Back to top

Jovana Sudimac

Filtriranje svuš situacija od 2010-te!

Jovana Sudimac je rođena 1987. godine u Beogradu, gde živi i radi. Master studije je završila 2012. godine na odseku za slikarstvo fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi za transmedijska istraživanja kod profesora Zorana Todorovića. Njena umetnička produkcija razvija se u hibridnim prostorima između vizuelne umetnosti, internet umetnosti, vizuelne antropologije i svakodnevnog života. Realizovani radovi su najčešće u vidu događaja, intervencija u javnom prostoru i bave se interakcijom socijalnih grupa kao i statusom i funkcijom umetnosti kao specifičnim domenom socijalnog života. Projekat započet 2010. godine na kome još uvek radi pod nazivom Ljubav možete pratiti na njenoj instagram i fejsbuk stranici.

What is the language in common for the young people today?

Jezik ljubavi.

What does the process of making one of your pieces look like?

Dobijem ideju, živim sa njom neko vreme, testiram je u svakodnevnom životu i ako se uklapa u Svušlajf prelazim na realizaciju.

Which challenges have you faced while making art as you know it?

Izazovi su mnogi, ovoga puta izdvajam doslednost ideji, da se uradi ispravna stvar u svakom smislu bez obzira na reakciju i podršku zajednice.

Do you consider yourself an artist, and what does that word mean to you?

Ja sam umetnica, to je moje zanimanje, jedan pošten i previše mistifikovan posao.

What is your escape from reality? Do you even have a need to escape from something?

Trudim se da ne bežim od stvarnosti, u problematičnim situacijama vrlo često mi stigne ,,znak’’ i ja se samo obračunam sa situacijom, I just do it.

What does the word innovative mean to you?

Guglala sam reč ,,inovativnost’’ i prvi rezultat ’koji mi je izašao je na sajtu Veliki Rečnik, tamo piše da: ,,Inovativnost podrazumeva pretvaranje kreativne ideje u proizvod, uslugu ili proces koji se mogu komercijalizovati’’.  Sa ovom rečenicom se nikako ne slažem, u ovako uskim okvirma ne nastaje ništa dobro a pogotovo ne inovativno, eventualno nešto što čovečanstvo vuče u propast.

Do you have a plan for the future? Where can your artistic practice take you?

Planiram da me moja umetnička praksa dovede do lepog i zabavnog života, da bude primer da može bez odsekao-sam-tebi-ili-sebi-uvo scenarija.

What made the biggest influence on you to become what you are today and do what you do now?

Na ono što sam postala dosta je uticalo vaspitanje, pre svega roditelji a kada sam počela da mislim o umetnosti to je bio pravi preokret na teži put ka boljem životu.

How would you describe Serbian (Balkan or European-depends on where you live and work) contemporary cultural scene?

Srpska mlada kulturno-umetnička scena je interesantna i raznovrsna, nažalost sistem je takav da su i mladi i stari umetnici usmereni da se glupiraju po marketinškim agencijama.

In which way does your creative process shape you or changes you as a person, if it does at all?

Posao umetnika je zahtevan i težak, podrazumeva odricanje i neizvesnost pa niko ne bi bio lud da ga radi da se tu ne porodi neka manja ili veća istina.