Back to top

Aleksandar Radičević

Moje umetničko istraživanje vezano je za strukturu, idejnost i modalitete slike kao proizvoda potrebe za komunikacijom.

Aleksandar Radičević rođen 1992. u Leskovcu, Srbija. Studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Minhenu tokom 2018. i 2019. godine, dok je 2015. godine završio master akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao na brojim grupnim i ostvario za sada dve samostalne izložbe.

What is the language in common for the young people today?

Zajednički jezik mladih jeste urlik, ili vrisak neke imaginarne Vavilonske kule sazidane na sadašnjem vremnu, principima i idejnostima koje vladaju u dobu kome prisustvujemo.

What does the process of making one of your pieces look like?

Rad obično započinje idejom koja je dovoljan pokretač. Posle ovog prvobitnog okidača slika preuzima primat i ona diktira tempo. Ne držim se slepo početne ideje, već pokušavam da osluškujem ritam, diktat slike i sledim ga, odnosno pronalazim kompromis izmedju svojeg predumišljaja i onoga sto praksa i proces rada donose sa sobom.

Which challenges have you faced while making art as you know it?

Izazovi su brojni, i podrazumevaju sve ono što slikarstvo kao takvo nosi sa sobom. Od toga da se bavim figuralnim slikarstvom i samog izazova tematike i šta ona može predstavljati u današnjem vremenu, do tehničkih izazova i materijalnosti slike i svih mogućnosti koje se otvaraju od prvog kontakta boje sa platnom.

Do you consider yourself an artist, and what does that word mean to you?

Nisam siguran u potpunisti šta ta reč predstalja kao takva, za mene ima maglovito značenje. Ne bih mogao da izvučem definiciju, ali svakako ono što ljudi nazivaju umetnošću ima odazova u meni, i mislim da je to pejzaž u kome se najbolje snalazim i osećam.

What is your escape from reality? Do you even have a need to escape from something?

Svakako, ipak, stvarnost je širok pojam, jer o stvarnosti bi mogli da govorimo i kao o unutrašnjem svetu čoveka.. Ali ako govorimo suvoparno o stvarnosti, kao o onome za šta većina nas formira koncenzus, onda svakako, imam potrebu za begom iz dotične.

What does the word innovative mean to you?

Inovativan znači koristiti ideje i znanja stečena i novo kombinovanje, tj dobijanje nekih svezijih, drugačijih formi. Znači gledati pažljivije, slušati pažljivije i sposobnost da se ti neki mikro detalji iznesu kao ono što je oduvek stajalo pred nama a nismo ga bili svesni.

Do you have a plan for the future? Where can your artistic practice take you?

Mislim da svako od nas ima neki generalni plan, odnosno želju, nadanje. Drugi planovi su se u poslednje vreme pokazali kao luksuz, tako da, planiram malo po malo. Što se tiče umetničke prakse, ne znam gde bi mogla da me odvede i uživam u neizvesnosti, odnosno u svakom novitetu kojim sebe iznenadim.

What made the biggest influence on you to become what you are today and do what you do now?

Mislim da je najviše uticala konfrontacija sa svetom i želja da se izrazim i iznesem mišljenje o svetu oko sebe.

How would you describe Serbian (Balkan or European-depends on where you live and work) contemporary cultural scene?

Mozda isto onako kao onu zamisljenu Vavilonsku kulu. Puno različitih jezika, ideja. Kakofonija u kojoj vredi napraviti dovoljan napor I oslušnuti svačiji glas.

In which way does your creative process shape you or changes you as a person, if it does at all?

Naravno, menjamo se zajedno, menjam proces koliko mogu svesno, ponekad zateknem sam proces kako menja moje navike i poglede na stvar, tako da je to prepletanje, i mislim da nema tu neke velike granice između.