Back to top

Jovan Turčinović

Rođen 1998. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti na grafičkom odseku 2020. godine gde je trenutno i na master studijama u klasi Aleksandra Mladenovića. Samostalno je izlagao u galeriji Petak 2017. godine, u KC Gradu 2020. godine i u Grafičkom kolektivu 2020. godine. Učesnik je i mnogih grupnih izloži u Srbiji i inostrantsvu. Učestvovao je u oslikavanju murala za Fakultet muzičkih umetnosti 2017. godine, restauraciji prvog murala u Beogradu u saradnji sa New Moment-om i TC Rajićeva 2018. Oslikavao je mural za 1. Student Fest u Beogradu 2018. godine. Nagrađen je od strane Fakulteta likovnih umetnosti 2018. godine za crtež na predmetu Večernji akt. Aktivan je u oblasti slikarstva, grafike, intervencija u javnom prostoru i multimedijalne umetnosti. Član je ULUS-a od 2021. godine.

Školice su igra koje je poznata generacijama. Naslikane belom farbom u monumentalnim dimenzijama na podu galerije simbolizuju upravo želju za igrom, akcijom, umetnošću.

Ograničenost prostora, dešavanja,stvaranja koja je pogodila sve, naročito mlađe generacije ostavila je jaku želju za pokretom.

Monumentalnost naslikanih školica jednaka je želji mladih za dešavanjem, želji umetnika da se istakne i samoj želji za igrom koja je uskraćena koliko zbog pandemije toliko i zbog pasivnosti novijih generacija koja zabavu pronalazi više u virtuelnom svetu. Moj rad poziva isključivo na veliki korak i hrabrost.

Interview

What is the language in common for the young people today?

Jezik koji stariji ne razumeju.

What does the process of making one of your pieces look like?

Svaki proces mi se razlikuje od prethodnog jer gledam da uvek na drugačiji način pristupim svom radu, time i održavam zainteresovanost za svoje delo. Iako je često u pitanju različit medij na kraju rada se uvek vidi sličnost, što je i cilj umetnika - da ima svoj potpis.

Which challenges have you faced while making art as you know it?

Izazovi su različiti i trebalo bi da ostanu neprimetni do završetka samog dela.

Do you consider yourself an artist, and what does that word mean to you?

Jesam. Iako su obrazovanje i aktivnost na sceni bitni ne smatram da je to nešto što nosi status umetnika. Više je stvar ličnog osećaja i sve dok si u stanju da sprovodiš ono što razmišljaš i osećaš na svoj način imaš 'titulu umetnika'. Na tebi je da li ćeš da budeš dobar ili loš u tome što radiš.

What is your escape from reality? Do you even have a need to escape from something?

Verujem da svi u nekim trenucima imaju potrebu za begom. Ipak, on nije opcija jer on ne postoji, svoju stvarnost sami menjamo isto onako kako je i stvaramo.

What does the word innovative mean to you?

Biti inovativan znači korak ispred, koji nije dovoljno da sami osetimo već i da ga drugi primete.

Do you have a plan for the future? Where can your artistic practice take you?

Ne zelim da imam plan. Zanimljivije je da sam vidim gde sve može da me odvede.

What made the biggest influence on you to become what you are today and do what you do now?

Ne postoji jedan poseban dan ili događaj koje je uticao na to da li ću se baviti umetnošću. Smatram da se osoba u stvaranje zaljubljuje dosta rano i nesvesno ga razvija, dok većina to 'preraste'.

How would you describe Serbian (Balkan or European-depends on where you live and work) contemporary cultural scene?

Bojažljivom.

In which way does your creative process shape you or changes you as a person, if it does at all?

Ne smatram da proces stvaranja može da oblikuje i menja umetnika, zapravo sasvim suprotno.