Back to top

Bojana Branković

Balansiranje bonace i tornada.

 

Bojana Branković rođena je 1. januara 1988. godine u Beogradu. Na kraju srednje škole završila je školu za instruktora joge, što joj je otvorilo nove vidike, meditaciju je doživljava kao lek za gotovo sve. Diplomirala je novinarstvo, gde joj je posebno bila zanimljiva dokumentarna i eksperimentalna fotografija. Njeni performansi su intimni i uvlače gledaoca u njen svet pun simbola i rituala , koji često ukazuju i na aktuelne probleme u svetu. Poslednja izložba na kojoj je učesvovala je VR, pod nazivom Performance Art Camp u produkciji Evropskog kulturnog centra. Naredna će se dogoditi 26.04.2021. u MSUB-u kao deo Filmskog maratona performans umetnosti, program je kustoski uredila Međunarodna venecijanska nedelja performansa.

 

Ponekad osećam i vidim planetu Zemlju kao mušku koloniju na ivici postojanja.

Performans je svojevrsna klackalica totalnog haosa i apsolutnog mira.

Interview

What is the language in common for the young people today?

Mimovi.

What does the process of making one of your pieces look like?

Svesno hodanje po nestabilnom tlu. Svojevrsna klackalica totalnog haosa i apsolutnog mira. Kod mene dolazi do nuspojava kontemplacije ideje u vidu jedinstvene euforije i hroničnog umora izazvanog insomnijom. Puštam da me to promenjeno stanje svesti prožme, u potpunosti se prepuštam samom procesu stvaranja rada. To nije spokojno stanje bivstvovanja, ali jeste katarzično.

Which challenges have you faced while making art as you know it?

Kad se kreativan deo kondenzuje i uobliči, dolazi do materijalizacije projekta. To mi je izazov, realizacija. Nimalo romantičan deo, produkcijski posao koji je naporan koliko i trka Ironman. Obuhvata budzet, lokaciju, ljude(najbolje na svetu), proveru izvodljivosti, kameru, rasvetu, kostim, rekvizite, borbu sa mišlju da ću od umora kolabirati pre, a ne posle performansa. Postoje i strepnje, da li će se pojaviti svi akteri, publika, da li je moj rad neophodan bilo kome sem meni…To znači 101 sparing mene same sa sobom. Stresno je ali je lepo…

Do you consider yourself an artist, and what does that word mean to you?

was ist kunst?

What is your escape from reality? Do you even have a need to escape from something?

Imam ogromnu potrebu za begom iz matrixa i uronjavanjem u pravu stvarnost. To ponekad dostižem meditacijom i boravkom u divljini.

What does the word innovative mean to you?

Nešto što menjaš, ali ne bilo kako menjaš, već kao nešto što te uznese, izmesti iz omiljene fotelje, izbaci iz patika...

Do you have a plan for the future? Where can your artistic practice take you?

Imam planove u vidu oblaka koji menjaju svoju formu i konzistentnost dok prelaze preko vedrog svetlo plavog ili nemirnog tmurnog neba, nestalni su kao i moje želje. Ove sekunde mislim da bih volela da me praksa nauči konciznosti, da mi izoštri fokus, kako u umetničkom izrazu tako i u životu.

What made the biggest influence on you to become what you are today and do what you do now?

Priroda i društvo.

How would you describe Serbian (Balkan or European-depends on where you live and work) contemporary cultural scene?

Loading 51%

In which way does your creative process shape you or changes you as a person, if it does at all?

Pre performansa sam jedna, tokom i nakon izvedenog rada sam druga, treća osoba. Prosto je, naše telo se menja svaki dan, isto je i sa ostalim slojevima našeg bića, dok stvaranje ubrzava metamorfozu duha i uma. Silina te transformacije je zastrašujuća ali tako privlačna i neophodna.