Back to top

Darko Sretić

Darko se bavi fotografijom od svoje šesnaeste godine. Od pre dve godine intenzivno počinje u svom radu da istražuje svoja sećanja na odrastanje u malom gradu gledajući na fotografiju ne kao dvodimenzionalnu ištampanu sliku u ramu već kao trodimenzionalni taktilni objekat koji može biti sagledan sa svih strana. Dobijanjem nove dimenzije koristi se razim materijalima kojima pokušava dalje da produbi i prenese osećaje koje za njega te priče nose sa sobom.

Darko Sretić was born in Bačka Topola, Serbia in 1998. Since 2013. he is based in Novi Sad, where he is currently starting his fourth year of photography studies at the Academy of Arts. Growing up in a small and conservative town leads him to deal mainly with the topics of micro-history and intimate memories of places from his past, trying to look at traumas and memories from all sides. Looking at a photograph not as a two-dimensional printed image in a frame but as a three-dimensional tactile object. Such research begins in 2019 at a workshop and since then he has been trying to collect all its memories in the form of photographic objects or video works.

Interview

What is the language in common for the young people today?

Želja za promenom. Koliko god se razalikovali mislim da je ta želja i težnja ka boljem sutra nešto što je zajedničko za sve nas i da kroz to veoma lako možemo da razumemo jedni druge.

What does the process of making one of your pieces look like?

Haotično.

Which challenges have you faced while making art as you know it?

Suočavanje sa prošlošću je izazov sam po sebi. Svaki put kad počnem da analiziram stvari koje su se dešavale npr. za neki rad uvek se desi da ispliva na površinu neko novo pitanje ili saznanje o mojoj ličnosti i to ume da bude iscrpljujuće.

Do you consider yourself an artist, and what does that word mean to you?

Umetnik je neko ko stvara stvari koje čine razliku bila ta razlika za njega ili za druge. Umetnik je neko ko u vidu umetničkog dela daje skroz sebe drugima da preko umetnosti upoznaju najintimnije delove njegovog bića. Umetnik je neko ko ne sme da se boji nepoznatog. Ja se trenutno se ne osećam kao umetnik. Mislim da mi je potrebno još životnog iskustva i stvaranja da bih se osećao tako ali sam na tom nekom putu rekao bih.

What is your escape from reality? Do you even have a need to escape from something?

Zapravo nemam tu potrebu za begom zato se i bavim direktnim suočavanjem sa istinom. Volim da potrčim širom otvorenih ruku da zagrlim tu moju stvarnost jer samo tako mogu da doživim lični rast.

What does the word innovative mean to you?

Biti inovativan danas je skoro pa i ne moguće s obzirom da je sve ikada urađeno i viđeno. Svakodnevno smo preplavljeni ogromnom količinom sadržaja i u tom okeanu sadržaja je teško ostati vidljiv. Ali ako postoji neko ko radi nešto sa velikom količinom volje i iskrenosti to se odmah primeti i samim tim se i istakne jer je danas sve postalo nekako površno.

Do you have a plan for the future? Where can your artistic practice take you?

Imam u glavi neki plan ali uglavnom puštam da se stvari razvijaju svojim tokom jer naravno nikad ne znaš šta sutra može da se desi, dok se nadam da će me moja umetnička praksa odvesti što dalje od ove zemlje.

Biti inovativan danas je skoro pa i ne moguće s obzirom da je sve ikada urađeno i viđeno. Svakodnevno smo preplavljeni ogromnom količinom sadržaja i u tom okeanu sadržaja je teško ostati vidljiv. Ali ako postoji neko ko radi nešto sa velikom količinom volje i iskrenosti to se odmah primeti i samim tim se i istakne jer je danas sve postalo nekako površno.

 

What made the biggest influence on you to become what you are today and do what you do now?

Pa skoro nikad nisam najbolje znao da se izrazim rečima i to mi je uvek teško padalo tako da se nekako tu našla fotografija vrlo rano u mom životu koju sam počeo da koristim zato što sam shvatio da na skoro isti način mogu da kažem ono što želim samo bez tog dela gde moram da koristim reči.

How would you describe Serbian (Balkan or European-depends on where you live and work) contemporary cultural scene?

Mlada umetnička scena je definitivno prisutna i mislim da se polako stvari počinju kretati u boljem smeru. Teško je što uglavnom ne postoji nikakva podrška sa strane ili neko ko će da nam bude vetar u leđa ali mislim da vrlo dobro sami itekako možemo biti vidljiviji pogotovo sa ovakvim projektima tako da se nadam da će ih biti sve više i više u budućnosti.

In which way does your creative process shape you or changes you as a person, if it does at all?

Naravno da da. Cela poenta mog procesa je da razumem sebe. Svakim novim radom naučim nešto o sebi ili se otvore nova pitanja koja mi daju inspiraciju za dalje istraživanje i stvaranje.