi su i ostvarivanje javnog prostora i borba za istim, s tim da sve više počinjem reagovati i komunicirati u javnom prostoru.

Do you consider yourself an artist, and what does that word mean to you?

Nekako uvijek zastanem kada krenem odgovoriti na to pitanje, jer se sjetim Michelangela Buonarrotija koji je u u svojoj 87. godini rekao da “još uvijek uči”, pa odogovor na to pitanje, kao i uovom slučaju, izbjegavam.

What is your escape from reality? Do you even have a need to escape from something?

Trudim se da ne bježim od stvarnosti i budem psihički prisutan. Stvarnost zauzima veliki dio moje umjetničke prakse.

What does the word innovative mean to you?

Za mene inovativan znači biti hrabar, kreativan i biti nekonvencionalan.

Do you have a plan for the future? Where can your artistic practice take you?

Planiram isključivo blisku budućnost. Prednost uvijek dajem sadašnjosti. Imam osjećaj da me moja umjetnička praksa može odvesti svugdje ili nigdje. Vrijeme će pokazati, a ja se nadam najboljem.

What made the biggest influence on you to become what you are today and do what you do now?

Još uvijek nisam pronašao odgovor na to pitanje, ali aktivno tragam za njim.

How would you describe Serbian (Balkan or European-depends on where you live and work) contemporary cultural scene?

Opisao bi je kao aktivnom i preporođenom.

In which way does your creative process shape you or changes you as a person, if it does at all?

Moji radovi i ja smo gotovo uvijek usko povezani, pa smo u mojoj glavi neodvojivi. Utičemo jedno na drugo uzajamno i nesebično, ja svojoj umjetnosti dajem čitavog sebe, a ona mi uzvraća.